«

»

jul
12

Semester, gurka och Isaac Asimov

Så börjar då semestern så sakta lida mot sitt slut, i alla fall för den här gången. Jag har i alla fall ingen ångest över att den snart är slut. Tvärtom har jag faktiskt lyckats att ta det så lugnt som man ska göra, då man är ledig. Jag har med andra ord inte gjort ett förbannade jävla någe, faktiskt; nästan i alla fall.

Om du hade frågat mig för några år sedan, hur jag kände mig i slutet av semestern, så hade läget varit ett helt annat. Med det arbete jag hade på den tiden så var varenda jäkla söndag ett hål av ångest… slutet av semestern var samma ångest, fast hundrafalt mörkare och värre. Efter att ha bytt liv helt, och också inriktning i yrkeslivet, så har jag inte längre några sådana bekymmer. Jag trivs förbannat bra med det jag arbetar med. Jag kan ärligt säga att mitt arbete kompletterar mitt liv väldigt bra!

Kanske det är på det viset, att ett riktigt bra arbete, för det första, inte sliter på en så hårt att man behöver semestern för att ens orka fortsätta kliva upp på morgnarna. Är arbetet istället en sådan själslig retreat, så som jag anser det vara i mitt nuvarande liv, så är semestern istället en belöning för ett gott arbete, det senaste gångna året. Jag inser naturligtvis att detta inte är sanningen för alla. Jag har bara en sådan otrolig tur, att jag har det arbete jag har. Jag är oerhört tacksam för detta!

Med detta sagt så kan jag säga, med lugnt hjärta, att semestern strax är slut och att jag är fuller redo att återgå till arbetet igen. Nu dröjer det ett tag igen, innan nästa belöning kommer; men med mitt arbete är det inga bekymmer att vänta.

Vi inhandlade en “mandolin” härom dagen. Nu menar jag inte musikinstrumentet, utan det köksredskap, med vilket man kan skiva t.ex. grönsaker eller göra egna potatisstrips. Användningsområdet kanske blir begränsat, i alla fall rent tankemässigt just nu. Vi har bl.a. tänkt använda det till att skiva våra egenuppdrivna gurkor.

.

Gurkbild

Gurka

.

Den skall naturligtvis läggas in och bli s.k. färsksaltad saltgurka. Den kommer att förgylla mattallrikarna sedan. Det andra jag tänkte använda den till är att skiva våra tomater, som vi också odlar, fast i liten skala. Tomaterna kan med fördel sedan skivas, ugnstorkas och användas i matlagning. Det är också helt okay att frysa tomater. Naturligtvis funkar de inget bra att äta som de är, efter att de varit frusna… men de kan med fördel användas i matlagning. Det är alltid lite skoj att laga mat med egenuppdrivna ingredienser.

Senast i dag skördade jag lite örter (gräslök och bladpersilja) som nu ligger på torkning. Förhoppningsvis blir det mycket mer än den blygsamma mängd jag saxade i dag. Vi köpte små skitsöta  “konserveringsburkar” i miniatyr på Nisses i Västerås. De kommer att passa jättebra till att förvara örterna (kryddorna) när de väl är torkade.

.

Burkbild

Minikonserveringsburkar

.

Vi köpte några större konserveringsburkar också, bl.a. för inläggningen av all gurka. Jag är ingen hängiven gurkätare, men inlagd i saltlag är den faktiskt helt okay. Om man dessutom tillsätter en liten mängd ättika så står den sig ganska länge.

Den här sista veckan av semestern har jag tänkt att återgå lite till sådana aktiviteter (eller o-aktiviteter) jag sysslade lite mer med tidigare, då jag var lite yngre. Jag har nämligen blivit intresserad av meditation igen. Nämligen meditation och medvetandeträning enligt principerna bakom mindfulness.

Så här i slutet av semestern kan det passa sig att börja fundera litet över att leva mer i nuet; alltså att tillämpa mindfulness i vardagen. Och varför inte? Det som har hänt, har redan varit. Ingen idé att leva kvar i det förflutna. Det som kommer i morgon, kommer för alltid att vara något som ännu inte hänt. Det enda som då finns kvar, är ett stort och evigt NU.

Den som lever i “gårdagen” eller i “morgondagen”, bränner onödig energi på något som konkret inte längre, eller ännu inte, finns. Då kan det med fördel vara ett bättre medvetandeval att koncentrera energin på vad som händer just nu. Jag tror att man får mest valuta för den investerade energin på det viset. Det är dessutom ett förträffligt sätt att aktivt skita i vad alla i hela världen tycker. Tänk bara på katter.

.

meditation-cat

Mediterande katt?

.

I övrigt så flyter semesteraktiviteterna på i lagom takt. Jag hoppas orka läsa klart Stiftelsetrilogin (av Isaac Asimov) innan veckan är slut. Det gäller att hinna ge sig tillräckliga mängder av tid, för att hinna med att läsa utan att bli stressad. Men det går bra. Jag suckar ett långt och ljudligt AUUUUUMMM, med stängda ögon… när jag sedan vaknar igen så passar jag på att läsa en liten stund. Kom igen… det är ju trots allt semester. Då ska man göra en massa balla saker med ögonen lugnt slutna och en andning så för tankarna till en björn i ide.

.

200px-Isaac_Asimov01

Isaac Asimov (1965)

Född 1920 – Död 1992 – 72 år

.

Må Dina fienders skägg växa inåt, kära du. Hoppas att dina egna semesterplaner gör dig både stolt, utvilad, vacker och snygg!

.

/Stefan…AAAUUUMMM… ZzzZzzZzzZZ… (prassel) läser…

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3082

Kommentera

%d bloggare gillar detta: