«

»

jan
08

Fredag 8 januari 2010

Jag kommer ihåg när jag var nykokt tonåring i det forna Hallstahammar. En av de saker man ständigt brottades med var åldern. Man ville ständigt vara äldre än man var, mest i syfte att kunna komma in i Folkparken när det var bra artister, eller att kunna gå in på krogen, innan man hade åldern inne. Bland annat fick man se en hel del varianter på förfalskade ID-handlingar. Jag kommer ihåg rövarhistorier om hur särskilt fräcka personer lyckats kunna handla starkvaror på Systembolaget, trots att kriteriet med ålder alltså inte var uppfyllt. I grannkommunen florerade ett uttalande, som någon fällt vid något tillfälle. På den tiden fanns inte något systembolag där, utan endast ett utlämningsställe i någon kiosk. Ägaren hade full koll på vilka som hade åldern inne eller inte, för han kände typ alla, både gammal och ung. Vid något tillfälle hade i alla fall någon träffat en annan person i något sammanhang, vad det nu rörde, det minns jag inte. En av parterna var i alla fall ovanligt behårad i ansiktet, varpå den andre personen utbrister: “ –Men vadfan vad skäggig du är!!? Du kan ju köpa ut på bolaget i Hallstahammar ju!!!”

Åldern var alltså det som kanske var det allra viktigaste att kunna skryta med, eller att fuska med om man inte kunde stoltsera med en korrekt ålder. Det var en klar sport att försöka förfalska skollegitimationer och liknande. På något oskyldigt vis har jag alltid trott att sådana saker dog ut med oss, när vi blev äldre på riktigt, men så är inte fallet. Nu har ungdomarna däremot fått oväntad hjälp i sitt kall och sökande efter att verka äldre än vad de små moppefjunen på överläpparna vittnar om. Det har ju kommit en mopedvariant som kallas för EU-moped, och för att få framföra en sådan krävs numer ett körkort. Kruxet är att de faktiskt ser ut som helt normala, och vanliga, körkort för bil, buss, lastbil eller motorcykel. Enda skillnaden är att det står ett litet AM istället för t.ex. B på raden för godkänd fordonstyp att framföra. Ett sådant körkort gäller alltså bara för EU-moped, och man kan alltså ansöka om ett sådant när man fyllt 15 år.

Som det verkar så har många ungdomar redan lyckats gå in på krogen, köpt ut folköl och cigaretter på affärer och så vidare, med hjälp av ovanstående beskrivna EU-moped-körkort. Förmodligen så är det utseendet på moppekörkortet som ställer till det. Då det är förvillande likt ett vanligt körkort så kanske kassörskan inte bryr sig om att kolla åldern, för det normala körkortet, som hon tror att hon tittar på, får man ju inte förrän man fyllt 18 år.

Fast det är ju klart, på den gamla tiden, då höll vi på med att skära ut skolstämplar ur suddgummin, för att sedan fixa egna inplastningar… och vips hade man ett fejkat leg; på den tiden var det ju en riktig sport. De som inte lyckades med den förfalskade legitimationen kunde heller inte ens få chansen att köpa ut öl eller gå in på krogen. De som var bäst, lyckades också bäst. Nu för tiden tycker jag att det är fuskigt, när ungdomarna kan få ett körkort utfärdat av Transportstyrelsen. Vart är sporten i det? Nej, säga vad man vill. Om det inte var bättre förr så var det i alla fall ofta mer spännande!

 

0Avdelare2

 

Äntligen verkar meteorologer mena att köldens kulmen är nådd. I både södra, och norra, Sverige kan kylan komma att dämpas och t.o.m. halveras på vissa håll. Den värsta kylan skall alltså komma att försvinna, förmodligen för resten av vintern, men samtidigt gäller inte prognosen riktigt för Svealand, för här tror man att den nuvarande temperaturen, mellan –10 och –20 skall hålla i sig. Jag avskyr detta i grunden, men upptäckte i går att jag slutet bry mig riktigt på allvar längre, för vad kan jag göra åt kylan? Noll och intet! Jag är mest bara glad över att jag inte kajkar omkring på någon EU-moppe och fryser bollarna av mig. Men å andra sidan hade jag ju kunnat använda mitt EU-moppekort till att köpa ut något värmande i så fall. Så det finns alltså ett slut på köldeländet, och jag vet att det är så. Jag fyller år i maj, och då finns det ingen snö häromkring i alla fall. Man måste trösta sig med sådana saker. Och så… i går kväll; jag satt precis här då, i datorstolen framför bildskärmen. Jag upptäckte att jag var hyggligt sugen på en större balja kaffe, så jag reste mig och gick ut till köket, för att laga mig en skvätt. På väg dit så stannade jag vid mitt sovrum, mest för att undersöka hur kallt det var utomhus. Jag stapplade ut ur sovrummet med tårar, av glädje, i ansiktet. Trots att klockan hade passerat midnatt, med någon timmas marginal, visade termometern på –12.7° C. Det verkar alltså redan ha börjat mattas av, för bara någon dag tidigare visade kvicksilvret på –24°C. Alltså en skillnad på runt elva grader. Det finns alltså ännu hopp!

 

0Avdelare2

 

Mona Lisa, av den gamle Leonardo da Vinci, har blivit granskad, ur ett perspektiv jag aldrig hade trott vara sant om jag inte läst det själv, fast det är klart… det behöver ju inte vara sant bara för att någon skrivit att det är det, men i alla fall. Det påstås i alla fall att en person vid namn Vito Franco, har studerat mästerverket utifrån ett medicinskt perspektiv. I just fallet Mona Lisa påstår han att damen är avbildad med xantelasma, fettvävnader, runt ögonen. Detta skall tydligen vara ett tecken på att Mona Lisa led av högt kolesterol.

Vem beställer egentligen sådan här forskning? Vem betalar reda pengar för att sådant här kvasiintellektuellt jävla dravel skall få förekomma alls? Helt otroligt. Vi som varit med och levt litegrann, och samtidigt haft våra kontroverser med rusdrycker, vet väl för tusan att puffiga ögon åstadkoms genom ett vidlyftigt leverne med en massa alkohol, dåligt med sömn och så en god portion sex! Och herre Gud, på gamle Leonardos tid så flödade väl rusdrycker, precis som nu. Mona Lisa hade inte högt kolesterol! Hon var helt enkelt bakfull, och luktade gammal fylla, som en gammal träskpadda, svullen och med puffiga ögon; något som Leonardo säkert hjälpt till med genom att ha sex med henne, efter ett par flaskor absint, men innan han målade av henne… alltså! Tittar man på henne, med ovanstående i tanke, så ser man ju hur tydligt som helst att damen är i tillståndet mellan berusning och begynnande baksmälla, och hon är dessutom jävligt påverkad av Leonardo själv! Frågan är väl vilken pensel han föredrog att smeta på färgen med! Han var säkert lika känd och uppskattad som en superkändis i dag. Klart att fröken Mona ville ha honom i bingen. HON blev ju superkändis på grund av det.

 

/Stefan

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=2176

Kommentera

%d bloggare gillar detta: