Vem är den där Alfons, egentligen?

I mitt arbete händer det ganska ofta att jag får sitta och läsa högt ur böcker. Pettsonböckerna är populära, så även alla förekommande böcker om Alfons.

Böckerna om just Alfons ger mig alltid en smygande känsla om att det aldrig stått rätt till i den familjen. Vart finns t.ex. Alfons mamma?

Alfons pappa är ständigt närvarande, men verkar samtidigt kanske något frånvarande som person. Han verkar konstant ganska seg, och det får mig alltid att fundera över vad han har i pipan, förutom tobak alltså.

RockenRollTobak

“Tobaks”rökning!

Man får träffa Milla, Målgan, Farmor och en Faster… någon gång får man träffa en utländsk pappa och hans son. Mycket modernt, och det skulle avsaknaden av Alfons mamma också kunnat vara… om man bara fått träffa, eller sett, henne någon gång. Man undrar ju. Har hon blivit utkastad efter att ha knullat med någon annan eller hade hon problem med droger? Någonting av ganska stor magnitud måste det i alla fall vara eftersom att hennes existens så effektivt tigs ihjäl.

GunillaBergström

Alfons skapare, Gunilla Bergström

Gunilla Bergström har fått frågan om var Alfons mamma håller hus. Så här svarar hon på den frågan: “

"Det är ingen som riktigt vet … Hon kanske är ute och handlar, är i tvättstugan, på semester eller så är dom skilda eller hon kanske till och med är död. Det är upp till var och en att själva fantisera om var hans mamma är."

Jag vet inte om jag riktigt vill tro på de förklaringarna. Om hans mamma, som man förövrigt aldrig får veta namnet på, är och handlar så borde hon väl dyka upp i någon av böckerna i alla fall. Det finns ju ändå typ tjugo trettio böcker om den här killen. Snacka om att storhandla. Det låter mer som att hon har stuckit och kanske gör sexuella bekantskaper i stadens räcka av knarkarkvartar. Då skulle en skilsmässa i alla fall ha varit befogad, men samtidigt besvarar den inte frågan om var hon är, eller varför hennes existens tigs ihjäl.

Om Alfons mamma är i tvättstugan så är också det svaret lika precis lika otillfredsställande, det också. Jag menar… hur mycket tvätt kan tre personer egentligen producera, katt i hemmet eller inte?? Det ger mer en fingervisning om att Alfons pappa kanske heter Fritzl i efternamn och att Alfons har en hel del okända syskon, närmare än han tror.

Över huvud taget så är Alfons en ganska mystisk figur och om man räknar ihop alla mystiska omständigheter som omger den här killen så undrar i alla fall jag… vem är den där Alfons, egentligen? Och… vart fan är hans morsa? Ska Alfons verkligen behöva växa upp i förnekelse av den kunskapen? Hur mycket terapi kommer han att behöva då? Risken finns ju att han då kommer att växa upp till att bli en jävla buse! Vill vi verkligen att våra ungar skall bekanta sig med den här potentiella ungdomsbrottslingen?

FuckOff

Må Alfons fienders skägg växa inåt!

/Stefan

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=2937

Kommentera

%d bloggare gillar detta: