Tisdag 8 december 2009

I den här mediastyrda, och bevakade världen, verkar så oerhört många anonyma människor kunna göra en hel del saker, bara för att få synas i media. Vi har våra TV-kändisar som exempel på detta. Kan någon komma på en enda sak som Linda Rosing är känd för, förutom att ha knullat i direktsända Big Brother? Alltså känd för att hon verkligen kan något? Hon är en av tidningsrubrikernas okrönta drottning. Hon är känd för att hon är känd. Om man tar bort knullet i Big Brother, så hade inget av det andra hänt. Men, nåja, hennes målmedvetna satsning har ju verkligen lönat sig, för även om jag inte skulle vilja vara känd av samma orsaker som hon är, så hade jag inte haft någonting emot att byta bankkonto med henne.

Det finns många sätt att göra sig ett namn. En del har vekliga talanger, andra satsar på att synas vid rätt tillfälle, på rätt ställe. Alla sätt är tillåtna, men vissa sätt är mer eleganta än andra. I Canada finns en liten stad som heter Saskatoon. I Saskatoon finns ett musik band, som nu även får sitt namn publicerat i min blogg, som heter Fear Salesman. Bandet frontas av en snubbe som heter Nate Heagy. Han fick en total snilleblixt när han funderade på nya sätt att göra Fear Salesman kända, och synliga. Han fick nämligen veta att Google skulle komma med sin “fotobil” till deras lilla stad, allt i Googles projekt Street View, där man åker omkring och fotograferar i städerna. Bilderna skall kunna användas som komplement till Google Maps.

Många personer fastnar på bild i Street View, men Google har som policy att alla ansikten suddas, så att den personliga integriteten inte skall kränkas. Detta, tänkte Nate, måste utnyttjas i reklamsyfte. När han visste att Googlebilen skulle komma så gav han sig helt enkelt ut och letade efter den. Han hade också givit i uppdrag till flera av sina vänner, att leta efter bilen, och att rapportera ifall de såg den. Till sist siktade han den efterlängtade bilen och hängde efter den så länge att han kunde räkna ut vart de skulle åka. Han åkte raskt till den tilltänkta platsen och hoppade ur, riggade ett notställ med ett plakat med musikgruppens namn, Fear Salesman.

Plötsligt passerade fotobilen sakta, nate stod bredvid skylten med en gitarr och jazzade på. Det var i våras som Nate gjorde sitt lilla, och mycket eleganta, trick. Inte förrän i oktober lanserades själva tjänsten, och först då kunde han se efter om han fanns med på bild, och det gjorde han. Han finns alltså med på Googles tjänst Street View, och bilden har börjat spridas, och så även namnet på bandet.

Fear Salesman

Det som jag tycker är så elegant med denna lilla historia är att han verkligen inte behövde hora ut sig för att fastna på bild; i alla fall inte som vissa andra. Nate behövde aldrig knulla i Svensk TV för att synas!

0Avdelare

Boden, är inte rätt ställe att bo; inte ifall man har små barn och samtidigt, som förälder, råkar ut för en stroke. Jenna Ponthage, 22 år gammal, har just råkat ut för det här. Hon har fått en stroke, endast 22 år gammal, och det har ställt livet på högkant, minst sagt. Peter Åström, 26 år gammal, är sambo med Jenna, och pappa till deras två barn, Nova, 3 år gammal, och Junie, 9 månader gammal.

Peter är lastbilschaufför och arbetar borta tio dagar i sträck, för att sedan vara hemma i tio dagar, rullande. Då Jenna drabbades körde Peter henne till lasarettet, där första diagnosen blev Mental Kollaps. Peter stod på sig i sin tro på att Jenna egentligen drabbats av en stroke, och efter ett och ett halvt dygn fick de en hjärnröntgen gjord. Det visade sig då att Peter hade rätt. Jenna hade drabbats av stroke.

Jenna börjar sakta komma tillbaka till livet igen, men vissa saker har hamnat på efterkälken, så som simultankapaciteten, som är borta, och finmotoriken, som är starkt reducerad. Därför bad de Bodens kommun om hjälp via stadens socialkontor. Då det är svårt att få hjälp enligt LSS-lagen, då barnen är friska, så propagerade socialtjänstemannen istället om att eventuellt placera barnen i fosterhem, som en lösning på problemet. (Jag förmodar att du också börjar bli förbannad ungefär här i texten…? Lugn, det blir värre!)

Catharina Liljeholm är socialchef i Bodens kommun, och hon ger inte familjen något bättre hopp. Hon skyddar sig bakom uttalanden så som:  “Det är alltid barnens perspektiv som är det viktigaste”, och hon vill absolut inte uttala sig i enskilda ärenden. Hon säger vidare att en familj naturligtvis alltid kan få sitt ärende prövat enligt lagen om stöd och service, LSS, men att det är ovanligt att man beviljar barntillsyn när det handlar om friska barn. Istället hänvisar hon till föräldraansvaret:

– Man måste ta ställning. När man har eller söker ett jobb måste man undersöka om det finns möjlighet att kombinera det med familjen.

Peter Åström, de små barnens pappa, tolkar Catharinas uttalande som att hon säger att Peter måste säga upp sig från sitt arbete, då det inte längre fungerar att kombinera det med familjen, och deras krav på Peter. “ – Man blir ju mörkrädd. Hennes uttalande är bedrövligt. Hur kan man föreslå arbetslöshet som en lösning?

Den här familjen står verkligen inför ett potentiellt mardrömsscenario, där konsekvenserna blir lika förödande, hur det än löser sig. Att Jenna skulle friskna till i brådaste rappet, är nog den lösningen som är minst trolig. Hon kommer att behöva tid för återhämtning. En av de saker som man behöver för ett så bra tillfrisknande som möjligt, är lugn och ro och själsligt lugn, vilket jag finner väldigt osannolikt att man skulle kunna uppnå, ifall socialen går in och placerar om barnen. Att Peter säger upp sig från jobbet, bara för att kunna vara hemma med barnen är väl inte heller en vettig lösning. Med de skärpta reglerna från Arbetsförmedlingen och A-kassan så skulle de väl hänga ut och avrätta honom offentligt.

Ibland brukar man läsa om glesbygder och kommuner i Norrland, med vinklade artiklar som skall belysa problematiken med att folk flyttar nedåt i landet. Är det så jävla märkligt då, när man ser hur myndighetspersoner behandlar “sina egna”? Nog fan borde väl Bodens Kommun kliva in och hjälpa föräldrarna, Jenna och Peter, på ett bra sätt? Med lite stöttning och några underbara Personliga Assistenter, så skulle det nog bli ganska bra. Dessutom skulle det ge några nya arbetstillfällen till den krympande glesbygden, och alltså hålla kvar några yrkesverksamma personer i den landsänden! När sådana där jävla paragrafryttare gör att oskyldiga personer blir klämda… då blir jag fan förbannad! Vilken jävla omänsklig behandling!!?

Till Peter och Jenna: Jag hoppas verkligen att detta löser sig till er fördel, och på det viset ni hoppas. Ljus och kärlek över er. Ni finns med mig i mina tankar! Var rädda om er och lycka till!

 

0Avdelare

Nu är det dags att släppa aggressionerna och återgå till min egen verklighet. Jag har fan inte vågat kolla ut genom mina fönster i dag än, men jag blir nog lite förvånad ifall det inte regnar. Jag önskar dig en förträffligt bra dag, och jag hoppas att din dag går dig väl. Må dina fienders skägg växa inåt!

/Stefan

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=1921

8 kommentarer

2 pingar

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. tack stefan! det är bra att det uppmärksammas! vi ska faan vinna detta mot komunen! Kram

   • stefanblixt on 8 december, 2009 at 11:47
   • Svara

   Ja, det hoppas jag verkligen att ni gör! Jag blir så jävla upprörd då jag läser om paragrafryttare som liksom ”drabbar” de vanliga individerna!

   Jag tycker att er strid mot de här omänskliga lagarna och reglerna, är viktig. Samhället har blivit så kallt och ovänligt. Den ”vanliga” människan, den oskyddade individen, måste synliggöras. Jag tyckte att artikeln i Aftonbladet gav en bra spark i arselet mot kommunen! Hur hemsk artikeln än var att läsa så var den så oerhört viktig!

   Ni finns i mina tankar!

   /Stefan

  • Märta alias Sandra on 10 december, 2009 at 01:09
  • Svara

  Blir mörkrädd när jag läser om barnfamiljen i Boden, hoppas allt löser sig för dem. Tyvärr blir jag inte förvånad, barnperspektivet verkar sällan vara med i olika beslut tyvärr. Det kan ju bli verkligt olyckligt när människor utan vett är i farten….

   • stefanblixt on 10 december, 2009 at 01:42
   • Svara

   Ja du, det liknar faktiskt byråkratisk tyranni på hög nivå. Det är läskigt när det mänskliga perspektivet ignoreras och den ”lilla människan” blir krossad mellan omänskliga lagar… påjagade av myndighetspersoner som tycks ha glömt bort att de själva är människor. Kanske har de jobbat i samma kalla regelvärld, på tok för länge!

   /Stefan

 2. hej stefan… vihar fått asvlag fån komunen 6h om dagen 30 dar imånaden. det ett jävla hån mot oss. vi ville ha 15 dagar i månaden 12h om dagen + sovade jour. Jenna

   • stefanblixt on 11 december, 2009 at 12:27
   • Svara

   Hej Jenna!

   Usch vad trist att de ser det på det stelbenta och omänskliga sätt som de gör. Jag hoppas verkligen att ni har ork kvar till att överklaga beslutet. Jag är verkligen jätteledsen för er skull, Jenna! Det som gör mig så beklämd är att man kan åka till månen, skicka rymdsonder till andra planeter… vi har tekniska uppfinningar som knappt kan förklaras… magnettåg som svävar i luften i flera hundra kilometer i timman… men när det gäller att hjälpa människor i nöd..? Då verkar det vara jävligt omöjligt!

   Ni finns i mitt hjärta, och jag tänker på er. Jag hoppas verkligen att ni orkar!

   /Stefan

  • Peter Åström on 11 december, 2009 at 12:56
  • Svara

  Hej Stefan!

  Jag måste börja med att tacka för att du uppmärksammar vår situation på det sätt du gör. Samtidigt vill jag även skicka en länk till dig med en mer grundlig artikel som NSD alltså norrländska socialdemokraten har gjort i detta ärende, eftersom det är dom som mer eller mindre långtidsbevakar allting.
  http://www.nsd.se/nyheter/boden/artikel.aspx?ArticleId=5046103
  i den artikeln hittar du även länkat till socialchefens hela uttalande samt även andra uttalanden och uppföljningshistorier, under morgondagen publiceras ytterligare en artikel i denna tidning.

  Tack för allt.
  //Peter

   • stefanblixt on 11 december, 2009 at 02:25
   • Svara

   Hej Peter

   Det är svårt att inte bli känslomässigt berörd när man läser om dig, Jenna och era två barn. Jag ska ta mig tid att studera de länkar som återfinns i NSD. Det här är i alla fall inte det samhälle som jag var med och röstade fram vid förra valet! Vi har heller inte det regeringsalternativ som jag röstade på vid det förra valet!

   Tack för att ni berör så många hjärtan!

   /Stefan

 1. […] lästa inlägg Tisdag 8 december 2009Om bloggenSmör eller Margarin?LCHFTisdag 17 november 2009Måndag 7 december 2009Onsdag 4 […]

 2. […] lästa inlägg Tisdag 8 december 2009Om bloggenSmör eller Margarin?LCHFTisdag 17 november 2009Måndag 7 december 2009Onsdag 4 […]

Kommentera

%d bloggare gillar detta: