Torsdag 21 januari 2010

Det kalla vädret drabbar oss alla. Det ska ändå bli kallare. För en herrejösses massa år sedan myntades uttrycket “Vargavinter”. Det kom sig av att vintrarna var så in i helvete kalla att vargarna började fela att skaffa sin egen mat. Vargarnas mat frös helt enkelt ihjäl och kom aldrig vargarna tillhanda. Smarta, som vargar är, så drog de sig till de trakter de kunde finna mat i alla fall, bland människoboningar. Människan har ju alltid varit väldigt duktig på att sprida sin skit och sitt avfall omkring sig, och det betydde “smörgåsbord” för vargarna. Förmodligen slank det med en och annan människa när de ändå var i farten. De var ju faktiskt jättehungriga och vad fan skulle de göra då? Så när vargarna frivilligt, för de är mycket skygga, drar sig in bland människornas boningar, på grund av otäckt sträng kyla, så brukar man alltså kalla det för vargavinter.

Den här vintern har också varit jävligt kall. På vissa håll har den dessutom varit förjävla kall. Det krävs dock någonting särskilt för att kalla en vinter för någonting fyndigt. Som t.ex. i Norge. Där fick de en sällsam påhälsning på ett sjukhem. Plötsligt drattade en livs levande älg in genom ett fönster. Som tur var så var rummet tomt, men älgen skenade genom rummet och kom så ut i en korridor. Sedan sneddade den in genom en öppen dörr, rakt in i ett rum där en patient satt och käkade frulle. Chockad lyckades patienten ta sig ut ur rummet och samtidigt stänga dörren bakom sig.

Personalen larmade och det kom jägare till platsen. Älgen rumsterade runt ordentligt på rummet och lyckades trampa sönder det mesta. En av jägarna lyckades till sist att lugna älgen så pass att han kunde klämma iväg ett välplacerat skott som direkt dödade älgen. Jägaren har bedrivit jakt i trettio år, men aldrig inne i ett sjukhem. Nu ska jägarna se till att de boende på sjukhemmet får en massa fint styckat älgkött på menyn den närmsta tiden.

Einar Lauvang, från norska viltnämnden, säger att det är snömängden och den stränga kylan som driver djuren närmare människorna. Så okay, vargavinter är kanske inte att leka med, men det är nog inte en rejäl älgavinter heller. Blir det kallare så får vi kanske börja sätta galler för fönstren.

 

0Avdelare

 

Det är kallt i Sverige också, och ibland kommer odjur in bland människoboningar. De har haft trassel med en kille i Göteborg. Han har sprungit omkring och ofredat kvinnor. Hittills har man skäl att misstänka att han lyckats genomföra två fullbordade våldtäkter. Han har uppgetts vara väldigt ung. Hans tillvägagångssätt har varit ovanligt läbbigt. Han har gått omkring, till synes planlöst, och ringt på lägenhetsdörrar. Där kvinnor öppnat, och visat sig vara ensamma hemma, så har den här dåren försökt ta sig in, och ibland lyckats. Väl inne i lägenheten har han ofredat kvinnorna och, som sagt, utfört två våldtäkter. De tillfällen han inte lyckats ta sig in, har han lugnt knallat vidare och ringt på någon annan dörr.

Nu rapporterar polisen att man lyckats ta fast den här dåren och det visade sig att killen inte var mer än 15 år vid gripandet. Han har redan blivit dömd tidigare, på grund av ett rån och våld mot tjänsteman. Den här gången väntar 17 åtalspunkter. Snubben uppges för närvarande befinna sig i ett ungdomshem i Uppsala.

Som jag ser det så finns det ett stort generalfel i den här historian. Om en snubbe redan är dömd för ett rån..? Hur kan han då vara ute? Nu vet jag fuller väl att man inte stoppar in barn i fängelse men någon slags inlåsning eller tvångsvård/tvångsboende borde det väl finnas, eller har barn frikort? Kan de göra vad som helst och fortfarande klara sig utan straffpåföljd? Och om han inte blev inlåst sist… tja, då kommer väl hans ringa ålder att förhindra det den här gången också.

Killen påstår också, genom sin advokat, att han är oskyldig till de grova brotten han anklagas för men medger en del av de små. Men det kommer inte att hålla i alla fall, för i går hörde jag på radio att killens DNA bundits till en av brottsplatserna. Jag har en annan syn på det hela. Det finns fler sätt att ta hand om sådana här killar. Ståplats, med betongdoja, i Nybroviken kanske… eller varför inte det vanliga HANG HIM HIGH!

 

0Avdelare

 

Så här i förkylningstider är det många människor som tvingas besöka sina läkare på vårdcentraler, och så vidare. Sådana här saker innebär alltid en massa väntan i olika väntrum. Har man någon gång besökt en läkare så har vet man vad det innebär att vänta. Livet i väntrum är inte någon rolig tillvaro. Alla sitter, privata, uppstyltade mot väggen och ingen vågar prata med någon annan. Om man känner någon, som också sitter i samma väntrum, så kanske man för ett kort, lågmält och viskande samtal, på sin höjd. Det är som om man inte vill väcka upp något otäckt väsen som lever där inne, för om man pratar med någon, och håller en normal samtalston, så riktigt märker man de andras ogillande. Det liksom hänger i luften.

Det kan ta lång tid, där i väntrummet, och i bland tar det faktiskt för lång tid. Härom veckan hände det nämligen, i ett väntrum på en vårdcentral i Gävle, att det drog ut på tiden, på tok för länge. En del patienter hade då väntat i två timmar på en läkare, som aldrig dök upp. Då de frågade i receptionen fick de bara standardsvaret, att doktorn hade så mycket att göra men att han nog kommer snart. En annan läkare överhörde samtalen och tyckte att det hela verkade lite väl skumt, så han gick helt sonika iväg och knackade på dörren till sin kollega, men fick inget svar. Då han öppnade dörren, och gick in, fann han sin kollega sovande i all sköns ro!

Naturligtvis kan man tycka att de väntande patienterna borde få en bra förklaring till det inträffade, men vårdcentralen har bara uppgivit att läkaren var så utarbetat, och dessutom sjuk, att han helt enkelt somnade vid sitt skrivbord. Vårdcentralen har nu uppmanat läkaren att han ska stanna hemma, nästa gång han är sjuk.

Är det här verkligen vettigt? Hur ska vi kunna lita på våra läkare, om de är så trötta att de somnar på jobbet? Hur många misstag begås egentligen på grund av detta? Jag kommer ihåg, det var flera år sedan nu, en gång då jag följde med en person till lasarettet i Västerås. Han skulle bli inlagd på en avdelning, men då det var halvakut, och det dessutom inte fanns någon remiss, så skulle vi bli slussade genom akutintaget, för att sedan komma upp till rätt avdelning. Avdelningen visste alltså om att vi var på väg.

Då vi kom dit, till akutintaget, var det mycket människor i alla korridorer och det skyndade fram vårdpersonal lite huller om buller. En läkare och en sjuksyster kom fram till oss. Läkaren frågade, ganska irriterad, vart vi kom ifrån. När jag svarade blev han arg och sade upprört att vi minsann tillhörde lasarettet i Köping, och hur i helvete kunde vi komma till Västerås då??? Sedan vände han på klacken och stegade iväg. Sjuksyster
n, som redan visste vilka vi var och vart vi skulle, ropade efter läkaren och sade att vi visst kommit rätt, och att vi var på väg till en medicinavdelning, och att de väntade oss! Men han bara lyfte armarna i luften, i nån slags gest, och försvann sedan runt ett hörn. Sjuksystern försökte ursäkta läkarens beteende genom att berätta att han hade varit i tjänst i nästan två dygn, och att det var därför han var lite stingslig.

Hur effektiv kan man vara efter två dygn på stående fot? Hur trevligt patientbemötande kan man väntas prestera efter två dygn på stående fot? Hur många misstag kan man väntas göra efter två dygn på stående fot? Hur slarvig och farlig kan man bli? Jag tycker att det är oursäktligt att arbetsgivaren, Landstinget, kan hålla sin personal i drift på det här viset. Det händer ju, lite då och då, att patienter faktiskt får sätta sina liv på spel på grund av uttröttade läkare. Som jag ser det så hade den här läkaren förmodligen varit betydligt trevligare ifall han hade påträffats sovande på sitt arbete istället.

Nu är det dags att ta hand om den här torsdagen. Det är vinter, det är kallt, det är mycket snö. Det väntas bli skitkallt igen och de har förutspått att ännu mer av den här vita skiten ska komma ner från himlen. Kanske är det dags att plocka fram ett synonymlexikon och börja plugga in fler svordomar?

 

/Stefan

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=2222

Kommentera

%d bloggare gillar detta: