«

»

jul
23

Ljuva härliga sommarmorgon!

Klockan är över nio på morgonen. Jag har nyss klivit upp. Det är skönt att dra sig länge, men samtidigt skönt att kliva upp. Det blir en stunds ensamtid på det viset. Ensamtid är både viktigt och värdefullt, men jag tar den gärna i mindre portioner… en stund här… en halvtimma där… Det fungerar alldeles utmärkt. Det här är alltså en stunds ensamtid. I dag använder jag den till att skriva ett inlägg i bloggen. Det är en ljuvlig och härlig sommarmorgon!

Jag är intresserad av annorlunda saker. Jag gillas mysticism och sådant. Naturligtvis hajjar jag då till, då jag ser nyheter om sådant som intresserar mig. I dag läste jag en artikel på nätet. Det handlade om Wiltshire i England, ni vet där Stonehenge ligger. Arkeologer och forntidsforskare har hittat ett nytt viktigt fynd i området. Cirka 900 meter från det berömda Stonehengemonumentet har man hittat en till liknande struktur, fast mindre. Denna var dessutom konstruerad av trä och användes förmodligen för vissa ceremoniella ändamål. Eftersom att det handlar om väldigt gamla prylar så har all kunskap, om deras egentliga användning, försvunnit i tidens väv. Det finns massor av spekulationer om vad Stonehenge hade för uppgift, men ingen vet med säkerhet. Det kittlar fantasin i alla fall och det inspirerar författare till både filmer och böcker.

Har du tänkt resa bort på din semester? Har du tänkt flyga i så fall? Om du svarar jag på dessa två frågor ska du läsa detta. Det handlar om Ryanair. Henrik Ulven, från Norge, flög nämligen med Ryanair från Berlin. Han var på väg hem till Norge. Då han hade hoppat över lunchen valde han att ta en macka under flygturen istället. Han valde en ”Freshly Made Premium Sandwich” för 4,50 euro. Han valde den därför att den beskrevs som “dagsfärsk”. (Den som beskrevs som “normal” kostade 3 euro.) Nåväl, han fick sin macka och upptäckte att den var mjuk, gummiaktig, sliskig och oätbar. Han kallade på flygvärdinnan och påpekade detta. Han tillade att han inte ville betala för smörgåsen, på grund av det skick den var i, utan istället kunde tänka sig att byta den mot t.ex. en chokladmuffin.

Flygvärdinnan meddelade strax att besättningen hade kallat på polis och att de skulle möta upp på flygplatsen, så snart flygplanet landat. Henrik trodde naturligtvis inte, ens i sin vildaste fantasi, att detta skulle vara sant, men ack så han bedrog sig. När planet landat uppmanades samtliga passagerare att sitta kvar på sina platser, medan tre!!! poliser eskorterade Henrik ut ur planet. Han trodde inte sina ögon/öron. Polisen i Norge har bekräftat att detta verkligen inträffade men tillägger samtidigt att detta var första gången de hämtat en passagerare från ett flygplan, på grund av en macka.

Man ska tydligen sätta tand för tunga, vag gäller all eventuell kritik mot servicen på Ryanair. Så om du har fallenhet att ibland bli hungrig, och vilja stilla det begäret, är Ryanair inte ett bra val att inkludera i dina semesterplaner. Ryanair påstår att Henrik uppträtt störande under resan, vilket han bestämt förnekar. Han har dock tagit med sig smörgåsen hem och frusit ner den, ifall det skulle bli något krav på bevisning om hur dålig den egentligen var!

Jag läste om att Swedbank (som borde uttalas som Swiiidbank och inte Sweddbank. Vi bor ju förtusan i Swiiiden och inte i Swedden) i Västerås nekat ett bolån till två kvinnor som planerade att flytta tillsammans. Den kvinnliga banktjänstemannen behandlade paret nonchalant och nedsättande. Det var typ omöjligt att få låna de 490 000 kronor det handlade om, trots två fasta inkomster, god ekonomi och inga tidigare skulder! När banktjänstemannen lagt fram hur jäkla omöjligt det skulle bli så tillade hon att kvinnorna borde överväga att fortsätta bo på olika orter!!? Med det beskedet gick paret till Nordea, där de genast fick låna pengar, och sedan anmälde de Swedbank till Diskrimineringsombudsmannen. En talesman för Swedbank betonar att de inte på något vis är homofientliga, men paret i fråga har fortfarande inte ens fått någon ursäkt för det inträffade. Det är väl klart att bankens policy inte kan vara homofientlig, men det hindrar väl inte en enskild banktjänsteman från att vädra sina personliga åsikter, som det faktiskt kan röra sig om i det här fallet.

Och så lite om den vackra kärleken…

En ny australiensisk undersökning från Heriot-Watt University i Edinburgh, visar, med all önskad tydlighet, att vi ska lägga av med att glo på söta fluffiga kärleksfilmer och romantiska komedier. En nittio minuter lång film kan skada vårt eget förhållande i veckor. Det handlar om att vi, omedvetet, jämför oss själva mot de fantastiska romantiska karaktärerna i filmerna. Där, någonstans i filmvärlden, tillkommer kravet att vi ska snickra ihop egenhändigt konstruerade kärleksdikter, lägga choklad på kudden, köpa blommor i tid och otid… och naturligtvis alltid förstå vad den andre vill och tänker, utan att ett ord yttrats alltså, utan att den andre själv är medveten om detta. När vi sedan jämför filmkaraktärerna mot våra egna okänsliga soffpotatisar hemma så vinner filmkaraktären naturligtvis. Plötsligt börjar vi kanske bli missnöjda med den som, så sent som i går, var hela vår underbara världs samlade kärleksyttring.

Hur vi än vrider på det hela så kan verklighetens naturliga händelsekedjor naturligtvis aldrig mäta sig med filmvärldens tillrättalagda, manusbundna och PÅHITTADE äventyr. Över huvud taget är film ingenting annat än en PÅHITTAD verklighet. Dessutom är det på det viset att när Hugh Grant har försvunnit in i sin jävla Notting Hill-verklighet, så finns du och jag kvar, med våra axlar och famnar, och VI finns dessutom på riktigt. De romantiska filmkaraktärerna är bortsopade vid ett strömavbrott… medan du och jag finns kvar där, i all vår operfekta uppenbarelse.

 

Hjärta2

 

I filmer som ”You’ve got Mail”, ”Maid in Manhattan”, ”The Wedding Planner” och ”While You Were Sleeping” vet skådisarna hela tiden vad deras partner tänker. Men så fungerar det verkligen inte i verkligenheten, även om många vill tro det, och de ska vi vara glada över. Den dagen vi plötsligt kan läsa våra partners tankar så kommer säkert de flesta förhållanden förmodligen att upplösas… för vem vill vara ihop med någon som är hemligt kär i låtsasfigurer från filmduken, som får OSS att se ut som att vi är kärleksmässigt utvecklingsstörda??? Detta gäller både män och kvinnor. Nä, stäng av filmerna och tag hand om varandra istället, för det är på riktigt!

Nu ska jag ta och fylla på kaffemuggen med lite varmt kaffe, för det kalla är slut nu, och sedan skall jag ta hand om min semesterfredag så gott jag kan. Jag hoppas att ni tar hand om varandra och att ni är rädda om det ni har. Kärleken är både blind och stum, så vårda den ömt. Man vet aldrig vad man kan få istället. Kärlek är en gåva… film är på låtsas! Glöm inte bort det! Vårda och förvalta kärleken… ni kanske aldrig får den möjligheten igen!

Må dina fienders skägg växa inåt, och sluta hyra kärleksfilmer!

 

/Stefan, liksom!

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=2456

Kommentera

%d bloggare gillar detta: