«

»

okt
15

Tankar vid en tank…

Oj, det var verkligen att tag sedan jag sist skrev någonting på bloggen. Fy skäms på mig; bara lämna dig, käre läsare, hängande i luften på det här viset… eller? Visst är det väl LITE bedrövligt i alla fall? Jag hoppas att du, trots detta avbräck, har haft det bra där ute i landet, eller ute i världen, förutsatt att du läser, och förstår, svenska alltså.

Vad har hänt sedan sist då? Tja, till att börja med så har jag bytt arbetsplats, två gånger, på kort tid. Det har vart en del stökande på den där arbetsfronten, men samtidigt har det vart oerhört intressant att få arbeta på de ställen jag har varit på, från sist till nu alltså. Jag ser allt stökande som förberedelser inför vad morgondagen eventuellt bär i sitt sköte… och jag dristar mig att citera gamla hederliga John Blund, som brukade säga att “Allting ordnar upp sig, till sist!” Ett mycket klokt uttalande, i.a.f. för en påhittad animerad liten docka.

Sommaren har tagit slut, hösten är snart genomliden och strax väntar den förbannade vintern med all sitt jäkla snö, och kyla. Jag får göra som förra vintern, gå i ide typ. Det är hög tid för att börja penetrera den där förskräckliga bokhögen, som ännu inte blivit läst. Jag brukar säga att jag spar inför regniga dagar, men med min nuvarande lästakt lär det behöva regna si så där en 300 dagar per år, minst… flera år i rad, om jag ska hinna med att plöja igenom allt oläst! Nåja, den som har lever får se.

“Tankar vid en tank” ja… en smått kryptisk rubrik, kan tyckas? Någon (kanske några) av er kanske redan har fattat att vi gått och blivit med akvarium. Bland akvaristerna (jävla flådigt ord va?) så kallas akvarium för “tank”. Det visar att man tillhör de invigda, om man använder utövarnas fikonspråk, oavsett vad det gäller för utövning. Om man snackar rätt lingua, så är halva skutan redan i hamn, så att säga.

.

Aquael102L

.

En sådan här liten tingest, på 102 liter, står i vardagsrummet, och det pryder verkligen sin plats. Det är befolkat av ett trettiotal firrar redan, och det innevånarantalet kommer nog att hållas i den nivån, ungefär. De firrar som simmar omkring där, just nu, är ett par malar, några praktbarber, några platy, ett stim neontetror, ett stim sebrafiskar och så ett par svärdbärare. I går såg vi faktiskt ett litet yngel i tanken, men det har förmodligen redan blivit uppätet av de större firrarna. Det var omöjligt att säga vilken sort som kläckt ynglet, men det föddes i alla fall i akvariet, så den heter i alla fall “fisk” i mellannamn!

Jag tror att akvariet är lagom stort att börja med; för vi är ju faktiskt bara nybörjare på detta, men kul är det onekligen. Jag ska försöka kasta in ett par bilder av det faktiska akvariet, så småningom. Jag kollade pH-värdet i går och konstaterade att det låg på 7,1. Normalt och bra!

Under nästa år… typ sommaren 2012 eller så, så tror jag att det är dags för ett ordentligt uppsving på storleken på tanken. Det kan komma att handla om en tank på mellan 400 och 800 liter, så som de stora pojkarna leker med. Vi får se hur det här avlöper först. Det är ju onekligen en hel del paltande, det att ta hand om det hela. Dessutom är det faktiskt ett stort ansvar, över ett flertal levande varelser; och sådant skall man aldrig ta lätt på. Byte av akvarium kan det bli tal om först om nuvarande storlek fungerar bra och att vi faktiskt kan ta hand om det på ett föredömligt sätt; att vi fortfarande orkar och brinner för det här.

I kommande poster kommer jag att avhandla vad vi råkar ut för. Vilka problem vi stöter på och vad vi gjorde för att lösa det hela. Jag kommer att snacka en hel del fisk i framtiden alltså… bland annat alltså!

.

Nu skall jag ta och bumsa ner i bingen och sova ett par timmar. Ha en underbar helg, allihopa. Passa på att vistas ute i morgon, om vädret håller upp. Där jag bor ska det visst kunna vara ett föredömligt höstväder. Det betyder promenad med kamera; underbart med andra ord. Man vet aldrig hur många fina höstdagar vi kommer att få. Det är lika bra att passa på när det är fint ute.

Jag hoppas att du får en fin helg i alla fall, och att vädrets makter står dig bi; det har du väl förtjänat, eller? Passa på att pussas mycket också! Det är alltid en bra pryl.

Må Dina fienders skägg växa inåt… och må deras akvarier drabbas av infusorier, algblomning och höga halter av nitriter!

.

.

/Stefan, simmar vidare!

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3179

1 kommentar

  1. Christina säger:

    Kommer och fikar och inspekterar en vacker dag! Dom fula går vi helst inte ut.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: