Onsdag, Oskyldigt dömd och Simpsons

Så kom vi till sist till mitten av veckan, även denna vecka. I går kväll var det isande kallt. Jag kände det då jag knallade hem från min kiosktant. Jag var där på en fika och för att hon skulle låna en bra bok av mig, “Gone, baby Gone”, av Dennis Lehane. De gjorde en ganska hyfsad film från boken… men boken slår filmen med hästlängder, så som det oftast brukar vara. Till sist var jag i alla fall hemma. Lagom i tid för telefonsamtal från en vän i Norrköping. Jag vet inte hur hon gör det egentligen, men jag skulle känna mig så vilse utan den bruden i mitt liv. Vi träffades via en internetsida, hon dök upp och hälsade på mig under några dagar och åkte sedan hem till den pojke som har lyckats fånga henne. Det jag känner för henne ligger inte på ett romantiskt plan… men jag kan ärligt säga att jag älskar henne. Jag tror att vi båda berikar varandras liv. Det är nog både synd och skönt, på samma gång, att man inte har fler sådana personer i sitt liv. Hon är i alla fall guld värd! En klar favoritperson i mitt liv! En pärla, i ett hav av gråsten! Visst är det så Zelma lilla?

 

0Avdelare

 

Brukar du se på serien Oskyldigt Dömd? Det brukar jag i alla fall göra, och jag tycker att serien är jäkligt bra. Den är väldigt svensk och därmed oerhört realistisk. En 25-årig skådespelare hade fått en roll i den serien. Det var en ganska liten men återkommande roll, som polis, skådespelaren skulle gestalta. Tyvärr blev han själv arresterad och fängslad. Han hade fulla restriktioner och kunde därför inte meddela produktionsbolaget varför han inte dök upp till inspelningarna, något som naturligtvis försvårade inspelningarna en hel del. Åtalet mot 25-åringen ogillades i sin helhet och målet kastades därför ut ur rätten. Han förklarades alltså oskyldig till anklagelserna, som gällde “medhjälp till försök till grov utpressning”.

Nu begär skådespelaren 35 000 kronor i ersättning från Justitiekanslern för den tid han suttit häktad, cirka en månad. Hans juridiska ombud skriver i begäran att det faktum att han satt oskyldigt häktad när han skulle spela in “Oskyldigt Dömd” är “ironi av nästan astronomiska mått”. Förmodligen är han rökt som skådis. Det är väl på samma sätt där, som på många andra ställen att… om han en gång suttit anklagad, så tvättas den stämpeln nästan aldrig bort igen. Förjävligt!

 

0Avdelare

 

Nu ska familjen Simpsons användas, i England, i en antifetmakampanj. Engelsmännen börjar bli för feta och då skall man alltså använda Simpsons som förebilder. Homer och hans familj skall få vara Englands ledstjärnor på hälsofronten, genom att bara äta s.k. nyttigheter. Engelsmännen är alltså för feta nu. “För att komma till rätta med problemet satsar regeringen sju miljoner på den nya kampanjen där Channel 4:s tittar kommer kunna följa de tecknade karaktärernas förvandling från sunkiga skräpmatsätare till hälsosamma, friska familjemedlemmar, knaprandes på morötter och äpplen i stället för chips och godis.” Men hur ska detta kunna fungera i praktiken? Chips innehåller en massa stärkelse, som omvandlas till glukos (socker) i kroppen, för att sedan kunna brytas ner. Godis innehåller också socker. Okay, så långt är väl alla med? Eller? Men det nyttiga som de nu förespråkar då? Tja, morötter är en av de rotfrukter som innehåller absolut mest socker. Äpplen likaså. Man menar alltså att socker är jättefarligt att äta… så man rekommenderar att Engelsmännen istället skall äta… just det. Socker istället. Hur fan tänkte de nu?? Borde inte socker vara en sak man istället skulle reducera och försöka undvika? De är ju för fan precis lika galna som Svenska Livsmedelsverket som bl.a. menar att tallriksmodellen är en bra metod för diabetiker… och i tallriksmodellen består cirka 70% av innehållet av kolhydrater. Och kolhydrater är… Just det! Socker!

En del brukar jäbbla med ord och gör skillnad mellan kolhydrater och kolhydrater, genom att indexera dem glykemiskt. Att vissa kolhydrater, de långsamma, skulle vara bättre att äta än andra, snabbare, kolhydrater. Jo, det skulle man ju kunna säga lite generaliserande. Det är förresten samma sak som att säga att alkoholister inte borde dricka så mycket starksprit, utan istället hålla sig någonstans mellan vin och starköl. Lättöl innehåller kanske konstgjort socker… och det är ju jättefarligt. Faktiskt!

Då tycker i alla fall jag, att det är enklare att istället försöka reducera mängden socker i vår mat. På så vis minimerar man risken, som diabetiker, att genomleva diabetesens naturalförlopp. “Diabetensens naturalförlopp” innebär att när diabetiker äter som Livsmedelsverket rekommenderar, 70 % kolhydrater, och följaktligen bombar sig med insulin p.g.a. allt socker de äter… så riskerar diabetiker, i sviterna av sitt “sunda” leverne, en dramatisk ökad benägenhet att drabbas av synförsämringar, fetma, hjärt- och kärlproblem, cirkulatoriska bekymmer, amputationer, hjärnblödningsrisk, diabetesbetingad demens… och en del andra jobbiga saker. Allt på grund av socker och insulin i stora doser. Borde inte det vara något man skulle vilja jobba litet på, för att undvika?

De får tycka vad de vill om sin kostmodell i England… men jag tycker inte att alternativet till att skjuta sig i armen, istället är att sikta på låret. Äpplen och Morötter är samma sak som godis. Om man vill ha kontroll på sitt sockerberoende så kan man inte äta socker i sådana mängder… precis som en alkoholist måste praktisera avhållsamhet från rusdrycker, för att inte riskera att hamna tillbaka till missbruket. Jag läste på ett ställe, och det är förmodligen sant, att om socker hade uppfunnits i dag så hade det med stor sannolikhet blivit klassat som en drog.

 

0Avdelare

 

Nej, nu har jag bitchat klart för denna dag.  Nu är det hög tid för andra saker. I dag hade jag, förutom jobbet, faktiskt bara tänkt att slappa. Jag hade tänkt mig en bra stund i ett skönt bad, gärna med lite bra musik och en telefon vid sidan, för det ringer ju aldrig när man har telefonen i närheten. De gånger man chansar och skiter i den, tja då ringer den som galen. Då vill alla plötsligt ha ens uppmärksamhet. Jag hoppas att er onsdag blir bra, att ni har bra väder… och jag önskar er alla god hälsa, tur i era horoskop… och om ni gillar det, så hoppas jag att ert kaffe alltid smakar nybryggt och fräscht.

En sista sak… må edra fienders skägg växa inåt!

 

/Stefan, faktiskt!

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=1451

2 kommentarer

  • Sandra alias Märta on 6 oktober, 2009 at 12:46
  • Svara

  Boken var ju så j*kla bra att det går inte att göra lika bra film…..Har inte sett filmen, visste ej att dom gjort film av boken.
  Ska läsa mer Lehane, riktigt bra författare=)

   • stefanblixt on 6 oktober, 2009 at 01:15
   • Svara

   Filmen är helt okay faktiskt, och verkar uppskattas stort, i alla fall bland dem som inte ännu läst boken. Hoppas att du också gillar den, då du väl ser den.

   Kram å så!

   /Stefan

Kommentera

%d bloggare gillar detta: