En hel onsdag att fördriva

Ja, så är vi då belönade med en onsdag, hela dagen faktiskt; även i kväll. Mitten av arbetsveckan. För en massa år sedan kallade vi onsdagen för lill-lördagen, men det är länge sedan nu. I bland blir jag lite bedrövad då jag hör vuxna människor referera till onsdagar som “lill-lördagar”… som om de vore oförmögna att växa upp. Tyvärr, för dem, så är det samma personer som plötsligt bryter ihop framför badrumsspeglarna när de plötsligt inser att de passerat 50-strecket… utan att egentligen vara medvetna om det. De har missat medelåldern och missat alla lektioner i hur man åldras med värdighet. Många av dem rusar runt bland gym och solarier, umgås med för unga vänner, festar och pökar omkring med personer som är lika gamla (unga) som deras barn. Det är alltså samma personer som gett åldersnojan ett ansikte, och det är både pinsamt och smärtsamt att se och uppleva. Jag vill gömma ansiktet i händerna, vända bort huvudet, och hoppas att de inte hann se mig… för när de, halvfulla, kommer fram och börjar prata om hur bra vän man är, hur unga och snygga vi fortfarande är och herre Gud vad roligt vi hade i plugget… ja, de använder ordet “plugget!”… då vill jag kräkas på dem, för jag fastnade inte i utvecklingen, inte så som de gjorde! Jag gick vidare genom vuxendomen och är gravt medelålders i dag, för det är man väl vid 44?

Jag vågar lyssna på vuxen musik nu; för punkvågen dog ut före 1980! Den har varit död sedan dess. Jag vågar ta upp en bok, även om det inte står Stephen King på omslaget. Jag vågar se på TV, både TV1 och TV2. Vuxna program skrämmer mig inte. Att “leva ung” handlar inte om att se fräschast ut… för solariebrända typer ser mest bara skrynkliga ut. Att åldras, och samtidigt “leva ungt”, handlar, som jag ser det i alla fall, om att våga se nya saker; att våga hänga med i tiden. För de solariebrända typerna… de med de skrynkliga ansikten och sprött torrt blekt hår… de är bara patetiska människor som låter deras dödsfruktan förstöra sina liv. I deras kamp mot åldrandet ser de ofta mer slitna och härjade ut än alla andra! Det finns ingen värdighet i att vara runt 50-strecket och bete sig som en packad fjortis på krogen. Sådant får mig bara att le besvärat, då de smyger fram och ger sig till känna, i sina modekläder… draperade runt deras för tidigt åldrande kroppar.

Nej, lill-lördag var ett begrepp jag slutade använda, samma år jag fyllde 16. Det begreppet dog ut i och med att jag slutade i skolan. Jag skulle aldrig vilja gå tillbaka och börja bete mig som en psyksjuk gamling, som försöker se yngre och yngre ut. Jag brukar se en kvinna i grannskapet. Jag vet att hon passerat 50… men hon klär sig utmanande i svarta kläder… skyltar med sina behag, fast de vid 50+ nog är mer obehagliga. Hon sminkar sig hårt och utmanande och byter förmodligen både underkläder och pojkvänner med ungefär samma intervall. Jag ryser vid tanken på att vakna upp bredvid ett sådant fossil, klätt i en tajt skinnbit som tacklats av och blivit skrynklig. Jupp, jag är en man med många fördomar!

 

0Avdelare

 

I Oslo har rättegången mot en serievåldtäktsman inletts under måndagen i denna vecka. En 40-årig trebarnspappa står anklagad för 8 olika överfallsvåldtäkter. De senaste två åren har han suttit häktad, men då övriga häktesfångar gett sig på honom, har han ofta flyttats för att säkerställa hans säkerhet. Ojdå… är de rädda att någon ska utsätta honom för någonting obehagligt, utan hans medgivande? För det vore väl passande för en serieöverfallsvåldtäktsman? Jag är kanske bara blodtörstig, men jag tycker att det vore en slags poetisk rättvisa ifall han får skaka galler länge, och samtidigt få tjäna som en riktig “prison bitch” åt någon riktigt ruskig typ.

40-åringen är knuten till sex av våldtäkterna med hjälp av DNA. I de andra fallen nekar han. Han hävdar att flera av kvinnorna haft frivillig sex med honom, men i tre av fallen medger han viss skuld. Våldtäkterna har varit våldsamma och brutala. Nu ska de drabbade kvinnorna få berätta, i rätten, om sina möten med mannen… alla utom en av kvinnorna… som tog livet av sig efter våldtäkten.

Jo, jag är nog både blodtörstig och hämndlysten, för jag anser… HÄNG HONOM HÖGT!!!

 

0Avdelare

 

 

Jag har tidigare skrivit om speciellt formade frukter, från Kina. Nu är de på gång igen. Denna gång är frukterna lite mer intressant formade. Gao Xianzhang, en Kinesisk bonde, har tagit sex år på sig för att förädla sina päron till en lite mer exotisk form… eller vad tycks om ett päron… formade till en liten Buddha? Han låter päronen växa i en liten plastform, som sedan öppnas… och Buddha kan slippa ut ur formen.

 

PäronBuddha

Päron, format som en liten Buddha

 

Jag drar mig till minnes en liten seriestrip från serien Knasen. Schassen gnäller till Kocken om att han börjar bli trött på hans gamla köttbullar, samt att han uppmanar kocken att försöka med lite nyskapande. Dagen efter kommer Schassen till matsalen igen och Kocken annonserar stolt att han minsann har gjort en ny maträtt. Istället för stora ugnsplåtar med köttbullar, har han istället gjort lika många ugnsplåtar med… köttbuddhor! Helt underbart, och det visar väl på att man aldrig ska vara rädd för förändringar.

 

0Avdelare

 

Jag tycker att det kan vara skojsigt att läsa om helt underbart meningslösa undersökningar. Statistik är ibland lika roande som meningslöst. I England har man gjort en undersökning om hur många som skadar sig varje år i samband med kakor, i olika aktiviteter. Man tror att cirka 25 miljoner! personer farit illa i samband med kakätande. Minst 500 av dessa personer har farit så illa att han/hon hamnat på sjukhus. “Custard Cream” är The Bad Boy bland kakorna; en kaka med vaniljkräm. “Säkrast” är en kaka som heter “Jaffa-kakan”.

Nästan en tredjedel har bränt sig när de doppat kakorna i kaffe eller te. 28 % har satt kakor i halsen och var tionde kakätare har någon gång sabbat en tand i samband med kakätande. 3% av de tillfrågade i undersökningen har petat sig själva i ögat med en kaka, då de glupskt slukat de kolhydratstinna små otäckingarna. 7% har blivit bitna av sina husdjur, eller vilda djur, när de försvarat kakan från att bli uppätet av djuret. Vilken kakofoni va?

 

CustardCream

Livsfarlig kaka!

 

JaffaCookie

“Säker” kaka

 

Musiken just nu: “Shine” av David Grey, Live at “The Point”, Dublin

 

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=1131

7 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Stig Bremer on 9 september, 2009 at 02:40
  • Svara

  Hej Stefan Blixt.

  Ja, vad ska man säga. När jag läser det du skriver så verkar du inte bara i mina ögon vara en i egenart särskilt intolerant imbecill. Vi sitter två stycken här och bara förundras. Du fördömer och dömer andra människor och hur de valt att leva. Du sätter dig över dem och är samtidigt så övertygad om din egen förträfflighet. Pinsamt, patetiskt och smärtsamt. Helt baserat på vad du faktiskt skriver och vad det innebär.

  I din text verkar det bestämt som om att dessa människor inte bara är dig mindre värdiga. Du har dessutom bestämt åt dem anledning till varför de gör och väljer att göra som de vill. Dödsfruktan? jaha? jaså? Provat livskåthet? Osäkerhet? Säkerhet? Trivsamhet? Vantrivsel? Vilja att prova på det de inte gjort tidigare av olika anledningar? etc- etc. Det finns lika många olika orsaker som människor till varför de väljer att klä sig, visa upp sig och agera och de har känslor precis som du.

  Det är din blogg förvisso och du skriver vad du vill. Men eftersom du lämnat öppet för kommentarer tar jag den möjligheten nu. Människor som du kan vara farliga, du skriver bra och har ett gott handlag med orden. Men det som kommer ut när du skriver och den inställning du bär på är knappast mogen. Snarare infantil. Och vem vet, du kan ju lyckas få någon att tycka som du om de inte tänker till, utan går rätt på det primitiva; att sky det främmande.

  Du skriver att punkvågen är över sedan länge. Jag trodde i min enfald att musik var något tidlöst. Att du ”vågar” lyssna på annan musik i dag låter snarare som att det är du som gått andras vägar. Att det i själva verket är du som varit en ”följare”. Kanske har du skaffat dig insikt. Kanke mår du bra av att känna så. Men det gör dig inte berättigad att skita på andra människor. Att göra så gör dig billig, löjlig och du framstår som korkad.

  Efter att ha läst vidare i din blogg ser jag en kille som har ett starkt självhävdelsebehov. Kan tex inte ens räkna hur många gånger du nämnt att du skriver musik, sjunger i ett band, var kursetta i skolan mm. Inte för att det är fel. Jag tycker det är bra att visa vad man kan och i alla fall jag kan t o m glädjas åt dina framgångar. Vad jag vill säga är att; kasta för guds skull inte sten i glashus. Tänk till lite. En sådan begåvad kille som du borde kunna tänka till både ett eller två steg längre. En man med god självkänsla behöver inte köra upp en CV med sina kunskaper i ansiktet på sina läsare gång på gång.

  En man med en god självkänsla behöver inte racka ner på hur folk ser ut. Sådant gör dig själv bara ful. Och när man sedan tidigare uppskattat läsningen så blir man som läsare otroligt besviken på hur schizofrent det blir. När man å ena sidan ser en person som visar ödmjukhet inför livet, människor och som kan öppet sörja förluster. Men som å andra sidan har ett människoförakt och är totalt oförstående inför andra människor och med en oförmåga att sätta sig in i hur andra människor vill leva. MIn elaka fråga blir nämligen: Är Mister Blixt möjligen Sociopat? Det skulle inte förvåna mig om herr’n i fråga åtminstone är lättkränkt.

  Vågar du ens lägga ut det här inlägget med mindre än att du måste hitta på ett riktigt aggressivt slagfärdigt försvarstal?

  Jag fortsätter läsa dig och jag hoppas att du tänker till och vill visa kvalitet i stället för kvantitet. Primitiva tankar har vi alla. Det är enkelt att ge sig hän åt ilska och förakt för att det är så lättköpt. Du i princip proklamerar: ”dum men stolt”, är det verkligen en bild av dig du tycker gör dig rättvisa? Och om du tänker efter och går ett steg längre så är du nog inte så fördomsfull trots allt. Har jag fel? Jag hoppas det.

  hälsningar
  /Stig B

   • stefanblixt on 10 september, 2009 at 03:35
   • Svara

   Hej Stig B

   Jag vill börja med att tacka för ditt välskrivna inlägg. Din åsikt om det jag skriver är vald av dig själv, precis som jag väljer vad jag skriver om i min blogg. Ordet är fritt, och det är våra respektive åsikter också. Jag har inte någon människosyn där någon egentligen är mer eller mindre värd, än någon annan. Jag skriver helt enkelt om saker som rör, berör eller upprör mig. Det är själva syftet med min blogg; världen… sedd ur mina ögon.

   Jag skriver naturligtvis alltid med risken att folk som läser, inte håller med om det jag skriver. Detta har jag den djupaste respekt inför; för jag gillar inte heller allt jag läser. Om alla tyckte lika skulle ingen behöva stöta sina åsikter mot någon annans. Om sedan mina åsikter är att beteckna som mogna eller inte, det har jag valt att låta andra bedöma, i och med att jag publicerar mina tankar i detta forum. Jag påstår inte att mina åsikter är bättre eller sämre än någon annans. Däremot är de mina högst egna, högst personliga, åsikter. Ibland spetsar jag dock till dem något. Syftet är att själv röra, beröra och uppröra. Det är ju ändå det fria ordet, och den fria debatten, som skiljer eller förenar oss med varandra; vi håller antingen med, eller så gör vi det inte; vi tar hela tiden ställning för… eller emot. Det väljer vi själva. Jag försöker inte medvetet påverka vad andra tycker. Jag säger heller inte att mitt sätt att tycka är rätt för andra.

   Du verkar mena att det är irriterande att jag ofta påpekar att jag var bra i skolan, att jag skriver min egen musik, att jag sjunger i band osv? Enda anledningen till detta upprepande är naturligtvis inget annat än att jag aldrig räknar med att bloggläsaren skall läsa hela bloggen, bara för att skapa sig en bild av det jag skriver för stunden. Att du verkar ha läst min blogg ganska noga, det tar jag som en oerhört respektfull komplimang. Hatten av för dig, kära läsare.

   Sociopat, säger du, som i socialt missanpassad? Inte det minsta, men jag väljer i allt större utsträckning mina egna vägar. Jag anser att det är viktigt att vi väljer våra vägar utifrån våra egna erfarenheter. Jag tror inte heller att jag är mer lättkränkt än andra.

   Däremot förstår jag inte att du misstror mitt mod att lägga ut ditt inlägg publikt? ALLAS åsikter är värdefulla. Det du skriver verkar helt ärligt och taget från hjärtat. Det var dessutom mycket välskrivet. Men jag svarar inte med aggression och heller inte med spe. Faktum är att din kommentar är något av det bästa jag fått som reaktion på det jag skriver, och jag tar det till mig, naturligtvis! Det var mycket lärorik feedback. Feedback skapar kontakt, som i sin tur skapar möjlighet till framåtskridande… utveckling.

   Den sista meningen i ditt inlägg satte ett stort leende på mina läppar:

   >> ” Och om du tänker efter och går ett steg längre så är du nog inte så fördomsfull trots allt. Har jag fel? Jag hoppas det.” <<

   Jag kan inte annat än att lyfta på hatten igen; du verkar vara en väldigt god människokännare. Jag är inte speciellt fördomsfull; du har så rätt. Visst, vissa åsikter kan vara svårare än andra att tvätta bort, men jag jobbar hela tiden med mig själv, precis som jag är övertygad om att också andra människor gör.

   Tack, Stig B, för dina tankar.

   M.V.H.
   Stefan

  • Sandra alias Märta on 14 september, 2009 at 01:56
  • Svara

  Stoppat kaka i ögat*skrattkramp*
  Förvövrigt håller jag med dig om dessa åldersnissar/or, det är patetiska….*s*

   • stefanblixt on 14 september, 2009 at 06:55
   • Svara

   Ja… Polly want’s a cracker?? Inte lätt när man blir kaffebrödsivrig. Och det är väl tur ändå, att inte alla tycker lika? 🙂 Hur kul skulle DET vara?

   Kram pårej!

   /Stefan

  • Sandra alias Märta on 15 september, 2009 at 10:13
  • Svara

  Kram på dig Pefan=)

   • stefanblixt on 15 september, 2009 at 12:13
   • Svara

   Kram på dig Pandra=)

  • Daniel on 25 november, 2009 at 11:12
  • Svara

  Till Stig Bremer;

  Släng dig inte med ord som du inte förstår innebörden av. Du beskriver textförfattaren som om han hade en personlighetsklyvning men skriver att det är schizofrent. Personlighetsklyvning är ingalunda synonymt med schizofreni som är något helt annat..

Kommentera

%d bloggare gillar detta: