Äntligen semester!

I går började min semester, fast jag hade arbete i går i alla fall. Det beror på att jag har olika anställningar, på flera ställen, med lite olika anställningsvillkor, beroende på vart jag alltså arbetar. Men officiellt har jag i alla fall semester nu. Första dagen var det alltså “annat arbete”, och så är fallet i dag också. Jag har tvättstugan i dag!

Jag började tvätta redan klockan noll sju noll noll. Jag stannade kvar där nere medan första omgången gick klart. Sedan laddade jag om maskinerna och lade en del av det nytvättade i tumlarma. Nu ska det få snurra i en och en halv timma, innan det är dags att gå ner igen. Under den tiden hinner jag alltså med att skriva det här inlägget, och ta första baljan kaffe. Det gäller att vara effektiv, sa han som klippte sig i foten!

Vad ska jag sedan ägna dagen till då, när tvätten är klar? Jag har inte bestämt mig än, om jag ska sova eller vila. Säng eller soffa? Stanna hemma eller gå och fika hos någon? Det finns plötsligt så mycket att välja mellan, men jag tror att det kommer att stanna vid att ha fötterna i högläge i soffan, lite lojt läsande en bra bok av Dennis Lehane. Det är en bok som heter “Rött Regn” (Mystic River i original). En jävligt bra bok, om jag får säga det själv… och det får jag! Det är ju min blogg!

Vädret är lite svalare i dag, äntligen. Det är så skönt att äntligen kunna andas igen. Jag trivs inte när det är för kallt… men jag hatar, ännu mer, när det blir så varmt att det känns som att man ska storkna, bara man råkar röra sig. Det blir så mycket antingen-eller-väder liksom.

Det är ganska skönt, att sitta så här på morgnarna och kuckilura lite. Det är tyst, förutom ljudet av att jag skriver på tangentbordet då, och jag har en kallnande balja kaffe vid min sida. Jag mår bra, även om jag var lite zonkad i går. Jag fick ett telefonsamtal som rörde upp lite bland minnesbankarna. Men med en förstående, och underbar, omgivning så blev det bra till sist i alla fall. Att man är lite skakig och så, är väl bara ytterligare ett bevis på att semestern är välbehövlig, antar jag.

Min semester är i alla fall vikt för vila. Det är ändå nu jag ska vila upp mig inför de kommande 11 månaderna… eller 10 månader egentligen; eftersom att jag, per automatik, ska ha tidig semester nästa år. Jag ska passa på att hinna med att ägna mig åt min omgivning; och mig själv, så klart. Jag tänker läsa, slappa, umgås med vänner och koncentrera mig på två saker… 1. att själv ha det bra och 2. att göra det så bra jag någonsin kan för min närmaste omgivning. Det känns viktigt, och det känns hela tiden viktigare vartefter åren släpar sig förbi.

Jag vill försöka få mina närmaste att förstå vad de egentligen betyder för mig, innan det är för sent. Jag vaknade upp i januari, i år, och insåg att det var alldeles för sent att säga vad jag kände och ville. Det var då min biologiska pappa plötsligt avled efter en tids sjukdom. Vi hade jättedålig kontakt och jag fick veta vad som hänt, först efteråt, då en halvsyster ringde upp mig och berättade. Pappas och min kontakt var skral sedan länge, och vi pratade nästan aldrig med varandra. Så länge man känner sig okay och så, så känns det sällan bråttom att hinna med sådana där saker. Plötsligt avled han emellertid, och så var det plötsligt bara för sent. Jag är övertygad om att han vet vad jag kände, men det hade kunnat vara skönt, i alla fall för mitt samvetes skull, ifall jag hade hunnit få säga det till honom, medan han fortfarande levde alltså.

 

 

TreRosor

 

 

Jag har själv varit med och upplevt att ett av mina barn plötsligt gått bort. Jag vet, av tung erfarenhet, att det plötsligt kan vara för sent. Allt är så lugnt och behagligt… men så plötsligt, ett enda andetag senare, och så är det redan för sent och ögonblicket är förbi. Så vänta inte med att ge bort blommor, eller vad du nu älskar att ge bort, till dina älskade. Vänta inte till alla de kommande begravningarna och ge blommor då, av sorg och dåligt samvete. Ge dem nu! Nu, medan tid fortfarande finnes. Berätta för dina älskade, att du ä-l-s-k-a-r dem! De har ju stått ut med dig, lika länge som du stått ut med dem, så det är de väl värda… eller??

Nu ska jag runda av det här inlägget. Det har börjat bli dags att trava ner till tvättstugan. Det är återigen dags att slänga det sista i tumlarna. Sedan ska jag ta och jäsa ner i soffan med Rött Regn, av Dennis Lehane. Några baljor kaffe kan dessutom vara på sin plats. Är det semester, så är det semester. Då ska man inte anstränga sig i onödan!

Jag önskar dig, i vanlig ordning, naturligtvis en mycket bra dag. Jag hoppas, vad du än har för preferenser, att du får exakt det väder du vill ha, att du är ledig och mår gott samt att alla dina fienders skägg plötsligt byter växtriktning; gärna inåt!

Ha det bäst!

 

Typ… Stefan!

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=2451

5 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Grattis till semestern

   • stefanblixt on 20 juli, 2010 at 01:57
   • Svara

   Tack så mycket! 🙂

   /Stefan

 2. ”Rött regn” är ett bra val! Filmen (Mystic River) som gjorts är också bra, men boken är – förstås – bättre.

  Själv ska jag gräva i lik med Scarpetta under semestern. Först ”De dödas bok” och senare eventuellt även ”Scarpetta”.

   • stefanblixt on 20 juli, 2010 at 08:31
   • Svara

   Jag har snöat in på Dennis Lehane ganska rejält. Detta (Mystic River) är den 7:e eller 8:e boken jag läser av honom. Klart bra författare. Klart bäst gillar jag böckerna om Patrick Kenzie och Angela Gennaro. Kittlande deckare med både blodsmak och kalla kårar! 🙂

   Jag har dock inte läst Scarpetta, eller någonting annat heller, av Patricia Cornwell. Du får gärna rapportera vad du tyckte. Trevlig semester förresten.

   /Stefan

   1. Tack detsamma! Jag glömde ju önska dig en trevlig semester…

    Jag har läst flera av Patricia Cornwells böcker om Scarpetta tidigare, men tappade intresset. Tänkte försöka komma igång med dem igen.

    Annars älskar jag Peter Robinson, Reginald Hill och Stephen Booth – idel engelsmän. Det är något visst med de engelska deckarna… 😉

Kommentera

%d bloggare gillar detta: