«

»

dec
15

Tisdag 15 december 2009

I dag skall jag göra kvartalets goda gärning. Jag skall gå och lämna en skvätt blod. Det är en sådan där behjärtansvärd insats som jag tycker att alla friska människor borde ägna sig åt. Under några veckor under somrarna brukar just blod kunna vara en bristvara, dessutom färskvara. Jag började lämna blod för si så där sex år sedan, eller nåt i den stilen. Faktum är att jag mår superbra i flera veckor efter varje tappning. Det är ett bra sätt att kickstarta kroppens tillverkning av nytt blod. Dessutom är det en insats i hjälteproportioner!

Under den gångna helgen och i går så kom det ner en massa sånt där vitt skit från himlen. Det var mycket onödigt, anser jag. Tyvärr är det inte upp till mig att välja. Jag vet inte vad det skall vara bra till heller, kallt och otäckt som det faktiskt är. Temperaturerna väntas falla också. Ju äldre jag blir, desto mer fryslort verkar jag bli. Jag, som alltid tidigare varit väldigt varmblodig, blir frusen oftare nu… och gillar det där konceptet med en filt, en balja kaffe och en bra bok; alltihopa samlat i en och samma soffa. Lägger man till lite klassisk musik, och oväder utanför fönstren, så är kvällen räddad! Tänk om man kunde få de förutsättningarna varenda gång man satte sig ner med en bok i handen; då skulle jag läsa ännu mer faktiskt.

 

0Avdelare

 

Apropå att läsa ja, hur kommer ditt julbord att se ut? Annika Dahlqvist har släppt en ny kokbok i nyligen. Precis som den förra kokboken är också denna skriven tillsammans med kocken Maria “Airam” Höglund. Boken heter Doktor Dahlqvist och Airams LCHF-kokbok till fest och helg och är en kokbok för festligheter och högtider… eller för den finsmakare som älskar att unna sig godsaker oftare än andra.

Boken är en LCHF-kokbok och innehåller därför bara recept över maträtter med högt innehåll av fett, och lågt innehåll av kolhydrater, eller ämnen som kroppen gör om till glukos för att kunna bryta ner. Principen är mycket enkel.

 

0Avdelare

 

Våra kroppar är byggda för att bryta ner, i huvudsak, fett och socker. Protein används till att bygga muskelmassa, men det behövs inte så mycket, så kroppen gör om överblivet protein till glukos (socker) för att kunna bryta ner det, eller för att lagra det i fettcellerna.

Om vi äter en viss mängd rent fett så bryter kroppen ner fettet, främst genom levern och dess funktion. Om vi äter socker så känner speciella receptorer i blodbanan av det och ger hjärnan en signal om detta. Hjärnan sänder då en signal till bukspottskörteln, som insöndrar hormonet insulin till blodet. Insulinet är en brevbärare som åker runt och bankar på hos alla celler med meddelande om att det nu finns socker att bryta ner. Cellerna tar då in sockret (kolhydraterna) och förbränner dem. Så långt, så enkelt.

På grund av våra kroppars brister kan de inte förbränna fett och socker på samma gång. Kolhydratsförbränningen har alltid förtur. Fettförbränningen får stå tillbaka. Det gör att intaget av sockerarter sabbar förbränningen av det fett vi åter. Ofta brukar det leda till tråkigheter i längden, då sockerförbränningen gärna stressas till att arbeta övertid. Allt medan fettförbränningen väntar på sin tur.

Socker är energi, men ingen näring. Ändå ingår olika sockerarter i nästan allt vi äter. Finns det inte naturligt i en råvara så tillsätts det förmodligen. När vi äter socker så frisätts insulinet som i sin tur förmår kroppen att förbränna sockret. Detta gör att sockerhalten sjunker och blir låg. Kroppen signalerar då att energinivåerna är låga, och att det är dags att fylla på förråden igen. Då det förekommer väldigt snabba sockerarter i många av våra livsmedel (maltos, dextros, laktos, xylitol osv osv) så stiger sockerhalten i blodet snabbt. Detta för med sig en snabb respons med insulinpåslag. Detta kan då leda till att mängden insulin ser till att kroppen förbränner sockret jättesnabbt; och då blodglukoshalten sjunker snabbt blir vi också snabbt hungriga igen… och så äter vi någonting annat med snabba kolhydrater. Kroppen skriker efter detta eftersom att den blivit beroende av sockret!

Ibland får våra kroppar för sig att haka upp sig och sluta fungera optimalt. Man kan råka ut för något som kallas metabolt syndrom. Det är när kroppen blir resistent mot sitt egen insulin. Cellerna blir typ döva och bryr sig plötsligt inte om att förbränna sockret. Då sockerhalten stiger över en viss nivå börjar kroppen försöka “spola ut” sockret genom urinen, med följd att njurarna måste arbeta för högtryck. Vi blir väldigt törstiga, då denna process kräver mycket vatten för att minimera skadorna på njurarna, och sedan kissar man väldiga mängder. Det som går in, kommer också ut. På sikt kan detta leda till Diabetes typ 2. Kroppen tillverkar insulin, men mekanismen för förbränning fungerar inte.

Som behandling för Diabetes typ 2 brukar man ofta ge mediciner som ökar kroppens insulinkänslighet… men är det en hållbar väg att gå? Då kroppen kräver mer och mer insulin så belastas systemet till den grad att typ 2:an ofta slår över till en typ 1 Diabetes efter en del år.

Jag brukar jämföra på det här viset: Om du slår dig upprepade gånger på ena knäet med en hammare så kommer det med tiden att göra förjävla ont. Vad är då en bra strategi för att lösa problematiken med värken? Ska man ta starkare och starkare smärtstillande medel… eller är det kanske bättre att helt enkelt sluta slå sig på knäet med hammaren? Döm själva. Som kompromiss kan man ju försöka välja en så liten hammare som möjligt i alla fall.

Om man äter socker så kan man mäta ökningen av sockret i blodet. Detta leder till insulinpåslag… men vad händer då, ifall kroppen inte kan ta hand om sockret? Tja, efter att njurarna arbetat övertid och sänkt sockerhalten en del, så blir resten kvar i kroppen, tillsammans med en ohälsosam nivå insulin. Denna kombination, tror många forskare, är själva grunden till bl.a. problematiken med hjärt- och kärlsjukdomar. Socker och insulin, tillsammans med bl.a. triglycerider (blodfetter), verkar vara en synnerligen dålig kombination, speciellt då kolhydrater kan anses vara till viss del inflammatoriska. Blodkärlen påverkas negativt av högt socker och blir inflammerade på insidan. Nu verkar fler och fler forskare anse att kombinationen triglycerider och insulin bygger upp förträngningar i blodkärlen. Med tiden orsakar det problem för hjärtat. Bland andra så skriver Uffe Ravnskov om myterna bakom kolesterolet. Det är mycket bra läsning.

Faktum är att kolesterol är ett ämne som de flesta tror är skadligt för oss, men samtidigt ingår det som byggelement i varenda cell i hela kroppen. Det b
ehövs bl.a. till att bygga upp och stabilisera cellmembran. Ganska viktiga saker alltså. Kostdoktorn har också bra läsning om kolesterol.

 

0Avdelare

 

Åter till min fråga… Hur kommer ditt julbord att se ut? Kommer du att våga låta dig smaka av naturliga feta saker, kött och så vidare… eller kan du inte vara utan Jansons Frestelse och julgröt… för att inte prata om det söta ölet och den supersötade julmusten!!? Faktum är att de flesta maträtter går att tillaga enligt LCHF-recept. Jag har själv tagit ställning för LCHF, för jag har själv sett att det är betydligt snällare mot min kropp än allt bröd, potatis, ris och pasta! Sånt skit köper jag inte ens längre, men jag avstår ju inte sovel och tillbehör för det. Det finns andra råvaror att använda istället.

Mitt julbord kommer att vara fett och fint, med skinka och korvar osv. Vem som sedan lever längst eller inte, det skiter jag i. Jag märker att jag mår bra, och jag mår hellre bra i 30 år till… än att jag mår pyton i 50! Jag är övertygad om att LCHF är ett alternativ för t.ex. diabetiker som inte vill dö till följd av diabetesens naturalförlopp… alltså blindhet, njursjukdomar, cirkulatoriska problem, känselbortfall, hjärt- och kärlsjukdomar, impotens, njursvikt, ödem, amputationer och en del andra smaskigheter. Alla dessa komplikationer är en följd av högt socker i kombination med höga halter av insulin och kolesterol; förmodligen!

Med allt ovanstående sagt… är det då vettigt att fortsätta att vräka i sig socker? Glöm för allt i världen att lightprodukter INTE är sockerfria. De har andra tillsatta sockerarter istället, sådana som ställer till med ÄNNU mer problem än vad socker gör. Ge LCHF en chans! Ge livet en chans! Jag säger inte att det är sanningar som jag predikar… men jag säger att jag TROR att det är det! Jag är bara lekman, och ingen läkare, som t.ex. Andreas Eenfeldt eller Annika Dahlqvist, och jag är heller ingen forskare som t.ex. Uffe Ravnskov, men det hindrar mig inte från att tro på det de säger!

 

/Stefan

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=1983

6 kommentarer

 1. Snigel säger:

  Lättprodukter är av ondo.

  Jag anser att om en lättprodukt har samma/liknande konsistens som en fullfettprodukt, då är något fel. Om man tar bort fettet måste annat jox tillsättas för att få samma konsistens – och vad består det joxet av?

  Sötningsmedel smakar apa, så jag kör enligt principen ”hellre vanligt socker men i mindre mängd”, i den mån jag kan bestämma själv. (Att jag då och då har godisfrossa hör inte alls till ämnet.)

  Jag har provat LCHF under en kort period, och blev faktiskt av med sötsuget rätt snabbt. Dessutom upptäckte jag hur salt maten ofta är. Tyvärr återgick jag – av olika orsaker – till allätandet igen, men jag samlar mig inför nästa försök.

  1. stefanblixt säger:

   Ja, lättprodukter är av ondo!

   En växande skara människor kallar den berömda nyckelhålsmärkningen för ”Dödskallemärkningen”, alltså synonymt med Fantomens onda märke! Nyckelhålet ser ju ut som en stiliserad dödskalle.

   Jag hoppas att din nästa nacksving på kosten ger bra poäng. Lycka till. 🙂

   /Stefan

 2. Heavy Metal Johansson säger:

  Välskrivet och lättfattat utan talibanpredikningar. Socker säljer… annars skulle inte den tidigare rätt dyra råvaran finnas i vår mat. Gangsterkapitalism. Vem kan tjäna pengar på friska människor som vare sig behöver vård/mediciner och ej heller behöver stoppa käften full med snyggt förpackade restprodukter som säljes till överpris i tid och otid. Och när ska friskvård och samlevnad bli ett ämne i skolan? Ganska enkla frågor om man ser igenom ”marknaden”

  Rock On!

  1. stefanblixt säger:

   Tack Heavy Metal Johansson

   Faktum är att om socker skulle ”upptäckas” i dag så skulle det förmodligen bli klassat som en drog, och belagt med restriktioner.
   Det där med Friskvård och Samlevnad, som ämne i skolan… det är en bra idé du!

   /Stefan

 3. Märta alias Sandra säger:

  Friskvård finns väl redan som ämne i skolan?!

  1. stefanblixt säger:

   Jag har faktiskt ingen aning om det förhåller sig så eller hur fördelningen över åldrarna ser ut. Det finns nog inte implementerat från grundskolans lågstadium i alla fall, vilket vore väl spenderade skattepengar, i alla fall om man håller Svenska Livsmedelsverket utanför. Deras fettskrämda råd, med romantiskt lyster i ögonen då de pratar fettsnålt, lightprodukter, Lätta, Lättmjölk och liknande… Sådana miljögifter kanske kemiforskare går loss på, men sånt skit kan allmänheten inte livnära sig på; det är inte föda. Inte undra på att de stora folksjukdomarna, alltså cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, brett ut sig så offantligt sedan 1950-talet. När vi dör, och skall kremeras så kommer vi antingen att brinna i flera veckor, eller så kommer de inte att få fjutt på oss!

   Det finns två saker till jag faktiskt gärna skulle betala extra kommunalskatt för… det är att man dels schemalägger en vettig trafikundervisning genom hela grundskolan. Den andra saken jag gärna betalar mer skatt för, är att man skulle införa obligatorisk frukost på morgnarna i skolan. Med en VETTIG frukost skulle kunskapsmålen kanske kunna nås, något lättare. Det skulle i alla fall underlätta. En hjärna med näring och energi fungerar ju bättre än en hjärna som går på tomgång, bara för att h*n inte hann, eller orkade, äta frukost hemma före skolstart. Men det kräver att man också äter näringsrik frukost och inte bara en massa energi, i form av olika snabba sockerarter! Gärna, i alla fall, en GI- eller ISO-frukost! Något man står sig på länge under dagen!

   /Stefan

Kommentera

%d bloggare gillar detta: