«

»

jul
30

Om det där med tvättande… bl.a.

Jag tvättade i går. Det är en av de ständigt återkommande sysslorna man måste sköta för att allt annat skall kunna flyta på. Om det tar slut på kläder, eller om de börjar lukta gam… tja, då är det inte så roligt som man kan tro. Jag blev i alla fall klar med själva tvättandet, relativt tidigt. Det gav utrymme, rent tidsmässigt, för en tripp till Västerås. Då tågtrafiken hade ballat ur, p.g.a. stort signalfel efter åskvädret i går morse, var tågförseningarna så pass stora att vi tröttnade på att vänta. Vi lyckades ordna med skjuts till den stora staden i stället.

Vi knallade omkring ganska länge i Västerås, och passade på att äta väldigt gott när vi ändå gjort oss omaket att åka dit, och vi började faktiskt kolla efter julklappar, redan nu. Tidigt, men man skall göra det med stor omsorg, tycker jag i alla fall. Vi har alltså officiellt börjat julhysterin, för vi köpte årets första julklapp… right then and there!

När vi, till sist och äntligen, var hemma, fuktiga av allt jävla regnande, så såg jag att en av tröjorna, som tvättades tidigare, hade en fläck. Det är en grå tröja, så fläcken, mitt fram på. syntes väldigt bra. Sucka! Jaja, nu på morgonen gjorde jag ett snabbt strandhugg ner mot källartrakterna igen. Jag lyckades skramla ihop till en halv maskin tvätt. Jag brukar inte använda starkt luktande tvätt- eller sköljmedel. Just nu använder jag inte sköljmedel alls, därför att jag köpte fel pryl. Jag kom hem med tvättmedel, i både pulver- och flytande form! Skitsmart att man läser vad det är man handlar, men i alla fall.

Jag kom ner till tvättstugan när maskinen hade tvättat klart. Jag separerar alltid tvätten innan den skall torkas. En del kör jag i tumlare, men vissa andra saker, t.ex. tröjor, får alltid hänga och torka. Det är bl.a. på grund av den kassa tygkvaliteten, som gör att de brukar “vrida” sig när man torkar dem i tumlare. Dessutom brukar de bli vidare i bredd och kortare i längd. Alltså drar jag ut alla tröjor, sträcker dem, och hänger dem på galgar. De blir så mycket bättre då.

Jag gillar alltså inte starkt luktande tvätt- eller sköljmedel. Jag tycker att de “stinker”! Det finns någon som luktar okay, men i huvudsak är det mest en massa kemikalier vi dränker kläderna i, för att sedan bära dem närmast kroppen. Den tanken stör mig lite. Jaja, jag hade i alla fall tvättat, nu på morgonen, med ett tvättmedel som garanterat inte har någon parfym. Då visade det sig att den som tvättade sista passet, i går kväll, hade hällt i en massa parfymerat sköljmedel i maskinen, efter att de tvättat klart. Resultatet blev att jag nästan började tåras i ögonen när jag tog ut de färdigtvättade kläderna. De som skulle torkas i tumlare funkar nog bra i alla fall; tumlaren tar bort en hel del lukt. Tröjorna, däremot, gick inte att använda i det skicket. Därför var jag tvungen att tvätta om dem igen. Fy fan för jävla pattskallar som gör på det viset. Om man t.ex. skulle vara väldigt allergisk mot kemikalier, eller kanske doftallergiker… tja, då hade jag haft problem i dag; det är alldeles säkert det. Nu ska det i alla fall bli bättre, efter omtvätt. Fläcken hade i alla fall försvunnit. Jag förbehandlade fläcken med både flytande tvättmedel, och Yes diskmedel, och det verkar ha fungerat bra i alla fall.

Det regnade i går! Och åskade! Jag vaknade runt halv sex, på morgonen, av att det mullrade ordentligt. Det åskade och small så fönsterrutorna skallrade i fönsterbågarna, bokstavligen. Det vibrerade i både fönster och väggar! Jag tycker att åska är både mäktigt, och lite spännande, så jag trivdes bra. Dessvärre sover jag så hårt under åskväder, att jag knappt minns att jag vaknade av ovädret. Hade jag blivit piggare, och inte somnat om alltså, så hade jag klivit upp för att njuta av showen.

Nu ska jag strax gå ner och hämta min, förhoppnings relativt luktfria, tvätt. När det är klart så tänker jag klä av mig och krypa ner i sänghalmen en stund. Jag har ju i alla fall semester, och då skall man vila. Vädret ser ut att vara allt annat än kul. Det är grått som bly, och jag tror att det skvätter lite då och då. Det ser så ut i alla fall. Regnet intresserar mig föga, så jag hänger inte direkt ut genom fönstren för att jag är så nyfiken på hur det ser ut! Never the less, så önskar jag dig en bra dag. Jag hoppas, som du också förmodligen gör, att vädret skall bli bra.

Må dina fienders skägg växa inåt.

 

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=2461

Kommentera

%d bloggare gillar detta: