(O)Skön lördag

Jag sitter här vid datorn, denna sköna lördagsmorgon. Livet är great och just nu är jag ensam vaken. Jag har redan hunnit ner till tvättstugan och konstaterat att det fanns tvättid direkt på morgonen, så jag har redan kört igång ett par maskiner. Jag ska köra två maskiner till, innan jag ger mig för den här gången. Nästa tvättid är redan i morgon, fast inte förrän vid lunch. Jag har en vända kvar, med sängkläder, som jag tänkte hinna med innan helgen är överstökad. Har man inget att göra – så skaffar man sig.

Medan jag sitter här med min kaffekopp så blänger jag ut genom fönstret och ser att det är dimmigt ute. Jag steg nyss ut på balkongen för att knäppa en bild, men det var absolut ingen mysig upplevelse.

.

DSC_7758

.

Dimma kan ju vara ganska härligt ibland och föra tankarna till Hitchcock och romantiska mord, misshandlar… men inte då. Det ser kallt ut bara. Riktigt rått och omysigt. Istället för att förstärka känslan av att tänka i mysiga bilder så påminns man istället om den smärta det skulle innebära. Snacka om att det har blivit höst… lite så där plötsligt bara! Så det är ingen mysig lördag trots allt. I alla fall inte utomhus, där det istället mer kan sägas vara en typisk omysig lördag!

.

DSC_7757

.

Det enda förlåtande med den här sortens höstmorgnar är att jag kan jämföra med samma period förra året, och då hade vi en jävla massa snö och fantastiska negativa temperaturmätningar längs den krympande kvicksilverskalan. Det var faktiskt rent rysligt vad vinter vi hade då. Om man dessutom bär i tanke att snön faktiskt låg kvar i ett halvt år… ja, då funderar man verkligen en gång extra över hur hjärndött det är att bo på våra breddgrader. Hellre höst än vinter; till och med sådana här lördagsmorgnar!

Varför flyttar man helt enkelt inte härifrån då? Varför bosätter vi oss inte i varmare delar av världen? Jag vet svaret!

.

DSC_7759

.

Anledningen till att vi väljer att stanna kvar i det här kylskåpet, är att vi har en sådan varm och levande fantasi. Vi är ju ett bokälskande folkslag och vi har en fantastisk inlevelseförmåga. Därför orkar vi sitta och huttra halva året, och drömskt leva oss igenom saker vi läser i våra älskade böcker. I alla fall hälften av oss är beskaffade på det viset.

Den andra hälften har köpt stora platta TV-apparater och susar omkring i filmernas värld. Där finns också naturälskarna, som vackert ordnat in sig i systemet, att när de inte kan gå ut och hitta blommor bland isbitarna, då ser de på de makalösa produktionerna från National Geographic. Det blir ju i alla fall sommar… någon gång!

Så med hjälp av filmer, böcker och en begränsad period av grönskande natur så har vi lärt oss att stå ut med livet… och det har sina fördelar…

INGEN krigar om vårt område! Vi är militärt fredade; i alla fall efter att USA och det forna Sovjetunionen skrotade ut de gamla planerna om att lobba in kärnvapen och atomstridsspetsar över varandra, via nordkalotten. Nu behöver vi inte bära bepansrade huvudbonader på grund av risken att få en nedramlande atombomb i skallen.

Vi har också fördelen av att ha ett av världens bästa företagsklimat av resebyråer, som ordnar så att vi kan få åka iväg och tina upp oss, lite då och då, om man gillar sånt alltså. De som blir kvar i värmen ersätter vi snabbt, för kylan håller oss kvar i den underbara sänghalmen i högre utsträckning än i varmare länder. Jag har inte sett några siffror på detta, men jag är övertygad om att det är sant. Födelsetalet ligger förmodligen på en något stigande kurva!

Nej, gott folk… det här är en sådan där dag då man skall stanna inne. Soffan värmer man upp ganska snabbt och filtar har vi köpt i överflöd. Hur man än vänder på det så är filtar billigare än utlandsresor. Sedan kryper man ner bland soffkuddarna och sveper sig med billighetsvarianten av utlandsresandet… man sträcker sig efter det varma kaffet och tar boken, alternativt fjärrkontrollen, i den andra handen… sedan är det bara att fantisera sig iväg mot ett varmare leverne…

…eller så kan man göra så som jag gör i dag… Tvätta!

.

Må dina fienders skägg växa inåt!

.

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3234

2 kommentarer

  1. Det är nå’t konstigt med mig i år. Jag gillar hösten och det har jag inte gjort sen jag var lite och gillade lövhögar! Och – hör och häpna! – jag tycker det ska bli mysigt med snö! Ja, jag vet, jag borde nog söka för det här.
    Skulle tro att min entusiasm är…hm…kanske tom obefintlig när vi är i februari typ.
    Ha en skönare söndag och tvätta inte ihjäl dig för jag tänkte ju komma å’ fika en dag!

  2. Jag överlevde tvättstugan, så det blir fika någon dag. Tag hand om dig. Vi ses när vi fikar då rå.

    🙂

    /Stefan

Kommentera

%d bloggare gillar detta: