Onsdag 18 november 2009

Ibland häpnar jag över vilka subjektiva bevekelsegrunder som krävs för omhändertagande av barn… eller kanske rättare sagt över vad som krävs för att vissa människor skall få fortsätta att vara föräldrar, eller inte. På vissa ställen blir barnen omhändertagna snabbt… vilket har sina fördelar, men också baksidor. På andra ställen verkar sådana insatser vara långt borta under lång tid, med resultat att barnen kanske far onödigt illa. Det är svåra frågor och jag antar att de flesta har en personlig åsikt i den här frågan.

Frågan jag brukar ställa är om barnen skall finnas för sin egen skull, eller om det är en rättighet för de vuxna att skaffa dem i ett självförverkligande syfte… alltså bara för att man skall få bli förälder. Sedan då? Jag menar, det är ju ett livslångt ansvar man axlar. Jag läser med fasa, och häpen min, om en kvinna, Rebecca Stevenson, 22, från Blackburn, England. Hon lämnade sina fyra barn ensamma i lägenheten, i över ett dygn, bara för att kunna festa och knarka med sina vänner.

Barnens belägenhet upptäcktes av Rebeccas styvfar, som kom utanför hennes lägenhet och såg äldsta barnet, 4 år gammal, hänga ut genom fönstret och gråtande ropa:  “ – Var är mamma?”

Polis tillkallades, och man gick in i lägenheten. Den syn de möttes av trotsar allt vad man normalt förknippar med god miljö för barn att vistas i. Det fanns små fotavtryck i utspillt vällingpulver, då en 4-årig flicka försökt göra välling på egen hand. En av de mindre flickorna var så hungrig att hon försökte komma upp på diskbänken, genom att klättra på en stol. Man hittade en madrass, blöt av urin, där Rebeccas 1-åriga son låg. Den yngsta pojken, 3 månader gammal, låg på en annan madrass en bit bort. Han uppges ha varit sjuk då polisen tog sig in i lägenheten.

Det var i juli i år som polisen fick larmet om vanvården, och man hittade tomma ölburkar och sopor överallt i lägenheten. Mamman erkände vanvård av barnen och blev dömd till ett 20 veckors straff, vilket jag personligen kan tycka vara bedrövligt mesigt i sammanhanget. Nu har en domstol dessutom rivit upp domen och ändrat den. Hon är frigiven och har fått det extremt mesiga straffet av 8 veckors utegångsförbud kvällstid. Hurvida hon har fått tillbaka barnen, eller inte, uppges inte, men jag hoppas verkligen att så inte är fallet.

 

0Avdelare

 

Det är med sorg jag läser om den 14-åriga flicka som såldes till olika äldre män, av sina vänner. För det fösta kan jag inte för mitt liv begripa hur man, i tidningar, kan referera till de här ondskefulla människorna som hennes “vänner”!!! Det torde ju vara ganska enkelt att räkna ut att ett sådant här beteende inte kan förekomma bland personer som verkligen är vänner med varandra. Jag skulle hellre vilja kalla dem för Hallickar!

Naturligtvis kunde man räkna med att den svenska rättvisan skulle dra hela historien i långbänk, och sedan skylla på resursproblem. Efter anmälan tog det nämligen polisen ett halvår att få tummarna ur rövhålen och undersöka den här historien. Vid det taget var det alldeles för sent att kunna spåra, eller hitta, de män som, mot betalning, fått utnyttja flickan efter egna behag. En enda man har identifierats, men polisen tror att det kan röra sig om hundratals olika män. Man vet helt enkelt inte. 14-åringens s.k. “vänner” beskrivs vara en kille och två flickor, alla mellan 17 och 20 år gamla. Den 14-åriga flickan är lätt förståndshandikappad och har säkert inte vågat bjuda något motstånd. Jag vågar inte ens föreställa mig hur rädd och ensam den här stackars flickan har varit. Hur ska hon någonsin lyckas läka de själsliga såren som de här sjuka jävla ungdomarna orsakat henne?

Den obligatoriska långbänken, där alla icke akuta fallen verkar hamna hos polisen, har med stor sannolikhet orsakat att de flesta förövarna till det här specifika brottet kommer att gå fria!

 

0Avdelare

 

På lördag har jag förresten tänkt börja med min vinterläsning. Jag hade egentligen tänkt vänta tills snön låg tung runt husknuten, men jag såg på reklam, på TV, i kväll, att det är av nöden tvunget. Det ser nämligen ut att vara premiär på nya Mobbinson på lördag. Nu kommer alltså “Vintern”, och inte bara utomhus, utan även i nyhetsmedia. Jag minns förra gången deltagarna satt i skogen och gnällde livet ur sig. Det gick knappt att hitta några vettiga nyheter att läsa om. Allt var förknippat med detta urbota skitkorkade TV-program.

En del brukar påpeka att det finns en avstängningsknapp på TV’n, vilket jag är fullt medveten om. Men det är ju så att jag scoutar ganska mycket på olika nyhetssidor, både på nätet och bland papperstidningar, för att hitta material att skriva om. Förra vändan med Mobbinson så satt de i den obligatoriska skogen och viskade om paktbildning, utröstningsstrategier och hur jävla synd det var om just dem, för alla andra var ju så elaka och dumma. Vi fick följa deltagarna i olika halvklädda reportage, där de skulle motivera varför just de var minst elaka av alla, och varför alla andra förtjänade att bli utröstade. De var med på TV… de pratade i radio… de förekom på alla tidningarnas nätupplagor och de fanns i tidningarna. De fanns t.o.m. på reklampelare! Det är lite svårt att stänga av alltihopa liksom.

Till den här gången har jag i alla fall lärt mig en del saker, och väljer därför Mobbinson-lördagen till att börja med vinterläsningen. På sätt och vis är jag ganska glad åt detta också. Ofta behöver man en spark i bakdelen, för att orka komma igång. Sedan ligger det kanske lite ångest bakom motståndet att komma igång också, för det innebär att vintern verkligen är här, annars skulle det ju inte heta “Vinterläsning”. Det innebär alltså, rent brutalt, att vintern nu är här. Och jag GILLAR INTE VINTERN! Så det så! Sedan får alla vinterbadare tycka vad de vill om den saken. JAG gillar den i alla fall inte.

 

0Avdelare

 

Nu är det dags att ta itu med denna dagens bekymmer. Jag vill bara ta tillfället i akt och önska dig en riktigt trevlig dag, käre läsare! Nu har du ju stått ut med mitt gnäll i dryga tusen ord. För det så förtjänar du verkligen att ha en bra dag… eller t.o.m. en underbart ljuvlig dag! Må så gott, må solen alltid lysa över din väg och må änglar strö stjärnglitter i ditt hår.

 

/Stefan

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=1824

Kommentera

%d bloggare gillar detta: