Nattetid – tanketid

Jag hittade en gammal text jag skrivit en sen natt…

 

Avdelare.jpg 

 

Så sitter man här igen. Ensam vid maskinen. En man och hans dator. Den digitala snuttefilten. Den har blivit ersättare för mänsklig direktkontakt för så många människor. För mig har datorn blivit dels ett verktyg och dels ett fönster; ett fönster där man kan titta in i andra människors ensamma själar; för det är nästan otäckt så många trasiga ensamma människor som seglar omkring på det digitala ensamhetsnätet. Så många barkbåtar i strömmen; och ingen verkar åka i samma riktning som någon annan.

 

Ensamhet

 

En sak jag undrar över är vad fan alla ensamma själar gjorde INNAN hemdatorn revolutionerade ensamhetsflykten; ensamhetspaniken? Ni minns, på den tiden då man fick lämna hemmet för att fysiskt ta sig till den man ville umgås med (springa, cykla, gå eller åka moppe); alltid med risken att den man sökte inte var hemma. Telefon var inte att tänka på att låna. Innan flat-rate-taxorna kostade det skjortan att ringa. Telefon var ett lyx som användes en helg i månaden, när vi fick ringa till gamla farmor i Östersund. Fan, det är snart 30 år sedan; och jag kommer fortfarande ihåg att telefonnumret var 063, och så fick man invänta ny kopplingston då man ringde rikssamtal på den tiden. 11 94 95 var hennes telefonnummer. Läskigt att något sådant kan bita sig fast i minnet när man ibland inte ens kommer ihåg vad man käkade till frukost; eller vad chefen heter i efternamn; eller för all del, var parkerade jag bilen nu igen??? Jag hittar i alla fall till jobbet; och hem igen! Ännu så länge i alla fall. J

Jag kommer också ihåg den olagliga (Kallades det av Televerket i alla fall) aktivitet som kallades för Heta Linjen. Det var också ett sätt att söka kontakt för ensamma värkande själar. Det var speciella telefonnummer man ringde och så kunde man prata med ett antal andra kontaktsökande själar, samtidigt, som ett gruppsamtal. ”Hård och Galen”, var en 61-årig man med två raserade äktenskap och 4 barn som han inte fick träffa! Han tog livet av sig när Televerket stängde ner Heta Linjen efter påtryckningar från proffsdemonstranter ; sådana som hatar att se andra människor ha roligt! Så många nicknames, så många öden! ”Papegojan” kallade sig kvinna från Kumla, hon dog i sömnen i insulinkoma. Men det blev kanske lite för personligt. Bakom skärmen och sin egna dator i sitt egna lilla mörklagda rum; där kan man behålla sin trygghet och hemliga identitet. Det kan dölja sig så mycket bakom ett användarnamn. Då behöver man inte visa sig, alls; och man kan ändå få kontakt med någon!

ÄNDÅ är jag glad över det här kommunikationsverktyget. För det bjuder andra möjligheter. Från början kallades det hemdator och ett av försäljningsargumenten var att man så lätt kunde lägga in sina matrecept på datorn och spara dem på magnetband. Man riktade sig mot kvinnorna i den reklamen.

Det jag är glad för med datorerna är att det är ett fantastiskt verktyg att HÅLLA kontakt med nära och kära. Man kan skriva, prata, videochatta och en massa kul. Fan, när jag var liten fanns det bara två TV-kanaler på TV och världen var dessutom svart/vit ännu. Snacka om att jag har varit med och sett utvecklingen rusa iväg; men den lilla människan som använder tekniken är densamma som förut, innan datorerna. Vi är lika ensamma nu som då; vi har bara fler sätt och verktyg att uttrycka vår ensamhet.

 

Nu ska jag sova; ensam!

 

/Stefan, den digitala nattens riddare…

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=284

6 pingar

  1. […] tiden då telefonen var det enda verktyget för nattligt sökande efter en flykt från ensamheten. Jag har rört ämnet tidigare. Det var en av de gamla kontakterna, japp en brutta, som liksom inte ville försvinna ur mitt […]

  2. […] tiden då telefonen var det enda verktyget för nattligt sökande efter en flykt från ensamheten. Jag har rört ämnet tidigare. Det var en av de gamla kontakterna, japp en brutta, som liksom inte ville försvinna ur mitt […]

  3. […] tiden då telefonen var det enda verktyget för nattligt sökande efter en flykt från ensamheten. Jag har rört ämnet tidigare. Det var en av de gamla kontakterna, japp en brutta, som liksom inte ville försvinna ur mitt […]

  4. […] tiden då telefonen var det enda verktyget för nattligt sökande efter en flykt från ensamheten. Jag har rört ämnet tidigare. Det var en av de gamla kontakterna, japp en brutta, som liksom inte ville försvinna ur mitt […]

  5. […] tiden då telefonen var det enda verktyget för nattligt sökande efter en flykt från ensamheten. Jag har rört ämnet tidigare. Det var en av de gamla kontakterna, japp en brutta, som liksom inte ville försvinna ur mitt […]

  6. […] tiden då telefonen var det enda verktyget för nattligt sökande efter en flykt från ensamheten. Jag har rört ämnet tidigare. Det var en av de gamla kontakterna, japp en brutta, som liksom inte ville försvinna ur mitt […]

Kommentera

%d bloggare gillar detta: