Påkörd på övergångsställe

I dag har det varit så där underbart skönt väder, då det för det första har varit varmt… och för det andra så finns nu den där högsommarkänslan i luften. Ni vet den som kommer av alla lukter som finns i hettan. Det liksom luktar lite tjära från gamla telegrafstolpar, alltså från dem man satte upp efter att man slutade impregnera dem med arsenik. Det finns ett stråk av asfalt i luften också, eftersom att solen steker den obarmhärtigt. I detta finns den där lilla komponenten av fukt som kondenseras runt näsan när man andas. Det är hett, det är lite fukt i luften, men ändå blåser det lite lagom och den lätta brisen svalkar just exakt lagom. Fåglarna kvittrar så man kan bli lite knäpp och himlen är klarblå ovanför mitt huvud. Det är äntligen sommar och det finns nästan inget att klaga över alls… om man inte ordentligt vill klaga lite alltså, och det vill jag ju lite som oftast. Men jag skall passa på att klaga lite på samma saker som de flesta andra också störs utan; myggen!

Speciellt på kvällarna, då solen tappar kraft och det blir lite kylslaget, då kommer de där jävla flygfäna i myriader. Man kunde ju ha hoppats att den stränga vintern hade tagit livet av dem allihopa, men å andra sidan vet vi heller inte hur det skulle sett ut ifall vintern hade varit mild. Men så är det i alla fall; att finvädret för med sig sina armador med myggjävlar. Inte mycket att göra åt saken, men det är likaså skönt att gnälla om saken.

En annan sak som finvädret verkar föra med sig är ständiga och ideliga hastighetsöverträdelser i trafiken. Även mitt inne i vår lilla håla kör folk som om de hade snott bilen. Vägen, som går på baksidan av det hus där jag bor, är avsmalnad och man har gjort hastighetssänkande saker när man lade om den. Man blev tvungen att göra någonting åt saken då kommunens egna hastighetskontroller gav vid hand att cirka 8 förbipasserande bilar, per dygn, körde över 100 kilometer/tim. Hastigheten är bara 50, även om jag tycker att 30 skulle räcka alldeles utmärkt. Naturligtvis följer det konsekvenser på så höga hastigheter. När någon blir påkörd, till exempel, så har hastigheten varit för hög. En väg som begränsats till 50 kilometer/tim har alltså en maxgräns, i detta fall alltså 50 km/h. Angiven hastighet betyder alltså inte att man MÅSTE köra just 50; den anvisar bara MAX hastighet. I övrigt gäller vägtrafiklagarna som vanligt; och detta innebär att hastigheten skall anpassas till rådande omständigheter, sikt, väder, väglag, halka, årstid osv osv osv osv.

Alldeles här i närheten ligger det en liten kvartersbutik. Utanför deras entré finns ett övergångsställe. I dag blev en 90-årig farbror påkörd där, då han korsade övergången på sin cykel; och det är ett skyltat övergångsställe alltså, där bilisterna skall lämna företräde mot dem som passerar övergångsstället. Jag hörde från affärsinnehavaren att farbrorn troligtvis blev ganska rejält tilltufsad, med en otäck skada i bakhuvudet. På lokalblaskans nätupplaga kan man läsa att farbrorn är 90 år gammal. Jag säger absolut inte att det är på det viset; men visst känns det som att bristen på patrullerande poliser kan vara en av alla de saker som bidrar till att skapa ett laglöst klimat. Att straffen sedan är rent löjliga, för en trafiköverträdelse t.ex, gör ju inte heller något bättre läge. Folk kör som jävla idioter här. Det är aldrig någon fråga OM någon skall göra sig illa eller inte. Frågan är alltid bara NÄR det skall hända igen… och igen… och igen… och igen…

En annan sak jag undrar över, ganska ofta, är hur det kommer sig att det ofta är så unga (oftast) killar bakom ratten i väldigt nya och dyra bilar? Att dessa bilar saknar körriktningsvisare i de flesta fallen; tja det måste ju bero på att de inte hade råd att köpa den fullutrustade modellen med blinkers och sånt… eller? En annan sak som binder dessa killar samman är att de allihopa verkar ha blyinlägg i högerskorna. De kör som idioter, omdömeslöst och ofta för snabbt. Om, och det är inte ofta, polisen skulle ta en sådan här kille så dröjer det bara ett par timmar innan han är ute och kör likadant igen; åklagarna lägger ner fallen innan de ens tittat på pappren. Killen kommer ut igen och då har polisen oftast redan “brutit” och dragit sig tillbaka till Västerås igen! Då blir det gärna WROOOM WROOOM igen!

Det har sina klara fördelar, att bo så här lite på utsidan av en storstad. Nackdelen är i alla fall att farbror polisen ofta är frånvarande. Att de så sällan syns, gör att unga övermodiga bilförare gärna visar hela världen hur snabbt de kan köra. Detta är fantamej bedrövligt, men man kan ju inte stänga av alla gator som finns. I höst är det val. Jag kommer att lägga min röst på det parti som förordar att alla medborgare skulle få en egen spikmatta; eller en Bazooka! Sedan skulle antalet OSKYLDIGA döda i trafiken att minska radikalt!

Nu är det dags att glo på TV. Jag hoppas att du har det bra i sommarvärmen. Jag önskar dig en bra kommande helg, samt att dina, och mina, fienders skägg börjar växa inåt! Må så gott, var rädd om dig och ta hand om dig.

 

/Stefan

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=2433

Kommentera

%d bloggare gillar detta: