«

»

apr
11

KBU

Jag har varit KBU i helgen, King Bitch of the Universe! Jo det är alldeles sant. Jag har varit skitgrinig och bitchig. Jag har varit på jätteskakigt humör, muckat bråk och varit en allmän smärta i stjärten; både för mig själv och min omgivning.

Anledningen till mitt humör, och min allmängiltiga status i själen för den delen, beror på abstinens. Jag håller på att tända av från mitt beroende.

När man ska “kicka” sitt beroende så påverkar det hela ens väsen. Det blir liksom inga riktiga sparkar i belöningssystemet och inga ögonblick av “highs”.

Jag är övertygad om att mitt beroende kommer att köra ner mig i en mycket för tidig grav; säkert så snart som inom ett par år, skulle jag gissa i alla fall… om jag inte gör någonting åt saken alltså.

När man missbrukar, medvetet eller omedvetet, så utsätter man kroppen för oerhörda påfrestningar, och psyket får sig ett karateslag i ansiktet då och då också!

Alla former av missbruk fungerar enligt samma mekanismer. Det är lite hugget som stucket vad för drog man torskar på. Beteendet är samma. Det är mest de kroppsliga skadorna och de sociala effekterna som kan se lite olika ut. Nikotin, koffein och socker ger andra effekter än t.ex. missbruk av sprit och narkotika… men själva beroendemekanismen ser likadan ut. Faktum är att det kan vara lika svårt att avgifta sig från socker som från t.ex. heroin. Beroendekedjan är lika svår att bryta.

Mitt missbruk är socker. Socker är min drog! Faktum är att socker hade blivit förbjudet, och klassat som en farlig drog, om det hade “upptäckts” i dag.

Socker

Sockerinnehåll i Coca Cola

Skadeverkningarna av socker är långtgående och det är en förberedelse för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, infarkt, stroke, impotens, nervskador, ögonsjukdomar, leversvikt, njursvikt och amputationer… för att nämna några; och då har jag inte ens nämnt de psykiska aspekterna av ett långvarigt överintag av socker.

Om det fanns ett ämne som orsakade:

 • Nervösa besvär
 • Huvudvärk – migrän
 • Humörsvängningar – panikångest
 • Infektioner
 • Darrningar
 • Benskörhet
 • Sömnlöshet
 • Svampinfektioner
 • Depression
 • För tidigt åldrande
 • Beroende…

…skulle du då äta det dagligen? Förmodligen inte… om du inte redan hade gjort det i hela ditt liv. För detta är precis vad ett stort sockerintag kan få som följder… plus det jag redan räknade upp tidigare alltså.

Det finns sex olika typer av socker: Fruktos, Galaktos, Laktos, Glukos, Maltos och Sackaros. Vanligt vitt socker kommer från Sackaros.

Socker finns i olika livsmedel, och man gömmer sockerinnehåll under en rad olika namn. Man kan bli totalt förvirrad ibland. Visste du t.ex. att två och en halv deciliter okokt pasta innehåller motsvarande 10 – 12 sockerbitar? Det är det energirika mjölet som omvandlas (snabbt) till socker i våra kroppar.

Våra kroppar är fortfarande konstruerade att fixa sådan kost man åt för cirka 3000 – 4000 år sedan. De senaste typ 100 åren har vi börjat raffinera sockret i kosten till den grad att energiinnehållet i maten höjts typ hundra gånger. Samtidigt så har vi slutat att arbeta med våra kroppar och vi har liksom inte tid att träna några fysiska aktiviteter. Resultatet av detta ser vi i statistiken över förekomsten av t.ex. diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar.

Man har pratat väldeliga om det kommande generationsskiftet. Att 40-talisterna kommer att orsaka sjukvården oerhörda kostnader. Men nu viskar fler och fler forskare om att det kommer att gå åt helvete av andra orsaker. Nämligen den att 40-talistkåren är friskare än sin avkomma… att det är 40-talisternas barn som kommer att behöva mer resurser från hälso- och sjukvården, än sina föräldrar. Vem fan ska ta hand om oss när våra föräldrar dör då??

Den matproducerande industrin tjänar oerhörda pengar på att kunna tillsätta billiga (sockerhaltiga och sockerbaserade) råvaror i vår mat. Det skall produceras billigt och det skall vara stor profit. Då är de nöjda. Så länge vi knarkar deras socker, och de fortsätter att förse oss med sin sockerdrog så kommer vi aldrig ur hjulspåren. Beroendekedjan är oerhört stark.

T.o.m. Livsmedelsverket har sagt att fruktosen i läskedrycker är det som gör barn och ungdomar feta. Fruktos är ett socker som är väldigt snabbt. Det ger som effekt att blodsockret stiger snabbt. Då möter kroppen upp blodsockertoppen med ett rejält påslag av insulin, som insöndras till blodbanan. Då sjunker blodsockerhalten snabbt och hamnar då ibland under den nivå du var på innan du drack läsken. Då blir man hungrig och trött.

Våra kroppar kan bara förbränna två sorters bränsle; fett och socker. Förbränningen av socker har alltid förtur framför fettförbränningen, för kroppen kan bara förbränna ett slags bränsle i taget. Först när sockret hamnar på en rimlig nivå kan kroppen alltså ta hand om fettet, men då har ofta insulinets snabba hantering av blodsockertoppen orsakat att man blivit hungrig igen, efter snabba droger (socker), som beroendet skriker efter… fler snabba kolhydrater, alltså raffinerat (snabbt) socker. Så är cirkeln fullbordad och fettet lagras in i kroppen istället.

Med dessa ord sagda så kan jag alltså påstå att det inte är fettet som gör oss feta och sjuka. Det är socker som hindrar kroppen att förbränna fettet, genom att få våra kroppar att frisätta oerhörda mängder insulin; och insulinet är det enda hormonet som styr fettförbränningen. Mycket insulin i blodet = låg fettförbränning.

Socker finns i det mesta vi äter. Därför kan det vara svårt att hitta vettiga ersättningar att äta, men lugna… det är verkligen inte kört. Att det inte finns något att äta ifall man vill utesluta socker, är en ren myt! Om man gör en slagning på t.ex. www.google.se på “recept + LCHF”, så hittar man hur mycket som helst. LCHF står för Low Carb – High Fat, lite kolhydrater – mycket fett.

Och var nu inte en sådan motstridig jävel och påstå att LCHF skulle vara farligt, bara för att du har hört det från någon, eller läst om det i dagspressen. En del har sagt att LCHF kanske är hyfsat om man är diabetiker… men friska människor skall äta en balanserad kost (vad i helvete det nu betyder) enligt t.ex. tallriksmodellen. Den modellen kommer att ge dig ett intag av kolhydrater på cirka 70 %. Då kan man lika gärna äta Algrens bilar med chokladsås till lunch!

Alltså… våga ta reda på alla fakta själv. Läs gärna vad t.ex. Andreas Eenfeldt, Annika Dahlqvist, Lars-Erik Litsfeldt och Sten Sture Skaldeman skriver, då de delar med sig av sina erfarenheter och sin stora kunskap. Andreas och Annika är förresten läkare.

Det sägs att vår hjärna behöver socker för att fungera. Det är alldeles sant det, fast grejen är den att vi inte behöver äta socker för den sakens skull. Levern tillverkar själv allt det socker som kroppen, och hjärnan, behöver.

Nog sagt om detta; i alla fall för denna gång. Nu ska jag fortsätta att mota sockerdraken i grind. Det blir en lång promenad i dag, kanske två.

Må allas våra fienders skägg växa inåt!

/Stefan, som är söt!

.

 

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3010

Kommentera

%d bloggare gillar detta: