«

»

okt
28

Onsdag 28 oktober 2009

Äntligen onsdag! Äntligen dags för Nationalencyklopedin, igen. I dag kommer nummer 9 av 20 planerade. Nästa vecka så har jag alltså halva samlingen klar. Mycket bra format på böckerna och lagom tjocka. De är som gjorda för att ha med sig in på muggen, då det trycker på. Mycket praktiskt och oerhört folkbildande. Det gillar jag. I dag är det alltså onsdag och vädret lovar faktiskt en hel del. Jag sitter bredvid ett av mina sydfönster och den infallande solen värmer så gott på min högra sida. Solen står som spön i backen! Sådant har vi inte varit bortskämda med den senaste tiden. Några dagar låg dimman/fukten så lågt, och tätt, att jag upplevde det som att molnen blivit för tunga, och lagt sig på marken. Luften var så fuktig att man blev blöt på kläderna, bara av att promenera utomhus. Men men… är det höst så är det. Det hör ju årstiden till.

Jag vet inte om det är så att jag plötsligt blivit extra medveten om vädrets närvaro, eller om vädret plötsligt börjat uppföra sig så som jag förväntar mig. Vi har ju haft några års historia, ändå, med ett ganska rubbat väder. Vi har haft kalla och regniga somrar och torra halvkyliga vintrar. Vi har haft nästan snöfria vintrar och vi har haft somrar som fört tankarna till tropikvärme. Upp och ner, om vartannat. Faktum är att jag hajade till förra vintern. Det var första gången på ganska länge som jag såg hur man lastade snö, med lastmaskiner, på lastbilar och körde ut dem ur samhället, för att tippa snön någon annanstans. Vallarna hade helt enkelt blivit för stora och framkomligheten för bilarna började minska. Den här hösten liknar faktiskt mina minnen av hur höstarna tedde sig när jag var yngre, eller så är det bara så att jag blivit så gammal att jag plötsligt börjar minnas hur det var då jag var liten. Jag börjar kanske “gå i barndom” igen.

Jag har förresten inte drabbats av några andra symtom efter vaccineringen mot svininfluensan, annat än att jag har lite ont i armen, runt där hon stack sprutan. Jag har mer ont i dag än tidigare. I övrigt har jag inte fått något symtom.

 

0Avdelare

 

I ett tidigare inlägg har jag skrivit om hur bilförare kan tappa kontrollen över sitt fordon och sedan hamna riktigt snett i tillvaron. Värre blir det då vansinnesrattningarna slutar med att även andra hamnar i en pressande situation. I förra veckan vaknade paret Trent Wood och Kristin Palmer mitt i natten av att någon körde en bil rakt in genom deras sovrumsvägg. Faktum är att bilen inte stannade förrän den hade hamnat ända upp ovanpå sängen, som paret Wood/Palmer alltså låg och sov i. De hamnade mellan sängen och bilen. Det blev en del stökande med räddningstjänsten för att få loss paret. Som tur var så hade ingen av dem några omfattande skador. Nog för att det kan vara mysigt att böka lite i en trång säng, men en bil är för stor. Jag vet inte heller om en mullrande motor, på kudden, är särskilt upplyftande för parrelationen. Deras hem blev dessvärre ganska tilltygat, så det kommer att krävas en del reparationer för att komma till rätta med förödelsen.

 

0Avdelare

 

Jag tror att det är svårt att flyga. Faktum är att jag tror att det är jättesvårt att flyga, faktiskt. Det är säkert en hel del att hålla reda på, dels på marken innan start, men sedan också medan man är mid air… landningen ska vi inte ens tala om. Jag har hört Magnus & Brasse i Flygkaptenerna, så jag fattar att det inte är enkelt. Ändå blir jag nästan kall då jag läser om två piloter, Flygkapten Timothy B Cheney, 53, och assisterande piloten Richard I Cole, 54, som, i onsdags, flög från San Diego till Minneapolis. De lyckade med en sak som jag tror att de är ganska ensamma om. De lyckade nämligen glömma bort att landa!!? Känn på den ni!

Man närmade sig flygplatsen, men fortsatte utan att inleda landningsproceduren. De flög helt enkelt förbi. Flygledartornet tappade kontakten med planet, som dock återvände efter en stund. Piloterna har förklarat denna “lilla miss” med att de hade varit så upptagna av sina bärbara datorer, att de glömde bort tiden. Autopiloten styrde därför glatt vidare.

Ja, bärbara datorer i all sin prakt, men det är väl precis som det är med ungarna. Då de sitter vid datorn så upphör resten av världen att existera. Nog för att jag har allrespekt inför pilotyrkets alla svårigheter… men att GLÖMMA landa..? Det borde vara en av de svåraste manövrarna att bemästra. Det är ju inte utan att man blir lite nyfiken över vad det var som lockade så med datorerna… porr kanske, för det var ju en jäkligt styv sak de klarade av i alla fall. Tyvärr, eller kanske dessbättre, har båda piloterna fått sparken från Northwest Airlines.

 

0Avdelare

 

 

Många av oss gillar att dricka kaffe på små pittoreska kaféer. Över huvud taget är det många av oss som gillar att fika; att sitta i glada vänners lag och låta tiden passera, gärna då över en kopp av det svarta guldet. I Tel Aviv har en cafékedja fått en ovanligt rolig idé för sin rörelse. Alla servitriser har skickats på en dagskurs i att spå folk i kaffesump. När du druckit ur ditt kaffe så kan du alltså få lite fingervisningar om hur ditt liv kan komma att te sig, eller om du kanske bör ligga lågt i en affär… eller vad det nu kan handla om. Men jag vet inte om jag personligen blev så imponerad av denna nyhet. Jag tyckte att det var i magstarkaste laget att se, i ett nyhetsinslag, att de hade så pass mycket sump i botten av sina kaffekoppar. Jag hade nog klagat, sänt tillbaka kaffet, och bett om en ny kopp… utan sump. Jag gillar verkligen inte att sila sumpen genom tänderna.

Däremot kan ju deras verksamhet leda till andra, oanade, konsekvenser… för terrorister inte minst! Det måste ju vara otroligt besvärligt att fortsätta med de gamla hederliga cafébombningarna, då hela personalstyrkan är sierskor och spåtanter. De måste ju känna till händelserna i förväg, och kan ju då vidtaga motåtgärder i god tid… men på något sätt känns det inte som att de själva riktigt gjort den kopplingen. Det verkade mest vara ett jippo i reklamsyfte… och förmodligen för att locka turister.

 

/Stefan

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=1583

Kommentera

%d bloggare gillar detta: