Höst, flyttfåglar och saknad…

Äntligen är den kommen, hösten! Årstiden då det fortfarande kan vara behagliga dagstemperaturer, kallt på natten och mörkt. Att det äntligen blir riktigt mörkt igen, är bland det underbaraste med hösten, enligt mitt tycke i alla fall… för äntligen går det att sova som folk igen.

Många brukar säga att det går att sova på sommarnätterna också, bara kan först åker till typ IKEA och införskaffar en mörkläggningsrullgardin, eller någonting annat i samma tankegång… men det är fan inte samma sak i alla fall, för under höstnätterna, då temperaturen droppar, så sover, i alla fall, jag mycket bättre. Det är inte behagligt att försöka sova med solen i ansiktet då det samtidigt är för tokfuktvarmt att kunna sova gott.

I lördags morse gick jag ut på altanen, på jobbet. Klockan var ett par minuter före sex, och jag hade en mugg rykande hett kaffe i ena handen. Det var ordentligt svalt… ja, riktigt nerkylt, efter att det hade regnat i typ ett dygn i streck, men skönt ändå. Det var fortfarande blygrått i en jämn nyans över hela himlavalvet och medan jag stod där och filosoferade blev jag plötsligt medveten om ett ljud; ett ljud jag nästan glömt. Jag var tvungen att söka i minnet några sekunder innan ljudet, som gränsar till att kunna klassas som ett “vackert oljud”, identifierades bland mina minnesbankar och svaret ploppade upp i mitt medvetande: Flyttfåglar!

.

Flyttfågel

flyttfåglar

.

Så, hösten är äntligen kommen, även om den ännu är väldigt tidig. Nu kommer alltså årets behagligaste period, tycker jag. Det är nu det är dags att koka saft, göra sylt, gelé, lägga in (fortfarande färsk) gurka, laga mat som verkligen ligger i säsong. (“Säsong”, via franskans saison, från latinets satio (tid för))… Det finns en rikhet just nu, bland saluhallar och torghandlare… det är nu det är dags att äta från naturens rika skafferi.

.

Naturens skafferi

naturens skafferi

.

När jag ändå är inne på det ämnet så tänkte jag rekommendera en bok som handlar om att äta, just enligt vad som är i säsong. Det är en underbar, och mycket vacker, bok som heter “Smakernas Återkomst, När maten följer årstiderna”. Den finns att beställa på t.ex. Adlibris.

.

Smakernas Återkomst

smakernas återkomst

.

.

"Den hemlige kockens" kokbok

Men vad ska man då äta – och laga?

Ända sedan “Den hemlige kocken” för fyra år sedan öppnade ögonen på hundratusentals svenskar har den frågan hängt i luften. Uppföljaren “Äkta vara” tipsade om hur man ska agera i butiken för att undvika E-nummermaten – men några grytor och kastruller syntes inte till.

I sin nya bok “Smakernas återkomst” tar Mats-Eric Nilsson därför nästa steg. Med hjälp av fotografen Lena Granefelt får vi under ett helt år följa honom och hustrun Anna Karin hemma i köket.

Vanliga kokböcker finns redan i överflöd, i Smakernas återkomst är det istället själva råvarorna som spelar huvudrollen. Förutom inspirerande recept till sköna måltider får läsaren mängder av tankeväckande och användbara kunskaper om grönsaker, frukter, bär, kött och fisk.

Glöm vinterns bleka tomater, smaklösa gurka, långväga jordgubbar och slokande sparris. Laga din mat utifrån den rådande årstiden, är bokens enkla budskap. Och upptäck att varje säsong har sina dolda delikatesser!

.

 

Smakernas Återkomst, är en mycket inspirerande bok att hålla i, läsa, kolla i, bläddra i… fundera över och låta sig inspireras av. Matpoesi i dess renaste form!

.

Ljus

tänder ett ljus i kväll

.

Under kvällen tänder jag ett ljus för en mycket kär vän till familjen. Hon gick tragiskt, hastigt och oväntat bort i fredags kväll, efter en tids sjukdom. Hon var mamma till en av mina bästa, och äldsta, vänner… och hon stod i centrum för många ungdomars tonårsperiod. Deras hem var ett av typ två ställen, där vi brukade samlas; en naturlig samlingspunkt. Om min vän inte var hemma, var vi, gänget, ändå lika välkomna till gemenskap med föräldrarna… och nu har alltså en av dem lämnat oss, alltför tidigt. Minnet av henne kommer att leva kvar i mitt hjärta under resten av mitt liv. Jag, och många många andra, kommer att sakna henne…

.

Nu är det dags att försöka taga tillvara på så mycket som möjligt av den innevarande dagen. Må så gott och må dina fienders skägg växa inåt!

.

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3150

Kommentera

%d bloggare gillar detta: