«

»

dec
17

Torsdag 17 december 2009

Bara FYRA dagar kvar till vintersolståndet; det dygn då vi har den kortaste dagen och den längsta natten. Underbart, för efter det vänder det och det börjar bli ljusare igen. Jag och min syster var bortbjudna på middag i går kväll hos ett alldeles underbart föräldrapar till en av våra gemensamma bekanta. Det är en rotad tradition, och vi var ditbjudna, vid just den här tiden på året, typ för trettonde eller fjortonde året i rad. I år bjöds det på en form av kyckling i ugn/kycklinggryta med ris och en fräsch sallad med mycket röd paprika. Dessutom är de vinälskande människor och hade för kvällen hittat ett alldeles underbart vitt vin, som gick perfekt med maten. Efter mat och dryck var det dags att låta maten sjunka en stund innan efterrätten bars in; en helt underbart fruktpaj med vispad grädde/marsansås och en stor mängs kaffe… och så lite whiskey naturligtvis. Jag vet inte om jag verkligen behöver poängtera det, men maten var fantastiskt god, och så även efterrätten.

När vi, till sist, hade stoppat huvudena fulla med godsaker var det dags att bli körda hem. Det var helt underbart att hamna i sin egen soffa efter den där inlassningen. Det fanns inget LCHF över den där maträtten, men det skiter jag i. Det är en årlig tradition, och det är inte det man äter runt julen som orsakar skador på kroppen… det är allt man lyckas stoppa i sig mellan nyårsaftonen och nästa jul, som brukar kunna ställa till det. Det är en princip, så god som någon!

 

0Avdelare

 

Det var en helt perfekt vinterdag i går, faktiskt. Jag var utomhus bara för att jag arbetsjobbade. De hade faktiskt hunnit ifatt med snöskottningen på de flesta ställena under förmiddagen, och det daskade inte ner något mer snö, inte här i alla fall. Solen kom fram och den strålade verkligen, så i går fick jag verkligen min dos av D-vitamin, och det behövdes verkligen. Den här hösten har inte varit rolig ur ren nederbördssynpunkt. Det har regnat så jag nästan blivit tokig, eller tokigARE i alla fall. När nu all den här jävla snön ändå kom (det är ju vinter ändå) så blev det riktigt ljust i alla fall, och solen var nästan lite jobbig, så långt ner mot horisonten, och dessutom förstärkt av den kritvita snön. När jag kom hem efter arbetsjobbet så kände jag mig väldigt pigg. Jag riktigt kände hur alla D-vitaminer for omkring i systemet. Det verkar ju bra, hoppas jag.

 

0Avdelare

 

Jag hörde en märklig sak på TV-nyheterna i går morse. De berättade om en person i Värmland, jag tror att han hette Mats Lennart Lindqvist. Han hade lämnat in en ansökan om namnbyte. Namnen han valt var Slisk Varulv… alltså som förnamn och efternamn. Det känns lite märkligt, eftersom att han fick godkänt att få heta Slisk i förnamn, men inte Varulv i efternamn. Mats Lennart Lindqvist heter numer Slisk Mats Lindqvist. Jag tycker att det känns som att det inte hade gjort något ifall man hade hörsammat hans ansökan till fullo. Skillnaden hade faktiskt inte varit så himla stor.

 

0Avdelare

 

Pensionärer brukar ju kanske inte ta till orda så ofta, trots att det är en väldigt ansatt grupp i samhället. De blir ofta trakasserade och hånade, ibland direkt utsatta för olika former av brott, bara för att de är pensionärer. Det hårdnar i samhället, lite pö om pö.

Ronald Fasth är 70 år, och alltså pensionär. Han arbetar ideellt i Värnamo Folkets Park. Han hade under en längre tid blivit retad, trakasserad och hånad av ett ungdomsgäng. De har hållit på i flera veckor. En dag i somras fick Ronald helt enkelt nog. Det var vid ett eskalerat tillfälle då en 13-åring skrikit “Gubbjävel” åt honom och sedan cyklat rakt in bland alla borden på en uteservering. Ronald måttade ett slag och träffade; han gav 13-åringen en örfil.

“ – Det var dags att sätta ner foten, jag tål inte hur mycket som helst. Ungdomarna skriker åt oss gamla och snart vågar vi oss inte ut.”, säger han. Ronald anmäldes för misshandel, men vägrade betala ett vitesföreläggande, och i dag väntar en rättegång i Jönköpings tingsrätt. Ronald säger att han förmodligen kommer att erkänna sitt dåd och sedan ta det bötesföreläggande han kan bli ålagd att betala, men han anser också att det är viktigt att “sätta ner foten” nu!

Samtidigt håller detta på att ena alla pensionärer, för många verkar ha blivit väldigt uppretade över att Ronald blivit ålagd vitesföreläggande.

Ronald kommer inte att dyka upp ensam vid tinget, för flera hundra uppretade pensionärer planerar att bevista spektaklet, och på så vis visa Ronald sitt stöd. Man vet att det kommer att dyka upp två fulla bussar, bara från Nässjö. “ – Vi tycker inte att den här rättegången är rättvis. Hur mycket ska en pensionär behöva tåla?”, säger Evald Larsson ordförande i Sveriges Pensionärsförbunds Nässjöavdelning. “ – Det kliar i oss pensionärer. Vi kan inte tåla att bli trakasserade och hånade tills vi inte vågar gå ut. Det är dags att säga ifrån”.

Om Ronald Fasth döms för misshandeln finns det många som har lovat att bidra med pengar till dagsböterna. “ – Jag tror inte att jag kommer att bli fattig. Senast häromdagen kom det fram en man på stan och ville ge mig en hundralapp som stöd.”

Ja, jag hoppas verkligen att detta läggs till rätta, och att det sedan kan kväsas i sin linda; för vi vill ju inte ha ett nytt Rödeby. Jag hoppas att föräldrar och polis lärde sig något den gången. Jag hoppas vidare att åtalet mot Ronald ogillas och kastas ut på näsan. Det är fan dags att sådana här jävla snorungar själva blir åthutade och ålagda att betala skadestånd. Vi är ju själva inte så många år ifrån att själva vara pensionärer. Är det ett våldspräglat och pensionärsfientligt land vi vill bidraga till att bygga upp, och sedan själva leva i den när vi blir gamla? På något vis tror jag inte riktigt de tankarna rullat runt i hjärnorna hos de här ungarna. Den dagen de själva blir gamla, långsamma och skröpliga; den dagen kommer de att fatta, en del kanske för första gången!

 

0Avdelare

 

Jag önskar dig en trevlig, bra och minnesvärd torsdag. Må den gå till historien, och göra dig världskänd på kuppen!

 

/Stefan, liksom!

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=1999

2 pingar

  1. Fredag 18 december 2009 « Stefan's Tankegryta! säger:

    […] lästa inlägg Torsdag 17 december 2009Tisdag 15 december 2009Tisdag 17 november […]

  2. Fredag 18 december 2009 « Stefan's Tankegryta! säger:

    […] lästa inlägg Torsdag 17 december 2009Tisdag 15 december 2009Tisdag 17 november […]

Kommentera

%d bloggare gillar detta: