«

»

sep
21

Regn, politik och lite annat tjafs

I dag regnar det. Det kommer i små attacker och det riktigt sköljer ner mellan varven. Det är dessutom en sådan där dag då det inte riktigt verkar vilja bli ljust heller. På det hela taget är det en ganska trist och livlös dag. Nåja, jag har slagit ett slag för livet i dag i alla fall. Jag har nämligen lämnat blod i dag. Det tycker jag är en sådan där sak som alla borde göra. Det är mycket livsbejakande. Efter varje tappning känner jag mig dessutom betydligt piggare i några veckor, men det är väl under den perioden då kroppen tillverkar nytt blod, för att fylla på det som just tappats ur. 4,5 deciliter är heller verkligen ingenting att yvas över. Det kan jag avvara, vad blir det…? Typ 3 eller 4 gånger per år.

När jag ändå var utomhus så tog jag promenadstegen förbi ett område där jag varit ett par gånger de senaste veckorna. Jag gick förbi Folkparken, fast bara i syfte att knäppa en enda bild den här gången. På vägen till fotostället så knäppte jag också en bild på de mörka molnen på himlen. Typiskt nog är bilden tagen så att molnen hänger över Folkparkens område.

 

S.Blixt0785 

Mörka moln över Hallstahammars Folkets Park

 

Det jag ville fästa på bild är ett ställe, där jag, och andra med mig, formades ganska ordentligt under uppväxten. Det är baksidan av utescenen. Det var här som alla artister anlände och alla instrument lastades upp till scenen. Artisterna hade sällan “roddare” på den tiden, och alla, verkligen alla, hjälpte till att bära sakerna. Det var här som en kille, som heter Jörgen, spottade på Cia Berg (från Ubangi, där också Orup var med och sjöng). I dag tycker jag att det var barnsligt och omoget av honom att göra så, men på den tiden blev han lite aktad och respekterad, för att ha vågat spotta på en kändis alltså. Det var också här som jag, och två kompisar, blev insläppta, bakvägen, in i parken av någon av killarna i BlåBlus, det band som kompade Björn Skifs. Jag hade Björns, och BlåBlus, autografer länge, men de försvann någonstans under tidens gång. På baksidan av utescenen träffade vi också Jerry Williams, som ibland kom på sin motorcykel. Då han istället anlände i sin gamla Volvokombi hade han sin jättestora schäfervovve med sig. En mycket trevlig och väluppfostrad hund. Jag TROR att hunden hette Roy.

Det var här på baksidan som artisteriet talade till mig, och de andra ungdomarna, och lade grunden för en het önskan om att själv få artista någon gång. Jag har själv stått framför publik många gånger sedan dess, och jag tror att jag har alla de gästande artisterna, som spelade live i Hallstahammars Folkets Park, att tacka för den drömmen.

 

S.Blixt0787

Baksidan av utescenen i Hallstahammars Folkets Park

 

När jag promenerade hem igen så passerade jag en beryktad adress i Hallstahammar. Jag kommer fortfarande ihåg dagen som Pizzeria La Torre öppnade. Det var den 1 november 1976 och adressen var Parkgatan 10. Jag var 11 år gammal och jag hatade tomatsås. Jag fick alltid beställa en pizza med bara ost och skinka. På den tiden fanns inte någon restaurangdel på pizzerian, utan man hade bara pizza för avhämtning. Däremot fanns det en spelhall med flipperspel, inrymt i lokalerna. Det måsta ha stått typ 10 stycken där inne, och en växlingsautomat, där man stoppade in gamla tior, och så kom det tio enkronor i retur. Man byggde sedermera om stället och kompletterade med en restaurangdel, där man kunde äta sina pizzor. Tidigare, då det bara var avhämtning, brukade vi alltid köpa pizza, och sedan äta den på andra sidan vägen, uppe på kullen vid det gamla ABF-huset.

Om man kollar på bilden, här under, så låg dåtida entrén i mitten mellan fönstren. De två vänstra fönstren tillhörde vänthallen, där man beställde, betalade och hämtade pizzan. De två fönstren till höger tillhörde spelhallen. Man hade gjort en lucka i väggen mellan lokalerna, så att pizzabagaren kunde ropa in i spelhallen att pizzan var färdig.

Pizzeria La Torre var Hallstahammars allra första pizzeria. Detta var den första fläkten av modernisering jag kan komma ihåg från tiden jag var liten. Efter ett tag lärde jag mig förresten att äta pizza med tomatsås också.

Pizzeria La Torre har flyttat och finns nu på ny adress i Hallstahammar. Ännu en epok har tyvärr avslutats.

 

S.Blixt0789 

Gamla Pizza La Torre

 

Detta får räcka som dagens inlägg. Nu är det dags att ta itu med resten av vardagen, och det som i vardagligt tal brukar kallas för “livet”. Det första som står på tur är lite allmän städning. Hoppas att ni/du får en underbar dag, trots att det fortfarande regnar och småskvätter lite grann, här och var i vår underbara region av landet.

 

Politik ja… valet var en katastrof!

 

Må dina fienders skägg växa inåt!

 

/Stefan

 

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=2679

2 kommentarer

 1. Sandra säger:

  Schäfrar är världens bästa hundras så då vet vi att Jerry Williams är en klok människa som hade en så bra vovve=)
  Valet var katastrofalt i den meningen att det populistiska enfrågepartiet med nazistiska förtecken fick komma in i riksdagen annars är jag glad att alliansen får fortsätta föra Sverige på rätt väg

  1. tankegrytan.se säger:

   Bra, då håller jag dig som ansvarig ifall Reinfeldt inte för Sverige på rätt väg! 🙂

   /Stefan

Kommentera

%d bloggare gillar detta: