Tisdag 10 november 2009

Jag hade verkligen världens lataste och skönaste dag i går. Jag var ledig från jobbet och såg liksom ingen anledning att springa omkring och leta efter saker att hitta på, varken inne eller ute. Det resulterade i att jag bara vistades utomhus, en enda gång. Det var när jag var på väg, till och ifrån replokalen, för att repa med bandet, men det var inte förrän klockan sex på kvällen. Innan det softade jag, big time. Faktum är att jag inte ens brydde mig om att klä på mig förrän runt halv sex på kvällen. Innan det var det bara kalsonger som gällde. Lika bra att ta sig egentid då man kan det, resonerade jag. Så det blev soffa, slappa, TV, sova en skvätt, slappa, mer TV, en film och så lite musik, lite om vartannat. Det var en helt underbar och skön dag. Nu dröjer det några dagar igen, innan det är dags för nästa riktiga slapptid. Dessbättre kan jag ta en “tvådagars” då.

Jag var alltså ner och repade med bandet i går. Alla kom, utom ena gitarristen. Tydligen ligger han nerbäddad med ett troligt fall av Svininfluensan, eller “Den Nya Influensan”, som den också kallas. Det gick rätt bra att repa, men nog märktes det att vi var en man kort. Vi hann med att repa in en ny låt också, “You knock Me out”, av Chuck Hall. Farsan och syrran följde med ner och lyssnade ett tag. Syrran skrev en kommentar på Facebook om att hon tyckte att det lät bra, och att hon särskilt gillade vår version av den gamla låten “Crossroads”, av Robert Johnson!

 

0Avdelare

 

Har inte du också alltid undrat hur det egentligen gick för delfinen Flipper; efter det att TV-serien “Flipper” lades ner? Okay, inte jag heller. Men i alla fall. Jag läste om delfinerna som spelade Flipper, för det var nämligen, i huvudsak,  fem stycken som tillsammans utgjorde den samlade bilden. Man spelade in olika sekvenser, med olika delfiner, klippte ihop alltihopa och så trodde vi, som såg serien, att det rörde sig om en enda delfin som kunde göra hundratals konster. Men det var alltså i huvudsak fem stycken, alla delfinflickor. De hette Suzy, Cathy, Patty, Scotty och Squirt.

Mannen som fångade in och tränade delfinerna, Richard O’Barry, har dock, över åren, ändrat sin inställning till delfiner i fångenskap. 1970 höll han delfinen Cathy i sina armar när hon dog. Han är övertygad om att hon var deprimerad, och själv stängde igen sitt andningshål, och på så sätt ändade sitt liv. Fysiskt sett var hon alldeles frisk annars.

I januari 2010 kommer en delfinslakt-dokumentär, “The Cove”, att gå upp på biograferna. O’Barry har medverkat i filmen och jobbar i övrigt aktivt med att freda delfiner.

Alla delfiner som spelade Flipper har alltså dött. Den sista, Bebe, dog 1997 vid en ålder av 40 år.

 

0Avdelare

 

I spåren av alla helkassa dokusåpor har det runnit fram en äcklig jävla sörja av en massa annat dravel på TV. “Realityprogrammen”, eller dokusåporna om man så vill… för vad är egentligen skillnaden???, löser av varandra på dumburken. Jag tyckte länge att Robinson var det ultimata bottennappet, men jag har fattat att det börjar bli svårare och svårare att utse det sämsta programmet, då det fullkomligt svämmar över av “Bonde söker fru”, “Mammas Gossar”, “Ullared”, “Ensam mamma söker”… och så vidare. Egentligen är det väl lite synd att fjärrkontrollen uppfanns. Utan den hade vi inte haft några soffpotatisar kvar, för man måste ju hela tiden byta kanal, och liksom kryssa genom etern, bara för att försöka slippa undan att se eländet.

Jag har svårt att ens föreställa mig att någonting kan vara så hjärnförstörande, som just detta liv framför TV’n; för fler och fler verkar leva större och större del av sina liv i TV-flimret. Men jag antar att det är enkelt att trivas där i soffan medan program och reklam vräker rakt ut mot ditt ansikte. Personligen tycker jag att jag får ut mer av sömnen nu än tidigare. Att sova framför en 42-tummare är faktiskt mycket skönare än att göra samma sak framför en 24-tums tjock-TV. Nuförtiden sover jag nästan alltid en hel natt utan att ens vakna till, då jag sover framför TV’n… men jag antar att det också är ljudet som gör att jag sover bättre. Det motar väl känslan i grind, av att sova ensam.

 

0Avdelare

 

“S riktar kritik mot kärnkraftsutbyggnad”, står det i en artikel på Aftonbladets nätupplaga. Det handlar om att den sittande regeringen vill bygga ut svensk kärnkraft till att klara en elproduktion på 75 terawattimmar, mot nuvarande 45. Om tjugo år hoppas Vattenfall producera 70 procent mer el från kärnkraft, mot i dag. Jag förstår ärligt talat inte var det kontroversiella i detta ligger. Tidigare har jag läst om åsikter, så som att det skulle vara bättre att importera mer el, än att producera den själva. Jag vet inte… men jag är tämligen säker på att det inte spelar någon roll vart röken släpps ut. Om vi importerar dansk kolkraft eller tysk sådan, så kommer röken från den produktionen garanterat inte att stanna kvar i Danmark, eller i Tyskland heller för den delen.

Produktionen av elström står för en stor del av utsläppen som ackumulerar växthusgaser, men jag kan inte tro att det skulle vara mer än t.ex. utsläppen från alla våra förbränningsmotorer. Jag tror att vi byggt oss fast i beroendet av vår kärnkraft. Industrin drar mer och mer kraft, och då kommer det helt enkelt inte att räcka med solkraft och vindkraft. Det spelar ingen roll. Om vi knäpper av alla kärnkraftverk och bygger ut t.ex. vindkraften så räcker det inte med de stora fläktarna, oavsett hur tätt vi kan ställa dem. Man ska inte glömma riskerna med isbildning på vingarna och möjligheten att de sedan kasta isklumpar jäkligt långt… eller att de faktiskt för en massa oväsen, så vi vill inte gärna bo i direkt anslutning till fläktarna.

I lilla obetydliga Sverige är vi faktiskt jäkligt bra på det där med kärnkraft. Faktum är att vi kanske t.o.m. är bäst i världen. Ett idiotargument jag hört anföras som kritik mot kärnkraft är det tillfälle då en berusad arbetare fick avhysas från Forsmarks anläggning i Östhammar. Men faktum är att det aldrig var något problem. Tvärtom. Det som hände var att en arbetare blåste positivt i utandningsluften, och därför nekades tillträde till området. Han kom alltså inte ens in på området. Med andra ord gjorde tidningarna en anka av en händelse då säkerhetsarrangemanget fungerade, precis som de skulle. Det hade varit jäkligt ifall personen i fråga släppts in på området, men så skedde alltså inte.

Egen härd – Guld värd! Jag tror på svensk kärnkraft. Den ger oss ett oerhört oberoende i elprisernas Europa. Ström är dyrt att köpa. Den är mycket billigare att tillverka själva. De flesta bruk
ar tycka att vår elräkning är på tok för dyr… och sedan står många av dem och försöker propagera för ett alternativ som är både sämre, och mycket dyrare..? Dumt, tycker, i alla fall, jag! Jag tror att Sossarna gör sig själva en björntjänst ifall de går till val på den frågan, för jag tror inte att de kommer att vinna det valet.

 

/Stefan

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=1728

2 kommentarer

  • Sandra alias Märta on 10 november, 2009 at 02:03
  • Svara

  Det är sorgligt vad delfiner fått utstå i fångenskap, dom är ju enastående djur!!

  Håller btw med i kärnkraftsfrågan….

  • stefanblixt on 11 november, 2009 at 10:54
  • Svara

  Många djur i människans fångenskap, får leva liv de inte är menade för.

  Kärnkraftfrågan ja… 🙂 Egen härd – Guld värd!

  /Stefan

Kommentera

%d bloggare gillar detta: