«

»

dec
18

Fredag 18 december 2009

I går var en kall dag; en förjävla hemskt kall och otäck dag. Dagen till ära lånade jag en bil. Jag höll fan på att skrapa av händerna från armarna, eller någonting i den stilen. Det var en sådan där seg jäkla is som gör att man börjat svettas när man väl sätter dig i bilen, trots att det är –12 grader C. Det är så mysigt sedan, då man börjar svettas ordentligt, där inunder Canada Goose-jackan! Den stoppar mot jävligt seriös kyla, men det är inget bra att utföra kroppsarbete inuti den. Inte nog med att den håller kylan kvar utanför jackan… den håller samtidigt kvar värmen innanför jackan också.

Nåja, dagen flöt på och det var riktigt fint, förutom de tillfällen jag var tvungen att vistas utomhus, tillsammans med all jäkla snö! Till sist var jag i alla fall hemma och kunde glida ner på soffan med en mysig filt, och sedan vila ögonen ett slag! “Blinka långsamt”, heter det visst också. När jag, till sist, hade blinkat klart, i mycket långsamt tempo naturligtvis, var det nästan dags att flytta över till sängen och fortsätta, fast i mer seriös ton.

 

0Avdelare

 

Läste ni, eller hörde, om gårdagens elpris mellan klockan 16.00 och 18.00? Priset per kilowattimma låg just då på rekordhöga 14 kronor och 57 öre. Snittet per kilowattimma låg, månaden innan, på cirka 38 öre. Fattar du? Priser låg alltså över 14 kronor högre ett tag i går. Det är en höjning med cirka 3 700 %. Anledningen är total energibrist i landet. Hälften av våra kärnkraftverk ligger nere för stunden. Varannan reaktor är tagen ur drift på grund av hjärndöda politiska beslut; eller avställd för reparationer och så vidare.

Gissa om det här ger mig vatten på kvarnen om vad jag anser om det här!!! Jag är FÖR kärnkraft. Jag är FÖR fortsatt drift. Jag är FÖR en utbyggnad. Att inte producera vår egen elström är både dumt, urbota idiotiskt och riktigt riktigt hjärndött! Gårdagens elpris mellan 16.00 och 18.00 visar på detta med all önskvärd tydlighet.

Om du har rörligt elpris så kommer du att drabbas av en eftereffekt av detta, och det redan nästa månad, för priset för elen, i januari, bestäms utifrån vad den kostade i december! Priset bestäms utifrån en balans mellan tillgång och efterfrågan, och nu är det snart jul. Vi drar aldrig mer elström än vi gör i december.

Om det är någon som fortfarande tror att vi kan klara oss utan kärnkraften så är det kanske dags att börja fundera lite djupare i plånboken, för detta är bara små små små ekonomiska ryckningar, som i sig skvallrar om hur det kan bli, om vi inte genast börjar fundera över vad vi håller på med. Vi behöver så ren energi som möjligt, och alla jävlar kan inte ha en egen vindsnurra eller en sjö att plocka vågkraft ifrån. Priset för kärnkraftsidiotin kan bli fortsatt snövita jular, men med släckta lampor… och så får vi käka rå Jansons frestelse och sitta i ring runt bordet och härma alla roliga minnesvärda partier vi kommer ihåg från Kalle Anka och Hans Vänner Firar Jul! Vidare kan alla familjepapporna, efter att de bytt om från tomtedräkten, sedan sätta på sig gummimasken och göra jullekar, utklädd till Arne Weise. Vi kommer ju i alla fall inte att ha råd att slå på TV’n!

Vi har den säkraste kärnkraften i världen. Låt oss istället utnyttja den, och gör förihelvete inte elpriserna till en klassfråga, där rika och välbeställda samhällsmedborgare, till Julen, kanske bjuder in en fattig människa till sitt hem, för att de skall få uppleva riktiga lampor i granen; allt naturligtvis fotograferat och rapporterat om i ortens lokala tidning.

Den politiska dansen om kärnkraften kommer att dra väljarna till det alternativet som förespråkar en utbyggnad av den svenska kärnkraften. Detta oavsett vad partiet har för politik i övrigt. Det kan bli en politisk stupstock, med andra ord. Väljarna vill i första hand alltid ha LÅGA räkningar! Allt annat är sorterat i prioriteringslistan… näst efter låga räkningar alltså! Inte har man råd att vara idealist i den här frågan i alla fall. Föreställ er ett elpris som ligger 3 700 % över det normala, under en hel månad… det skulle öka min räkning från cirka 570 kr till nästan 22 000 kronor! Ett sånt elpris skulle ju vara direkt jämförbart med en ihållande psykos! Inte har jag råd med det i alla fall. Handen på hjärtat… har du det???

 

0Avdelare

 

I går skrev jag om Ronald Fasth, 70 år gammal, som givit en 13-åring en örfil. Detta inträffade efter flera veckor av trakasserier från 13-åringen och hans polare. De har farit fram och vandaliserat i folkparken i Värnamo. Örfilen var en urartning och kulmen på veckor av skadegörelse, glåpord, tillmälen och rena huliganfasoner.

Örfilen polisanmäldes, och Ronald har aldrig förnekat att det inträffat heller. I går möttes parterna i Jönköpings tingsrätt. Till domstolsbyggnaden hade flera flera busslaster uppretade pensionärer anlänt för att visa Ronald sitt stöd. Brottet kan komma att straffas med böter, men Ronald är inte orolig, därför att han redan fått små ekonomiska bidrag till en eventuell böteslapp, från andra pensionärer bl.a.

De ditresta pensionärerna samlades på Hovrättstorget i Jönköping, med kaffe och korv och partytält. Ordförande i Sveriges Pensionärsförbund i Nässjö och initiativtagare till torsdagens aktiviteter, Evald Larsson, säger: “ – Vi kommer att demonstrera och föra fram vårt budskap utanför rättsalen. Kylan ska inte stoppa oss.” “ – Vi kräver att samhället tar sitt ansvar för barnen”, säger han.

Ronald själv har erkänt sitt tilltag; och han skulle inte göra om det, men ångrar samtidigt heller inte att han gjorde det han gjorde, i den situation det utspelade sig.

– Vi menar inte att det som har hänt inte är ett lagbrott, utan vi menar att samhället måste ta hand om barnen i tid så att sånt här inte händer, säger Evald Larsson. Han föreslår en obligatorisk samhällsutbildning där de unga ska lära sig vad som är rätt och fel i samhället.

Den 30 december kommer domen att meddelas.

En sak som jag brukar undra när ungdomar är inblandade i sådana här sammanhang, och t.ex. hänger sig åt att förstöra annans egendom och att trakassera andra människor är… VAR FAN ÄR FÖRÄLDRARNA??? Det är klart att detta är ett bekymmer för samhället, både i litet som i stort, men ansvaret för minderårigas handlande måste ju rimligtvis belastas föräldrarna. Kanske skulle det vara en bra modell att samhället hjälpte och stöttade föräldrarna till de här vilda barnen? Man minns ju alla smutsiga turer som framkom i rättegången mot hagelgevärspappan i Rödeby! Där handlade det också om trakasserande ungdomar… inte heller där fanns det några föräldrar i bilden… tja, inte förrän en 15-åring hade fått sätta livet till alltså. Vem vet, och jag kanske sticker ut huvudet i skottgluggen här, kanske hade lite engagemang från föräldrarnas sida kunnat åstadkomma att det aldrig hade hänt!!?

 

0Avdelare

 

Nej, käre läsare, nu är det allt dags för mig att ta uti med dagens prövningar. Ha det så BÄST där ute i det avlånga landet.

 

/Stefan

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=2006

2 kommentarer

 1. Anna-carin säger:

  Hej Stefan 🙂
  Vad glad jag blir när jag läser om din åsikt om föräldra ansvar!! Jag delar din uppfattning till 100%!!
  Vart är alla Föräldrar?? Överallt saknas dom och många barn blir bra utan närvarande föräldrar men några klara inte det själva 🙁 Jag bråkar konstant med föräldrar, skola och barn pga. av avsaknaden av föräldrar.
  God Jul på dej även om du inte gillar julen 🙂

  1. stefanblixt säger:

   Hej Anna-Carin

   Ja du, bristen på föräldrar i samhället är en brist för hela samhället, om man så säger! Visst är det som du skriver, att vissa barn växer upp och klarar sig bra, trots frånvarande föräldrar… men med en trygg hemmabas så kunde fler av dem må så mycket bättre än de annars gör. En sådan här yttring, med skadegörelse och liknande, kan ju knappast häröra sig från att de mår så himla bra. Jag tror ju inte det i alla fall.

   God Jul själv förresten… 🙂

   /Stefan

Kommentera

%d bloggare gillar detta: