Lördag 2 januari 2010

Så blev det normal helg igen då. Andra dagen på året och allt. Baksmällorna börjar väl förhoppningsvis att lätta runtom ute i vårt smala och avlånga land. Hur gick det för dig förresten? Blev det någon schysst fylla, med efterföljande baksmälla, eller var det en lugn tillställning? För min egen del var det soffläge sista delen av kvällen. Jag var trött och lite lagom håglös. TV’n fick hålla mig sällskap och jag blinkade lite långsamt om vartannat, för att sedan kliva upp emellanåt och fylla på med mer kaffe. Slutligen travade jag till sängs runt fyrablecket i morse. Jag har inte speciellt höga krav på en nyårsafton, men jag varvade kaffet med lite vin, så jag var i alla fall inte körduglig. Men inte störde det mig i alla fall.

 

0Avdelare

 

Jag tyckte inte att det var speciellt högljutt utifrån heller. Vid tolvslaget pangade och brakade det väl på i vanlig ordning, men inget extravagant och inte särskilt långvarigt heller; inte här i alla fall. Runt halv ett var det nästan helt tyst igen. Förra nyårsaftonen höll det i sig mycket längre. Den gången var min son här tillsammans med en av sina kusiner, och kusinens pappa. Då pangade vi på ordentligt. Den här nyårsaftonen firade han hemma, så då tyckte jag inte att det kändes värt att stå utomhus och frysa arselet av mig. Men jag klagar verkligen inte. Jag hade en mycket skön kväll i går och så länge jag är nöjd så klagar jag inte.

 

0Avdelare

 

I dag är det arbetsjobbsdag igen. Jag ska i och för sig inte arbetsjobba särskilt länge. Det ska bli skönt att göra någonting vettigt. Jag har varit ledig i tre dagar, och jag hade nästan bekymmer med att sysselsätta mig. Att bara läsa, dricka kaffe, sova och äta… det blir inte så roligt i längden som man först kan inbilla sig. Att vistas utomhus frivilligt, det är inte heller något option. Jag har blivit en fryslort och jag strävar efter att söka värme. I går kväll avslutade jag ledigheten lite symboliskt med att först ta ett långt och hett bad, följt av en smaskig rulle med Star Trek. Där kan man snacka om optimala saker för verklighetsflykt. Man kollar på filmer där faktiskt ingenting existerar. Man blir förflyttad i både tid, rum och dimension. Helt underbart! Sådana här filmer är ju dessutom så där äckligt välgjorda.

 

0Avdelare

 

Förresten, om det där med att det inte pangades lika mycket smällare som det brukar… Jag läste att svenskarna däremot satt ett annat rekord under helgerna. Rekordet gäller SMS. Under julen slogs alla tidigare rekord mot julen innan. Under nyårsaftonskvällen och den efterföljande natten, slogs alla tidigare rekord. Man har tittat på statistiken för Telia och Tele2. Bara för de två operatörerna så skickades femtioåtta miljoner SMS under nyårsnatten. Det är väl ett, i det närmaste, otroligt rekord som smäller högre än alla smällarna i världen. Vi har fått så väldigt många kommunikationskanaler att meddela oss genom, och vi har blivit väldigt effektiva på att använda oss av dem också. Det skulle vara intressant att veta hur många nyårshälsningar vi egentligen skickade under nyårsnatten, om man t.ex. lägger ihop alla leverantörer och räknar alla SMS, alla telefonsamtal, alla meddelanden sänt via Facebook, alla e-mail och så vidare. Där kan man snacka om att det drar ihop en hel del pengar till alla leverantörer.

Jag kommer ihåg när jag var liten. På sin höjd att man fick ringa till farmor, som bodde i Östersund, över 50 mil bort, på nyårsaftonskvällen. Den här julen/nyåret har jag själv skickat säkert 300 SMS, hur många mail som helst och sedan hälsat genom Facebook, min egen blogg och så vidare. Men det är väl lika bra att använda oss av det vi har, när vi ändå har det. Rätt vad det är så kanske det kommer en stor jävla EMP-pulsvåg och så slocknar elströmmen över hela planeten! Då skulle vi vara riktigt Up Shit Creek. Då får vi gå tillbaka till att skrika, skicka flaskpost eller reguljära brev för att hålla kontakten med varandra… eller varför inte själv ta sig till personen i fråga och sedan prata, precis som en vanlig människa!

 

0Avdelare

 

Enligt nyhetsrapporteringen så skall den här nyårsaftonen ha varit väldigt väldigt stökig, och polisen har haft enormt mycket att göra. Det har varit mycket fylla, knivbråk, slagsmål, misshandlar, våldtäkter, bränder och förlupna fyrverkeripjäser… och så alla de här händelserna i olika kombinationer. Fylla i kombination med nyårsraketer är alltid mycket spännande. Jag minns för en massa år sedan; det var här i närheten. Några överförfriskade typer stod och sköt raketer från en balkong, när en av raketerna plötsligt vände och flög in genom den öppna balkongdörren, för att sedan landa i soffan och prestera en övertänd lägenhet som resultat. Vad säger man då? Tja, “Gott Nytt År” ligger väl inte som första kandidat direkt. Men som belevad 44-åring så vet man ju att det inte behöver finna sprit med i bilden för att en del skall göra väldigt korkade saker med smällare och raketer. Spriten är ju bara det man skyller på i efterhand.

 

0Avdelare

 

Nu är (o)vädret i antågande igen. Jag har sett prognoser som säger att det kan komma en hel del snö i det inre Svealand också, och det är där jag bor. Temperaturerna förväntas hålla i sig och t.o.m. falla en del, som om det inte räckte med kyla redan som det är nu?  Fat det är klart, det är bättre med en ihållande kyla än som vi haft det hittills med temperaturförändringar på runt tjugo grader, ibland från dag till dag. Sådana växlingar kan man ju bli knäpp på, för man vet fantamej knappt hur man skall klä sig innan man går ut. Om det inte vore för termometern så skulle man antingen alltid frysa eller svettas. En morgon var det tjugotre grader kallt. Två morgnar senare var det fyra plusgrader här. Samma kväll droppade det till minus sexton grader. Snacka om jobbiga temperatursvängningar. Borde man inte kunna lagstifta mot sådant? Ovanpå det här med vädret så verkar vår skitsnåla kommun dessutom bestämt sig att sandning är något som är på tok för dyrt, för hittills har det varit mycket sparsamt. De har bara sandat i korsningar, som det verkar. Jaja, snålheten brukar ju som bekant bedra visheten. Vi får väl se hur många benbrott deras nya policy kommer att orsaka.

 

0Avdelare

 

Nu ska jag ta och bege mig till mitt arbetsjobb, så jag kommer hem igen någon gång. Jag går kort dag, både i dag och i morgon. Skönt att komma hem medan det fortfarande är ljust ute. Jag hoppas att din eventuella baksmälla har släppt och att du klarat dig utan att du gjort dig skyldig till, eller blivit utsatt för, något brott eller olycka. Var rädd om dig och ha ett trevligt veckoslut.

 

GOD FORTSÄTTNING!

 

/Stefan

 

 

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=2127

Kommentera

%d bloggare gillar detta: