«

»

okt
17

Nyinköp

I dag (läs kväll) inköptes 5 stycken Guppys. Med i påsen följde också en extra Platy och några flytväxter.

I akvariet finnes nu fiskar av sju olika sorter:

.

  1. Malar
  2. Guppys
  3. Sebrafiskar
  4. Neontetror
  5. Praktbarber
  6. Svärdbärare
  7. Platy

.

Vi kör också blandat med både plastväxter och levande. De levande växterna är Ormbunkar och Flytormbunkar.

Från början fick vi problem med Infusorier, ett slags encelliga vattenlevande organismer. De ger som resultat att vattnet ser lite mjölkigt ut, och det vill liksom inte klarna. När det sjunker till botten byggs som en ljusskimrande gloria runt alla föremål som det fastnar på. Man skall absolut inte byta vattnet i det här läget, för det nya vattnet (vanligt kranvatten) innehåller så mycket näringsämnen att infusorierna trivs ännu bättre, och fortsätter att föröka sig.

Man kan mörklägga akvariet under ett par tre dygn… eller så kan man göra som vi gjorde… vi lade ner ett extra vattenfilter; ett UV-filter tillsammans med en pump som kan leverera 450 liter vatten per timma. Efter några dagar var angreppet ett minne blott.

Nu är vattnet klart och fint. pH-värdet ligger nästan precis på 7, vilket är bra. Temperaturen är justerad till cirka +25°C och allt verkar vara frid och fröjd.

Att kolla pH-värdet är ett bra sätt att se ifall man eventuellt börjar få förhöjda värden av nitriter. Då stegras pH-värdet ganska mycket. Nitriter kommer av alla växtdelar som bryts ner, tillsammans med fiskbajs och allt annat gottit som sedimenterat ner på botten av akvariet. Man kan dock motverka detta genom partiella vattenbyten ett par gånger i veckan, då man sonika byter cirka 20% av vattnet. 20% vatten ut och nytt vatten tillbaka. Detta kan man göra typ måndagar och fredagar.

En gång i månaden kan man ta ur alla saker, sätta över alla fiskar i en hink och sedan slamsuga gruset på botten. Det finns schyssta tillbehör för detta, och de kostar bara ett par hundralappar. När det jobbet är klart så är det bara att lägga tillbaka alla saker, plantera tillbaka växter, fylla vatten, tillsätta vattenberedningsmedel och växtnäring, köra igång pumpar och filter, vänta ett tag och sedan sätta över alla fiskarna tillbaka i akvariet igen.

Det ÄR en del arbete, det medges… men om man har intresset så är det faktiskt riktigt njutbart att pyssla med denna underbara hobby… som mycket snabbt blir ett sätt att leva.

.

Må dina fienders fiskars skägg växa inåt!

.

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3193

Kommentera

%d bloggare gillar detta: