«

»

sep
14

Ännu en promenad genom gamla Folkets Park

Jag har inte riktigt kunna släppa tanken på att hela mitt jävla förflutna håller på att tyna bort i dimmorna. Första smällen var då de rev hela bostadsområdet, där jag växte upp. Hångelställen försvann tillsammans med platsen där jag förlorade oskulden. Alla gömställen vi hade på gården var plötsligt borta; hela jäkla gården försvann ju. Samlingsplatserna där vi hängde på kvällarna var precis lika försvunna som allting annat. Det är en så märklig känsla detta för med sig, då allt plötsligt är borta, och bara finns kvar i minnet, och på gamla fotografier.

Då jag upptäckte att vår gamla Folkets Park befinner sig i panikdåligt skick så tog jag en promenad där, härom dagen. Jag tog lite bilder och skrapade ihop en text runt bilderna. Allt detta arbete satte en hel del gamla minnen i rörelse. Minnen som tidigare frusit fast i oåtkomliga skrymslen bland hjärnvindlingarna. Nu sprang de plötsligt upp i dagen och visade sig för första gången på ganska många år.

I morse tog jag så ännu en promenad genom den gamla multnande folkparken. Jag tittade på andra saker än förra gången. Andra saker, men lika levande i minnet. Det var ju inte bara musiken som gjorde folkparken till samlingspunkt.

 

S.Blixt0746b

Tidigare fontän

 

Jag styrde stegen i en annan riktning än förra gången; bort från “utescenen”. Det första jag snubblade på var det som tidigare var en fontän. Jag kommer ihåg, då jag var en liten palt, att den brukade vara påslagen under söndagarna, då alla barnfamiljer brukade samlas i parken, för trivsel och gamman. Av okänd anledning finns den faktiskt kvar under alla blommor. Men man har helt enkelt bara fyllt igen den och lämnat den åt sitt öde. Obegripligt, tycker jag i alla fall. Kanske det bara är jag som är envist konservativ, men det är vad JAG tycker i alla fall. Här har jag i alla fall badat några gånger, under tidiga ungdomsår. Det var kul, tyckte jag då i alla fall.

 

S.Blixt0747b

Tombolalottstånden

 

Här ovanför ser man raden av stängda luckor, där man kunde köpa lotter, spela på chokladlotteri, kasta bollar på plåtburkar och andra alternativ. Mången berusad folkparkbesökare har, genom åren, gjort sig av med en och annan krona vid denna byggnad. Av någon anledning blir man ju så givmild när man är berusad. Man tror också stenhårt på sin förmåga att vinna vad man nu vill ha.

 

S.Blixt0748b

“Hångelstigen” i bakgrunden

 

I bakgrunden på ovanstående bild kan man skymta den så mytomspunna Hångelstigen. Den ligger innanför stängslet vid baksidan av parkenområdet.. Det var mycket dåligt upplyst efter det promenadstråket, och det var välkommet då man var berusad, hade dålig syn och lite ruckat omdöme.

 

S.Blixt0749b

Kvarglömd lyktstolpe

 

S.Blixt0750b

En av de gamla hångelbänkarna. Denna verkar vara den nyaste av dem som står kvar.

 

S.Blixt0752b

En till av de gamla hångelbänkarna

 

Att döma av mängden mossa, på ovanstående bänk, ser man tydligt att den inte varit “i bruk” på ganska länge. Den gamla hångelstigen hade faktiskt en riktig stig på den tiden. Det finns knappt inga spår efter den i dag. Belysningen var skum och det var väl därför man gärna hamnade just där med sina “erövringar”. På dessa bänkar har mången hand ivrigt krafsat innanför tonårsflickors tajta tröjor. Mången flickhand har klämt på svullna pojkjeans också. Förmodligen finns en del personer till, enbart på grund av dessa bänkars existens.

 

S.Blixt0753b

En av de gamla lamporna på hångelstigen

 

Den ovanstående lampan står längs den gamla hångelstigen. Den har förmodligen inte fungerat de senaste trettio åren, och det är tveksamt om den fungerade, ens på den tiden. Ett populärt trick var att stampa hårt, med undersidan av skon, på den lucka där lampans säkring sitter. Då brukade lampan slockna, och man hade automatiskt en lite större chans att få händerna fulla, så att säga.

 

S.Blixt0755b

Baksidan av parkenområdet

 

Här ovanför ser man delar av det stängsel som finns kvar. Grinddörren var alltid låst och uppsäkrad med en grov kedja. Längs det här stängslet var det mycket populärt att “planka” in i parken. Planka betyder alltså, för er som aldrig hört ordet, att man helt enkelt hoppade över, eller kröp under, staketet och kom in i parken utan att betala för sig. Man kom rakt in på, den dåligt upplysta, hångelstigen och försökte på så vis undvika att bli påkommen av de vakter som ständigt patrullerade området under lördagskvällarna. Man var både smidigare, snabbare och mer angelägen på den tiden; fattigare också.

 

 

S.Blixt0760b

“Polketten”

 

Polketten var en öppen dansbana då jag var liten. Där brukade folk dansa till mindre typer av orkestrar. Senare revs dansbanan och ersattes med detta bygge. Polketten används fortfarande till fester och liknande arrangemang. En del mindre artister brukar fortfarande underhålla där, gärna i kombination med bröllopsfester och liknande. HATS (Hallstahammars AmatörTeaterStudio) huserade i dessa lokaler tidigare.

 

S.Blixt0757b

“Soldattorpet”. Vy från Polketten.

 

S.Blixt0758b

De små blomodlingarna runt “Soldattorpet”.

 

S.Blixt0761b

Gammal kvarnsten vid “Soldattorpet”.

 

“Soldattorpet” ligger mitt i folkparken. Vad syftet med byggnaden är, det vet jag inte. Jag har ingen aning om Parken växt fram runt torpet, eller om byggnaden fraktats dit i efterhand. Jag vet att huset brandskakades en gång i tiden, och att det återbyggdes och rekonstruerades till originalskick igen. Jag har aldrig varit in och kollat där inne. Jag känner ingen annan som gjort det heller, vad jag vet i alla fall. Jag har aldrig sett att det varit upplåst någon gång heller. Det är Hallstahammars hembygdsförening som förvaltar huset, tror jag i alla fall.

 

S.Blixt0762b

“Soldattorpet” med “utescenen” i bakgrunden

 

S.Blixt0763b

“Soldattorpet”

 

Jag har ingen aning om vad “soldattorpet” haft för funktion tidigare, om någon faktiskt bott i det… eller om det i så fall stod där det står nu? Om någon vet, får ni gärna upplysa mig. All kunskap emottages tacksamt.

 

S.Blixt0765b

Karl Hjalmar Branting 1860 – 1925

 

Då man promenerar in i Hallstahammars Folkets Park, genom huvudentrén, ser man en staty som står en liten bit in, på högra sidan. Den föreställer Hjalmar Branting. Gamle Hjalmar var Sveriges första Socialdemokratiska statsminister mellan 1920 och 1927. Framför denna staty brukade alltid tal hållas vid Första Maj-firandet.

 

S.Blixt0768b

Tidigare lekpark

 

På bilden ovanför fanns det tidigare en liten lekpark. Där brukade jag leka som väldigt liten, då min mamma och pappa tog med mig dit, för det var en bit att gå då man var liten. Där fanns klätterställning, karusell, sandlåda och gungor. Allt detta är borta sedan länge och det finns inte ens ett spår av det längre. Där fick jag en känga i barndomen också. Tack Parken!

 

S.Blixt0770b

Utgången, The Exit!

 

Med ett växande vemod, promenerar jag ännu en gång ut från Folkets Parks område. Jag lägger märke till “utgångssnurran” , som fortfarande står kvar bredvid ena biljettingången. Jag passade på att testa om den fortfarande snurrar som den gjorde då. Den snurrade jättefint och den verkade både restaurerad och i fint skick. Tyvärr fungerade det lika bra att snurra den i “fel” riktning. Ingenting är som det ska alltså.

Detta konkluderar mina promenadreportage från Hallstahammars Folkets Park. En gång var den ett levande väsen dit folk drogs för både fylla, sammankomst, musik och glädje. Familjesammankomsterna på söndagseftermiddagarna finns bara i folks minne nu för tiden. Det levande väsendet är nu ett föråldrat multnande skelett; en lämning som liksom bara blivit kastad och kvarglömd. Jag kommer ihåg hur en del berusade personer kastade sina spritkassar över stängslet, för att sedan gå och plocka upp dem igen då de betalat sig in i parken; för man fick inte ta med sig spriten öppet in på området. Precis som en sådan inkastad, och tyvärr kvarglömd, bortglömd, gammal kasse ligger Hallstahammars Folkets Park där nu. Den väntar på att antingen bli upplockad och tillfixad… eller så kommer den att multna bort och försvinna, då naturen gör sitt jobb för att växa och ta över området.

 

S.Blixt0771b

Som en bortglömd inkastad kasse…

 

/Stefan, det vet vi nu!

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=2570

Kommentera

%d bloggare gillar detta: