Måndag 30 november 2009

Så står december inför oss. Sista månaden på året. Julmånaden… det döende årets sista dödsryckning. I morgon är det inte längre november. Fan, jag tycker att det går så fort, att jag inte riktigt hinner med i svängarna. Men det är väl den gyllene medelåldern som lägger det filtret inför mina ögon. Klart man var snabbare i tanke och handling, vid tidigare ålder i livet. Men å andra sidan har jag blivit så oerhört mycket smartare med åren istället. Hördes ironin??

Det har tydligen varit den varmaste november på typ tio år också, och det märks ju. Jag gillar inte snön, men tycker ändå att det gott kan få komma lite av det där vita; i alla fall inför själva julen. Det hör ändå till på något vis. Samtidigt så tror jag inte att det är någon nybliven klimateffekt som orsakar det snöfria vädret. Jag kommer ihåg flera snöfria julaftnar, från när jag var en liten grabb. Jag tyckte att det var så märkligt att se min gamla mormors julförberedelser, samtidigt som det var grått ute… och gröna gräsmattor överallt. Det rimmade liksom så illa, på något vis, men samtidigt så reflekterade jag aldrig speciellt mycket över vad det berodde på.

Om de snöfria jularna nu beror på ett klimathot så har vi varit drabbade av detta klimathot, tja… i alla fall i typ fyrtio år. Men å andra sidan bryr jag mig inte speciellt mycket om julen, så jag skiter faktiskt i vilket. Snö eller inte? Tja, det får väl bli som det blir. Vi råder ju knappast över de makterna i alla fall, så jag väljer att bränna mitt krut över bättre ämnen.

Min enda weak spot, vad gäller snön, är att jag tycker att det är trist för barnen på vinterlovet, ifall det inte snöar. Det brukar ofta vara en ganska kostsam resa att dra till fjälls, bara för vintersportens skull. Alla har inte de pengarna att spendera; det bara är så!

 

0Avdelare

 

Den arbetsjobbsfria helgen passerade i alla fall. Vädret höll inte i sig, men jag sket i det också. Jag har inget emot att spendera tid inomhus, om vädret i alla fall inte vill ha mig som sällskap utomhus. Jag spenderade mer tid inne bara. Jag har haft en mycket trevlig helg, och jag har passat på att sova ut riktigt ordentligt. Det var verkligen skönt. Jag vet inte om det var speciellt välbehövt eller så; skönt var det i alla fall.

Jag åkte in till en polare, i Västerås, i lördags eftermiddag. Det var ett tag sedan jag var där. Det var verkligen välbehövligt med lite manligt sällskap. Det blir alltid på ett speciellt sätt, då män umgås med varandra. Det är så skönt, och befriande, att få rapa, fisa och lukta illa, utan några fruntimmer att göra sig till inför. Vi drack i alla fall en hyfsad mängd kaffe, precis som sig bör; och vi migrerade en del musik från gamla vinylplattor till CD. Nu ljuder Low Budget Blues Band i högtalarna ännu en gång, fast från en fräsch CD, istället för den gamla vinylplattan. Just nu pumpar den gamla “Watching The River Flow” ur högtalarna, denna gamla slagdänga av Bob Dyland, fast här i tappning med Low Budget Blues Band alltså. Underbart! Det blir en bra låt att köra på repeat, medan jag skriver klart det här inlägget.

 

0Avdelare

 

Nu skrivs det en herrejösses massa i tidningarna om det kommande valet, och vilka frågor som eventuellt kommer att avgöra striden. Man verkar samsats om att Försäkringskassereglerna och A-kassereglerna kommer att bli avgörande frågor; kanske med rätta. Bland debattörerna finns det, generellt, två läger. Det ena sidan anser att dessa frågor kommer att avgöra striden till den blå sidans fördel; den andra sidan anser alltså tvärtom.

Ofta hör man folk säga att den nya regeringen, som kanske inte är så speciellt ny längre, har plockat sönder A-kassan och F-kassan. Men vadfan… vad jag minns så var borgaralliansen väldigt tydliga på de här punkterna… väl? För det var väl inte bara jag som fattade, redan då, att de tänker sänka alla arbetslösa och långtidssjuka? De som är hemma, antingen långtidssjuka eller personer som kanske aldrig kommer att komma tillbaka till ett normalt arbetsliv… de kommer i snabbare takt och i högre utsträckning att bli satta på sjukbidrag eller kanske t.o.m. bli sjukpensionerade. Konsekvenserna av detta kommer att bli, i allt högre omfattning, att man kommer att få mindre och mindre belopp att leva på. Om man råkar vara sammanboende med någon som uppbär en bra lön så går det väl… men vad händer ifall partnern skulle bli ofrivilligt arbetslös? Jo, i så fall är alliansregeringen hjärtlösa och förbannade typer. För inget verkar ju vara deras fel innan man själv hamnat i klistret??? Men, som sagt, de var tydliga på de här punkterna, redan innan valet.

Jag kan bara inte förstå att över femtio procent av de röstberättigare röstade på det här… för vad jag alltså minns, så var de tydliga på de här punkterna om arbetslösheten, A-kassan och F-kassan. De sade ju i och för sig också att de skulle fixa en OTROLIGT massa nya arbeten… som sedan försvann i finanskrisens tsunamivåg. Kan det då vara rimligt att driva igenom de andra sakerna ändå?? Jag tycker ju inte det. Borde inte arbetstillfällena kommit före de andra förändringarna? Om nästa val inte ändrar på de här sakerna så kommer jag att bli ganska förvånad.

Att sedan så många skriker om arbetsförmedlingens regler, att folk måste tvingas flytta runt hela riket för att få arbete… tja, de reglerna fanns före förra valet också. Det vara bara det att finanskrisen inte slagit till på den tiden. Det fanns fortfarande en del lokala arbeten att söka då.

Själv är jag bara så oändligt jävla tacksam över att jag har ett arbete att gå till. Men sådana saker kan förändras över en natt!

 

0Avdelare

 

Nej, nu skall jag ta och dra iväg till mitt arbete. I dag tycker jag att regnandet kan få dra åt helvete. Det börjar bli ett större och större behov av solsken i min vardag. Behovet däms upp liksom, för varenda regndag som passerar. Man kommer väl att bli som en kalv på grönbete, vid vår-ruset, till sist. Men det är bara typ tjugo dagar kvar eller så, till the equinox alltså; dagen då vet hela vänder. Med ljusare tider så brukar bättre väder följa. Men det kommer att ta några veckor innan man verkligen ser att det blir ljusare, fast den väntan är enklare att klara av, än väntan på att det skall bli den mörkaste dagen/natten på året först.

Tack för att du verkligen orkade läsa till slutet, käre läsare. Jag önskar dig en bra dag, och jag hoppas att du får sol i din vardag i dag. Har du förresten funderat över möjligheten att ge ett bra nyårslöfte den kommande Nyårsaftonen? Förr om åren brukade jag lova att inte sluta röka. Jag brukade lyckas hålla det, men till sist sket det sig. Den kommande 6:e januari har jag varit helt rö
kfri i två år! DET är jag verkligen stolt över!

Må så gott och må dina fienders skägg, växa inåt!

 

/Stefan

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=1890

Kommentera

%d bloggare gillar detta: