«

»

okt
26

STOR akvarierengöring

I lördags gjorde vi den första stora rengöringen av tanken. Vi började med att ta ur alla inventarier, så som dekorationer, värmare och pumpar. Sedan fyllde vi en hink med akvarievatten. Till den hinken hånade vi sedan alla fiskar, vilket var lite tålamodsprövande, därför att fiskar kan vara riktigt snabba ibland… men med två håvar och lite tålamod så gick det till sist i alla fall. Skam den som ger sig!

Efter att allt var ute så började vi med att slamsuga allt bottenmaterial. Det finns särskilda prylar för ändamålet, och de kostade typ nån hundralapp. Helt klart värt det i alla fall. Alternativet kan vara att akvariet mår dåligt av höga nitritvärden. Detta bildas i bottenmaterialet p.g.a. allt sedimenterat fiskbajs, fiskmat och växtdelar som håller på att brytas ner.

Efter att det jobbet var avklarat så såg härligheten ut så här:

.

Rengöring1

.

På bilden har vi börjat lägga tillbaka interiören igen. Vi gör så kallad Hardscaping, vilket är landscaping för akvarium alltså!

.

Rengöring2

.

“Stubben” är ihålig, vilket gav en lysande placering av UV-filtret, som vi var tvungna att skaffa för att snabbt komma till rätta med det infusorieangrepp vi drabbades av när akvariet var helt nystartat.

.

Rengöring3

.

På bilden, här ovanför, har allt kommit på plats. Alla interiördetaljer är klara. Doppvärmare, UV-filter och pumpar sitter på plats. UV-filtret står alltså inuti “stubben”.

.

Rengöring4

.

Här ovanför ser man placeringarna, sedda uppifrån. Den visa stenen har två funktioner. Dels håller den roten på plats, för den vill flyta upp till ytan annars, och dels så bildar den en grotta under sig, dit vissa av firrarna söker sig under natten.

.

Rengöring5

.

Så, där är allt tillbaka igen. Fiskarna har flyttat tillbaka och de verkar trivas. Vi tillsätter två olika preparat i vattnet, dels en vattenberedning, för att göra vattnet beboligare för fiskarna, och så en växtgödning för att plantorna skall få lite bättre förutsättningar. “Grumlet” i vattnet var borta på cirka två dygn.

Efter ett par dagar upptäckte vi att en Guppykille trakasserar en annan Guppy. Han har gett sig på honom och försökt mumsa i sig hans fenor. Därför har “offret” tillfälligt fått flytta till ett litet yngelakvarium, som man sänker ner i det stora. Så här är i alla fall resultatet efter att stora städningen blivit gjord.

.

DSC_7723

.

Jag vet inte vad du tycker om akvaristik och sådant, men jag vet att det är en nyfunnen kärlek för vår del. Det är inte bara prylen att ha en levande tavla att betrakta som gör det speciellt. Det är också själva vägen dit som gör det värt allt besvär. Jag gillar själva paltandet lika mycket som meditationen vid ett långt betraktande. Om vi känner likadant nästa år så är chansen stor att vi behåller den här tanken och samtidigt införskaffar en mycket större. Drömmen är att hamna kanske runt 500 liter eller så.  Kanske ett nanoakvarium också… eller flera… vi får se vart strömmarna bär.

.

Må dina fienders skägg växa inåt!

.

/Stefan

.

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3207

2 kommentarer

 1. Urban säger:

  Det är vansinne att storstäda ett akvarium!
  Ju mer du tar bort ur botten ju mindre har växterna att livnära sig på och du får aldrig någon biologisk balans i burken så länge du gör sådär!

  1. tankegrytan.se säger:

   Jag har bara gjort en storrengöring av tanken. Nästkommande storrengöring kommer att dröja, för allt har varit mycket stabilt med vattenvärden och sådant, vilket inte var fallet innan. Förmodligen handlade det om ren orutin vid igångkörningen av akvariet. Men du har absolut rätt i det du skriver, och jag är mycket tacksam för alla synpunkter, speciellt från människor med betydligt större vana än jag själv har.

   Tack, Urban, för dina synpunkter.

   /Stefan

Kommentera

%d bloggare gillar detta: