«

»

dec
16

Onsdag 16 december 2009

I går hände det så. Det snöade hela jäkla dagen. Inte så där jättebedrövligt, men tillräckligt. När jag drog iväg för att lämna blod, hade det redan daskat ner runt en och en halv decimeter, och det är ändå ganska hyfsat med tanke på hur ojämna vintrar vi brukar ha. Förra vintern kom det ganska mycket snö här, och det var första vintern på ganska länge som jag såg att man lastade snö med lastmaskin, på lastbil, och körde ut det ur stan. Vintern innan den så snöade det typ tre gånger här. Det var strax innan julaftonen, i mitten av januari och så en bit in i februari. Längsta snötäcket varade i tre veckor. Det var inte ens minusgrader vissa perioder. Jag blir så väldigt ambivalent om det där med vintern. Jag gillar att det är vitt och ljust, men jag hatar att frysa. Kylan är äcklig och jag tycker inte om den, oavsett vad folk kommer med för slags invändningar. Lé Blä, liksom!

I går blev jag förresten klar med den sista julklappen. Det var den dyraste av dem alla och den är till min son. Jag hoppas att han kommer att gilla den. Det är annars en alldeles för stor hysteri om det här med julen. De enda som blir feta av den är handlarna, inte vi andra.

Jag läste ett ganska bra uttalande om det där med fetma, julen och julmaten; det var någon (minns inte vem) som sade: “ – Det är inte julmaten som gör dig fet; det är allt du äter mellan nyår och nästa jul som orsakar det!”, och det är en av de sannaste sanningarna jag läst om kost och ätande. De få dagarna under julen är det meningen att man skall stoppa huvudet fullt med mat. Svälta, det kan man göra under resten av året!

I övrigt så var jag ledig från arbetsjobbet i går, och förutom den korta vändan, då jag lämnade blod, så stannade jag innanför fönstren och tittade ledsamt ut, och drömde om varmare tider, varmare platser och varmare stunder!

Med den fallande temperaturen, och den fallande snön, så läser man om fler och fler dödsolyckor i trafiken. Detta förvånar mig faktiskt litegrann. Då jag tog körkortet, men även innan och efter detta, så förstod jag att det där vita skiten på marken, det är halt. Varenda praktvurpa har lärt mig att man ska ta det lugnt när det är vinter, kallt, halt och snöigt. Vi har haft detta klimat, med dessa starka årstidsväxlingar, i den här regionen av världen, så pass länge att vi borde ha halk-kunnandet i vår genkod! Men inte fan då… första snön ramlar ner och bilar far av vägarna så det står härliga till. Kanske det beror på någon trasig minnes-gen, eller någonting i den vägen? För det handlar naturligtvis inte om alla bilister. Genfel brukar heller inte drabba alla. Kanske staten borde plöja ner någon miljard på genforskning, för att komma till rätta med det här?

Men är det inte märkligt? Varenda vinter så läser man spaltkilometer om olyckor där chockade och förvånade bilförare påstår att det var väglaget som orsakade olyckan. “Blixthalkan ställde till med besvär i trafiken”, och så vidare. Nej, det är bilisternas hastighet som är den felande parametern! Om folk ANPASSADE hastigheten efter rådande väglag och övrig trafik, tid på dygnet och ljusförhållanden, så skulle bilolyckorna nästan upphöra att existera. Jag förstår inte hur någon bilförare kan köra som en jäkla biltjyv i bra väglag… och sedan köra exakt likadant när det snöat och frusit på. Med det förståndet är det bara rätt att bilfan hamnar i diket. Då är i alla fall en potentiellt livsfarlig bil tagen ur trafik!

 

0Avdelare

 

Har du julpyntat? Det har inte jag. Inte så mycket som en enda pryl har burits fram. Jag håller mitt hem totalt julfritt faktiskt. Undantaget kan vara ifall något julpynt råkar synas på TV’n, under något TV-program eller nåt i den stilen. Det finns dock människor som gränsar till smaklösa, och som ägnar sig åt något som närmast kan beskrivas som Julporr! Aurelia, 59 år, från Växjö, är en sådan person. Där hon bor har hon juldekorerat sin uteplats, för åttonde året i rad. Där fattas inte mycket. Det blinkar och lyser och har sig. Det är alla typer av belysningar som tänkas kan, och hon har t.o.m. en tomte som åker moped. Detta är det åttonde året i rad nu som hon pyntar på det här viset, men den här gången har juldekoren fått en av grannarna att se rött.

Denna granne har anmält Aurelia till hyresvärden, och menar att hälften av alla lys/blinkande saker borde vara nog. Hyresvärden har för närvarande löst bekymret genom att sätta upp en spånplatta, som skärmar bort belysningen. Grannen är dock inte nöjd med detta. Ändå har Aurelia flyttat på en del julslingor och så släcks alla belysningar vid midnatt.

 

JulbelysningELGRANDE

 

Grannen, som gjorde anmälan, säger att hon tycker att det ser ut som en cirkus, och inte som något mysigt julpynt. Att det är ordentligt med lampor, det förstår man när Aurelia berättar att elräkningen brukar stiga med cirka 2000 i december. Jösses, det är ganska kraftigt med elräkning, för de flesta juldekorationerna med lampor drar ju knappt någon ström längre; i alla fall inte nyare typer av belysningar.

Den anmälande grannen väntar nu på besked från hyresvärden, om vad som skall göras åt saken. Aftonbladet har skrivit om den här nyheten, och de har också frågat andra grannar i grannskapet, om vad de anser om Aurelias julhysteri på belysningssidan, men alla tillfrågade har svarat att de inte har någonting emot det hela. En av de tillfrågade svarade att hon faktiskt tyckte att det hela är lite snyggt, och att hon inte förstår hur någon kan anmäla stackars Aurelia för detta.

Jag har sagt det tidigare, och kommer nu att säga det igen. Jag gillar inte julen särskilt mycket, men jag tycker ändå att alla andra skall få ha sin jul och sin julkänsla ifred… fast det är klart… om grannen skulle ha så mycket julbelysning att jag blir bländad och störd av detta, inne i min egen lägenhet… tja, då kanske jag också skulle bli lite trilsk. Men vadfan, det finns ju både persienner och rullgardiner!

 

0Avdelare

 

Ännu en gång har du orkat traggla dig till slutet av min bloggpost. Du imponerar på mig, och skänker mig samtidigt en så varm känsla i bröstet. Det är för din skull som jag sitter här och antingen gillar, eller ondgör mig över sådant jag läser eller hör talas om. Ha det så bra nu, där ute i snölandskapet, min läsande vän. Du vet att jag tycker att det inte finns några ursäkter för att köra fort i halt väglag, så tag det lugnt. Det är bättre att komma för sent, än att riskera att inte komma alls. Var rädd om dig.

 

/Stefan

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=1990

Kommentera

%d bloggare gillar detta: