Vad gör du med all överbliven tid??

För en del år sedan, förr i tiden, under forntiden… tidigare! Vi hade en massa plikter som tog oss en ohygglig massa tid i anspråk. Att tvätta, kunde vara en hel helgs arbete, när morsan var hyggligt ung. Då våra mor- och farmödrar hade tvättdag… då tog det tid. Då samlades de kvinnliga barnen för att hjälpa till, och att samtidigt få hjälp med sitt eget tvättande.

Om det var vittvätt som gällde så tog det oftast ännu längre tid i anspråk. Detta för att alltihopa skulle kokas för att bli ordentligt blekt.

Om ett större parti kött äntrade hushållet så tog helt andra sysslor vid och alla samlades igen. Det tog tid att stycka och fixa till en halv gris, eller ko.

Under vinterhalvåret skulle alla maskiner fixas så att allt var klart till vårsådden. Under de följande årstiderna fanns inte heller många döperioder, då man kunde slappa. Man lade sig när det blev mörkt och man klev upp i tidig gryning. Alla hade sina sysslor.

Jag skulle tro att de flesta hade en hemlig dröm om mer fri tid. Tid över till sig själv, fri att förvaltas efter eget huvud. Människan har alltid drömt.

Sedan började tidsrevolutionen!

Vi kom in i en tid då alla saker var tvungna att vara tidsbesparande, för att vi skulle vilja ta in dem i våra hem. Sakta men säkert började vi bli besatta över att tjäna in tid. Vi var plötsligt omringade av pulverkaffe, mikrovågsugnar, vattenkokare, diskmaskiner, tvättmaskiner, bilar och andra fantastiska saker och uppfinningar. Faktum var att variationen bland alla uppfinningar inte visste några gränser.

Men vad har det då blivit för resultat av allt detta tidsjagande och tidssparande??

beattheclock

INGENTING!!!

Hur mycket extratid skulle man anta att vi har fått per dygn, säg de senaste femtio åren? Svaret är skrämmande och ljusskyggt! Vi har inte fått någon extra tid över till oss själva, alls.

Den extratid vi fått på morgnarna, då vi kör frukosten genom mikrovågsugnen, och fixar kaffet på 30 sekunder med pulver och vattenkokare… den extra tiden går åt till att hinna med att kolla på morgon-TV, kolla mailen och skicka arbetsrelaterade SMS på mobiltelefonen. Sedan susar vi iväg, alldeles för snabbt, i bilen, bara för att vi passade på att ställa in timern på DVD’n innan vi stack.

Sedan är vi borta på arbetet till halvsena kvällen. Vi kommer hem, kollar mailen, fast vi gjorde det nyss innan vi åkte hem från jobbet, och två gånger på smartphonen, i bilen på väg hem.

Efter en alldeles för kort dusch så somnar vi i soffan, till det vi spelade in på DVD’n medan vi var på jobbet.

Alla tidsslattar och andra tomma hål i kalendern har vi effektivt kasserat på andra helpundiga måste-sysslor. Vi har fått totalt fullt upp av TV’n och datorn. Antingen är det en helt meningslös sport på TV’n eller så sitter vi vid datorn och gör asa-viktiga saker via MSN, Facebook eller något annat totalt meningslöst. Mobiltelefonen piper i ett, och det är SMS att besvara. För att vila våra överstressade huvuden och sönderstressade kroppar så spelar vi något superstressande spel i mobilen, vid TV’n eller i datorn.

Summan av hela prylen är att vi inte har mer tid för oss själva nu, än vi hade för femtio år sedan eller ens för etthundra år sedan! Samtidigt har vi uppfunnit så många tidsbesparande prylar att vi borde kunna slappa typ tio timmar per dag… PLUS sömnen ovanpå det! Vi skulle alltså kunna ha typ sexton till arton timmar med tid bara för oss själva, varje dag om vi ville. Vi måste börja ge oss själva mer tid… mer tid till att njuta av att bara vara!

Hängmatta

Njut!

Nå, ser någons vardag ut på det viset? Många skyller på att barnen tar mycket tid i anspråk, men handen på hjärtat… de kan följa med dig på de flesta av dina för-dig-själv-aktiviteter… om du bara hade tid över till att kunna ha några sådana. Och om du inte hade barnen så skulle du förmodligen spendera mer tid vid TV’n, datorn och mobiltelefonen. Summa = plus minus noll!

Vi är alltså precis lika fast i våra liv, och i vår tillvaro, som för femtio eller hundra år sedan. Apparaterna och tekniken är nya, men fenomenet är gammalt!

Vad beror då allt detta på, kan man fråga sig. Tja, som jag ser det så beror det på fantasilöshet i stor skala. Om vi skulle få en hel dag överbliven tid så skulle vi ändå inte lyckas komma på hur vi skulle spendera den på något vettigt sätt. Jag tror att det beror på brist på träning av fantasin. Då vi bara behöver använda vår fantastiska fantasi, någon gång då och då, så tror jag att den torkar ihop och kärvar.

Jag har två stycken aktiviteter i mitt liv som jag låter äta upp mer och mer tid. Det första är mitt bloggande, för det tar ändå en viss tid i anspråk att fylla det här utrymmet med en massa text. Den andra aktiviteten är läsandet! Jag läser antingen tryckta böcker eller så lyssnar jag på CD-böcker. Det senare är en perfekt sak att kombinera med andra aktiviteter, t.ex. promenader eller resor till och från arbetet.

CD-Bok

Mina privata relationer får också mer och mer tid… och så måste det också få vara. Den tid som går åt i en relation är ett investerat kapital, som hela tiden ökar värdet på relationen.

Relationer

Ge tid till relationer…

Kanske är det dags att börja se över hur livet ser ut, vilka jättedumma tidsprioriteringar vi krånglat oss in i… och sedan fundera lite över om vi verkligen vill ha det på det viset. Har vi verkligen valt rätt i alla lägen? Är det verkligen inte så att t.ex. TV’n, datorn och mobiltelefonen har förslavat oss till den milda grad att vi bara tror att vi bestämmer över vår tillvaro?

Vi behöver inte revolutionera våra liv och bygga om hela strukturen över en natt. Men det kan vara en schysst sak att börja titta på hur vi egentligen har det, och om vi verkligen är nöjda med det vi hittar. Sedan kan man ju faktiskt börja med att förändra en endaste liten sak. Efter det kan vi lägga energin på att kanske förändra en sak till.

Med lite tid kan vi då, i lagom takt, kanske komma till en punkt där vi börjar låta tillvaron, tekniken och omgivningen verka till fördel för våra liv, istället för tvärtom. Med lite tur kanske vi kan säga “Jag vill inte”, istället för att ljuga och påstå att vi inte hinner.

Tid… det är det enda vi egentligen har! Vad gör du med all överbliven tid??

Må dina fienders skägg växa inåt!!

/Stefan, med lite tid på fickan!

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=2929

Kommentera

%d bloggare gillar detta: