Tisdag 13 april 2010

Så är det äntligen en arbetsledig dag igen. Det är ganska skönt att slippa arbeta ibland, särskilt när solen står som spön i backen. Jag har varit nere till Farbror Doktorn på förmiddagen också. Det var en ren rutinundersökning bara, med tanke på min Diabetes typ II. Jag fick lämna lite prover på labbet också, men jag antar att jag är frisk. Jag tycker nog att jag är det i alla fall.

Det var alltså, som sagt, soligt och fint ute. När jag drog ner till Familjeläkarmottagningen så var det varmt och jättemysigt, nästan lite försommarkänsla i luften; helhärligt. Däremot var det ganska annorlunda då jag skulle hem. Jag hade en skitjobbig motvind hela vägen, och det var inte alls varmt. Det blåste som fan, och det var dessutom kallt så in i bänken. Dumt alltså, tycker jag i alla fall. Jag önskar att man kunde lagstifta mot kalla vindar. Jaja, det är bara att stå ut.

I afton ska jag in till IKEA och mysa runt lite och glo efter om det finns något skoj att kasta bort lite pengar på. Jag är på ett ovanligt bra humör, och då är det oftast roligare att köpa något man inte behöver. Så tycker jag i alla fall. Början av veckan var också ovanligt mysig. Jag var i Västerås i går också, fast i tjänsten. Vi åkte tåg dit, och så promenerade vi på stan ett tag innan det var dags att få oss något till livs. Vi gick till vårt stamställe, Jensen’s Bøfhus, och åt lite gott. Det var riktigt gott och så lyfter det andarna lite, att få vara lite på stan bland en massa folk. Vi var in på Akademibokhandeln också, men jag gillar inte riktigt det stället längre. I början tyckte jag alltid att just Akademibokhandeln var ett så trevligt ställe att gå omkring och kolla på böcker, men nu är inte känslan där längre. Jag vet inte ens om det finns flera Akademibokhandlare i Västerås. Jag har varit in på den som ligger innanför samma ingång som Filmstaden. De har liksom inte den känsla som de hade tidigare, jag vete fan vart de låg då… men de hade mindre lokaler och det var lite mörkare och lite hemlighetsfullt så där. Då älskade jag stället i alla fall. Nu är det skitstort, ljust så in i helvete och typ fem meter högt i tak. Helt opersonligt och otrivsamt är det i alla fall. Jag tycker att en affär måste ha ett uttryck, ett Statement liksom! Det måste kännas inbjudande att gå in!

Jag kommer ihåg en gammal bokhandel vi hade här i Hallstahammar tidigare. Den hette Strand’s bokhandel och den var liten ,trång och lite mörk så där. Det var det äldsta företaget i kommunen då, och de hade funnits i över etthundra år under samma namn. Tanterna som arbetade där inne, såg ut att vara NÄSTAN lika gamla som själva rörelsen. Plötsligt stängde bokhandeln; rörelsen såldes och så nyöppnade de under nytt namn, i nya lokaler på ett annat ställe. Helt opersonligt är det och jag kan liksom inte finna mig riktigt tillrätta där inne nu. Förr kunde jag långsamt gå omkring en hel dag därinne, och bara se på bok efter bok efter bok. Jag älskade att leta rätt på guldklimpar, som sedan följde med mig i en Strand’s-kasse. Böcker som man “letat” fram brukar oftast vara de som sätter mest intryck när man sedan läser dem; i alla fall har det varit så för mig. Nu är det stort, upplyst och opersonligt på bokhandeln. Jag hittar fortfarande böcker där inne, men de ligger liksom mer på display ny, i allt större upplagor också. Tidigare kunde man hitta många bra böcker, som bara fanns i ett enda exemplar i affären. Nu ligger det typ minst tjugo stycken av alla böcker. Böckerna ser liksom inte “utvalda” ut längre.

Jag kommer ihåg en gammal affär i Hallstahammar. Den fanns för en massa år sedan, och den hette “Hallstaboden”. Där inne fanns kläder, arbetskläder, kostymer, fickknivar och bälten och en himla massa kul prylar. Det fanns små små provhytter på olika ställen i lokalen. Det var mörkt där inne och det var trångt som fan. Stället var helt underbart och det var nog den sista av de gamla affärerna vi hade kvar i kommunen. Det är en total styggelse att allt gammalt, liksom med någon slags automatik, försvinner och ersätts av större, ljusare och opersonligare. Helt ovärdigt. Jag tycker att själva varorna ser bättre ut om om de inte står i stora klungor. Jag ser det lite som att man försöker sälja sakerna genom överexponering. Det är ungefär som de timlånga reklamfilmer som sänds på vissa kabel-TV-kanaler på förmiddagarna. Om man verkligen behöver göra reklam för en produkt, SÅ LÄNGE, så måste den vara skitkass, därför att bra saker säljer sig själva, liksom.

Jag kommer ihåg då min första son var ganska liten. Det var då jag fattade vilken målgrupp de flesta reklammakare egentligen riktar sig mot. Jag var nere på ICA och plockade de varor jag normalt brukade köpa då. Sonen var med, och han satt i vagnen. Jag skulle tippa att han kan ha varit runt tre eller fyra år gammal. Ganska snart ville han ur vagnen, och ner på golvet, istället. Han gick och ställde tillbaka vissa av de saker jag plockade ner i vagnen. Sedan hämtade han andra saker, som han ansåg att vi behövde. När jag frågade varför han hellre ville ha det han hämtade, och ställde tillbaka det jag hade lagt ner i vagnen, så svarade han typ som i en reklamfilm, att den här ger mindre kolesterol eller att den här, eller den där, varan var mindre fet… eller fräschare. Det var snudd på att han vill ha speciella tuggummin för att de kallades för “Flashes of Taste”! Det var startsignalen för att börja begränsa hans TV-tittande. Alltså reklamen mellan programmen. Det är för tidigt att bli reklam-hjärntvättad vid så låg ålder.

Nu ska jag ta och dra iväg och förverkliga den här dagen. Jag önskar, i vanlig ordning, att dina fienders skägg börjar växa inåt, eller i alla fall i oanade riktningar. Vad överraskade de ska bli va?? 🙂

Mys i värmen allihopa.

 

/Stefan

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=2348

6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Ha-ha! Jag ska berätta hur det gick till när mina juniorer lärde sig att reklam är falsk!

  När TV4 nådde obygden, här i norr, satt ungarna ofta som klistrade framför TV:n även under reklaminslagen. Så blev det sommar och sol, och M och jag bestämde oss för att åka till hufvudstaden med juniorena – första gången för dem.

  De bönade och bad att vi skulle äta på McDonalds, för de hade ju sett reklamfilmerna hela vintern. Jodå, så ofta och mycket de ville, lovade vi.

  Det fanns alltså inget McD inom åtminstone 60 mils omkrets – de hade aldrig ätit där. Det hade däremot vi vuxna, så vi visste vad som väntade…

  Väl framme på Centralen sökte vi upp närmsta McD och lät dem beställa precis vad de ville. Gissa besvikelsen när vi satte oss och de vecklade ut de tunna, sladdriga, smaklösa burgarna ur förpackningarna… Då lärde de sig att att allt som sägs i reklamen inte nödvändigtvis behöver vara sant.

  Behöver jag säga att det inte blev fler måltider på McD? 😉

   • stefanblixt on 14 april, 2010 at 10:47
   • Svara

   McDonalds i all ära… men det är ju inte Tjälknöl direkt! DET är riktig mat det! 🙂

   /Stefan

 2. Jag drömde om gamla hallstaboden häromnatten, satte mig och googlade för att se ifall den ev fanns kvar och så hittade jag din blogg.
  Det är många år sedan jag flyttade från Kolbäck och ner till Kristianstad i skåneland.
  Men jag minns med värme alla de gamla affärerna som förmodligen inte finns kvar nu. Inte ens Åsby trädgård har lyckats behålla sin särart. Jag blev så besviken sist jag var upp och hälsade på vänner i Hallsta.

  När jag var liten, ca 3-4 år, en av gångerna jag var med min mamma till Hallstaboden, då lyckades jag gå vilse därinne medans mamma tittade på kläderna. Algots jeans tror jag det var hon köpte till min bror.
  Minnet av Hallstaboden är starkt.

  Vad finns det i lokalen nu? Är det inte alldeles intill som Håkans Hembageri finns?

  1. Men Gud, vad roligt att en gammal Hallstabo tittar in så där bara. Jag kan informera om att den gamla Hallstaboden fortfarande finns kvar, eller själva huset alltså. Det stod tomt väldigt länge efter att Hallstaboden packade ihop sin verksamhet. Efter det flyttade det in en leksaksaffär. Efter några år, när de lade ner sin verksamhet, så flyttade El-Team in; en elaffär, med hushållsmaskiner, lampor, dammsugare och allehanda elartiklar.

   Nu ska tydligen El-Team också lägga ner verksamheten; eller i alla fall delar av den. Elfirman skall finnas kvar, de sysslar med elinstallationer och sånt, men själva butiken kommer att upphöra… tyvärr. Det är många gamla fina minnen som försvunnit, rivits eller bara upphört.

   Kommer du ihåg det stora huset som stod, nästan, mitt emot Hallstaboden, på andra sidan vägen, lite snett åt höger? Det var väl en gammal Godtemplarlokal eller IOGT/NTO-lokal eller nåt? Vi kallade den bara för ”Pingislokalen”, för pingisklubben fanns där under några år.

   Själv så kommer jag också naturligtvis ihåg Hallstaboden, men också ställen som Henrys Möbler, Mio, Ringköp, Domus, EPA och flera av de gamla bensinmackarna. När jag var liten så brukade min gamla morfar promenera med mig till Rinköp, och då brukade han köpa Storstrut till mig! Det är minnen det!

   Tack för din kommentar. Mycket roligt att läsa.

   /Stefan

 3. Visst minns jag Ringköp och EPA i alla fall. Mina föräldrar brukade handla på Ringköp.
  Jag bodde något år i Hallsta, på Fasanvägen 1 men drog söderut januari 1975.
  Jag tror mig minnas IOGT men är inte säker.
  Roxybiografen minns jag tydligt, där visades beatlesfilmen ”Let it be”, jag har kvar biljetten än, någonstans i gömmorna.
  Det fanns en bio i ett gult hus på ”köpmangatan”, i ena änden av det huset fanns ett café. Dit tog min mamma mig en gång efter ett läkarbesök, jag hade slagit handen genom ett fönster (med flit) och hade fått sy 8 stygn.
  jag gillade gamla badhuset och den lilla sjön intill, alla fåglar som ville bli matade.
  Slussarna är fortfarande fascinerande.

  Det är lite lättare att minnas när jag är där på besök än så här långt ifrån. Jag har inte varit upp och hälsat på sedan min bästa väninna gick bort, alldeles för smärtsamt. Det är snart 9 år sedan.

 4. rackarns, nu blir jag riktigt sugen på att åka uppåt igen… ha ha ha.

  undrar om vi känner varandra, jag har ingen aning om din ålder men du minns saker från långt bak i tiden….

Kommentera

%d bloggare gillar detta: