Förbjud tobak… eller?

A Non Smoking Generation börjar röra på sig och flyttar tufft fram sina positioner. Deras budskap är glasklart och utan tjafs: Sluta sälj tobak i matvaruaffärer! De anser att t.o.m. gamla porrblaskor var bättre att sälja i affärerna, än tobak i dess olika former. Det här är en jättebesvärlig fråga att ta ställning till. I princip är jag emot att man säljer gift i affärer, men å andra sidan borde åldersgränsen räcka för att förhindra att barn och ungdomar kommer över tobak. Tyvärr är många personer ganska skrupelfria och “langar” till dem, så förbudet blir ineffektivt i praktiken. Så uppfattningen i frågan blir som resultat, kluven. Jag är mot förbud… men fattar samtidigt att unga personer röker och snusar ganska obehindrat. Hur borde man egentligen lösa frågan?

Det är först i väldigt vuxen ålder som jag själv slutat med tobak. Jag började röka när jag var nyss fyllda 14. Jag slutade röka 2008, så styvt blir det 29 år med en massa pengar som gått upp i rök. Den ackumulerade hälsopåverkan för 29 års rökning vågar jag inte ens fundera över. Jag har, som de flesta andra rökare, ett flertal misslyckade försök att sluta röka, bakom mig. Faktum är att jag blev snål. När jag upptäckte att de höjt priset vid nyår 2007/2008 från 85 kronor till 140 kronor, för ett ynka paket med 50gram rulltobak… tja, då gav jag upp. Jag har, som sagt, försökt sluta röka flera gånger tidigare, men denna gång verkar det ha gått vägen, hittills i alla fall. Jag umgicks väldigt intimt med en person under den perioden, och hon röker inte. Förmodligen gav det mig rätt motivation. Jag har varit rökfri i ett år och 8 månader nu. Jag tror inte att jag kommer att återuppta den sysslan igen.

För några år sedan publicerades det olika larmrapporter, över hur mycket cigarettrök en normal vuxen person får i sig under ett vanligt krogbesök. Vad jag minns så skrev man att varje person fick i sig cirka ett paket cigaretter under en kväll, bara genom att vistas i lokalerna. Bland annat på de grunderna togs ett beslut om rökförbud i alla offentliga lokaler. Jag har hittat ett klipp från en insändare om detta:

 

Morgan Johansson, tidigare folkhälsominister, sa i en artikeln att 8000 människor dör varje år i tobaksrelaterade sjukdomar, och uppemot 500 beräknades dö av passiv rökning. Han uppger inte vart detta gäller… är det Sverige, eller USA, eller någon annanstans? Han uppger inte heller vilka studier som stöder hans påstående. Något annat som jag reagerade över i artikeln var: "…men om du stod bakom bardisken en kväll, kunde du dra i dig lika mycket rök som om du rökt ett helt paket cigaretter." Hmmm låt oss titta på det påståendet av Morgan Johansson….

Den största studien någonsin gjord på detta, hur mycket rök en passiv rökare får i sig, är gjord av Dr. Keith Phillips från Covance Laboratorys i Harrogate. Den studien visar efter att ha bevakat över 1000 människor i städer över hela Europa att även de som är mest utsatta för passiv rökning (bl.a. barpersonal,) får i sig ungefär 0.02 cigaretter om dagen. En viss skillnad mot ett helt paket cigaretter om dagen, som Morgan Johansson sa i artikeln.

De studier som jag har tagit upp som exempel är alla, med undantag av EPA´s studie, oberoende studier, d.v.s. de är inte sponsrade av vare sig tobaksbolag, eller folkhälsoinstitut. Tyvärr så ignoreras dessa studier alltför ofta, eftersom de inte visar det önskade resultatet. Istället får vi ta del av dåliga, missvisande studier som visar det folkhälsoinstituten vill att de ska visa.

"Om man repeterar en lögn tillräckligt ofta, blir lögnen den nya sanningen," Paul Joseph Goebbels, propagandaminister, Nazityskland.

 

Visst ska vi ha en rökfri krogmiljö; och en rökfri allmän miljö för den delen; i alla fall alla offentliga inomhusmiljöer.. Det tror jag att de flesta anser. Tyvärr är det lite olyckligt när det avslöjas att rådande förbud är baserat på undersökningar som saknar kredibilitet och som visar en felaktig sanning. På något sätt känns det som att någon bemödat sig att gå över ån efter vatten. Borde det inte räcka att säga att man väljer att sätta rökförbud i alla offentliga lokaler av respekt mot alla rökallergiker? Det argumentet tror jag att alla hade köpt utan att reflektera. För vem skulle inte respektera allergiker? Att förbjuda försäljningen i matvaruaffärer kan vara en bra sak, både för folkhälsan så väl som tobaksnyttjarna. En specialaffär för en viss produkt är vi ju vana med, i och med att vi har specialaffärer för att köpa t ex. våran sprit… eller färg… eller bilar. Jag hävdar i alla fall att jag inte är mot rökning eller snusning! Jag är däremot för ett hälsosammare leverne. När jag ÄNTLIGEN lyckades sluta röka själv, så sade jag till alla att jag inte alls slutat röka; utan att jag hade börjat leva hälsosammare. Man kan inte vara mot allt. Man måste också vara FÖR saker. Det är en fråga om retorik.

 

0Avdelare

 

 

Nu har vågen av bedragare nappat på att det är fyrkylningstider. En artikel om ett nesligt brott i Örebro, fick mina känslor att svämma över litegrann. Det handlar om ett äldre par i Norra Örebro. Det ringde på dörren och paret öppnade dörren. En näpen och proper kvinna stod utanför och sade att hon kom från sjukvården, och att hon ville tala med paret om Svininfluensan. När hon blev insläppt dök ytterligare en kvinna upp. Väl inne så fattade det äldre paret misstankar om att allt inte stod rätt till, så de bad kvinnorna lämna lägenheten, vilket de också gjorde. När kvinnorna lämnat paret så upptäcktes det att saker fattades. Ett guldhalsband och ett pärlhalsband fattas. Händelsen är polisanmäld och rubriceras som Åldringsbrott.

Jag tycker att vissa saker är heliga i den här världen. Vissa saker berör och upprör mig. Bland annat brott mot våra äldre kan få mig att gnissla tänder, länge. Jag förstår inte hur någon kan vara funtad på det viset, att han eller hon kan lura av, eller t.o.m. stjäla, saker från en gammal försvarslös människa. Detta är definitivt ett lågvattenmärke, att slå mynt av människor rädsla inför Svininfluensan. Ett allmänt anrop, med signalement, har gått ut till alla poliser i trakten, om att hålla koll efter kvinnorna. Jag hoppas verkligen att paret får tillbaka sina tillhörigheter! Tänk att det ska vara så förkylt med respekten inför äldre människor. Med lite tur borde brottet dock vara löst i en nysning!

 

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=1134

4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Sandra alias Märta on 14 september, 2009 at 02:02
  • Svara

  Jag är i regel också emot förbud, så moderat jag är*s* men i tobaksfrågan är jag inte kluven alls, den ska behandlas som narkotika och ska inte säljas alls, punkt.

   • stefanblixt on 14 september, 2009 at 06:58
   • Svara

   Okay. Oavsett om det gäller luktsnus, blötsnus, piptobak, rulltobak, ciggaretter, ciggariller, cigarrer, nikotinplåster eller nikotintuggummi? Finns det någon linje att dra? Betänk att bl.a. Radiumhemmet i Stockholm vidhåller att de fortfarande inte sett ett enda snusrelaterat cancerfall.

   /Stefan

  • Sandra alias Märta on 15 september, 2009 at 10:11
  • Svara

  Nej snus är inte bevisat cancerframkallande. Men rökning är bevisat farligt så jag reviderar min ståndpunkt. Men på sikt tror jag att det vore bra om vi blev av med snuset också, inte gör det något gott för mänskligheten men det är absolut inte på långa vägar jmf med rökning så det blir svårt där….
  Nikotinplåster etc finns ju i spåren av att folk vill sluta röka snusa så försvinner det ena så försvinner nog det andra per automatik….

   • stefanblixt on 15 september, 2009 at 12:12
   • Svara

   Hur ska våra stackars svettande atleter i Tre Kronor klara sig om de inte får snusa? 🙂 Jag har förresten hört att en del kan bli beroende, av både nikotintuggummi och av nikotinplåster, så du har nog rätt. Förbjud all tobak- och nikotinförsäljning.

   Förresten… Förbjud ALLT! 🙂 När vi ändå håller på… SLOPA MOMSEN PÅ DILL!

   /Stefan

Kommentera

%d bloggare gillar detta: