«

»

Dec
11

Vädret, akvarier, yngel och BTN

Så har då det där jäkla lappmöglet (snön) ramlar ner över oss sydbor, fast jag har alltid kallat denna region för Mellansverige, trots att det egentligen ligger i landets södra hälft. De som bekantat sig med min blogg tidigare, vet att jag är en tvättäkta, och mycket genuin, snöhatare. Jag avskyr vintern, men är på tok för feg, och hemtam, för att göra någonting åt saken.

Nej, då tankarna på en flytt till Söderhavet, eller något annat varmt ställe, inte riktigt existerar så får jag ägna mig åt någonting värmande i stället. Den senaste flugan, i hobbyvärlden, är att vi skaffat akvarium här hemma.

Det började med att vi köpte ett akvarium på 102 liter, med välvd front. Det är asa-snyggt och det fungerar perfekt. Med tiden så sprang intresset emellertid iväg något. Just nu, i trerumslägenheten, har vi fem akvarium. Två av dem skall dock iväg till återbruket, förhoppningsvis i nästa vecka. Detta då ett av dem läcker, och har emotstått tre försök till tätning. Nu har vi gett upp det projektet. Det andra kast-akvariet är en burk på 230 liter, som vi fick till skänks. Tyvärr visade det sig ha en spricka i frontglaset. Det kan hålla i hundra år, eller förstöra matrummet i natt. Vi vill inte gärna chansa på den punkten. I nästa vecka har vi då, förhoppningsvis, reducerat antalet akvarier till tre, och alla dessa burkar är igång, komplett med fiskar i allihopa.

Vi förlänades faktiskt med yngel i går. Vi hade köpt fyra stycken guppyhonor och hade dessa i en skål, i väntan på inflyttning i akvarium nummer tre. Då jag inte alls var nöjd med utformningen i akvariet så stökade jag runt en del med gruset, och alla inredningsdetaljer. Eftersom jag rörde upp en herrejösses massa grummel så putsade jag lite extra, och det var ju ändå dags för fredagsvattenbytet. Vattnet var nästan kristallklart efter vattenbytet. Jag tillsatte naturligtvis “Happy Start” och växtnäring.

Jag passade på att ansa flytväxterna, och de övriga biologiska grönsakerna i burken också, när jag ändå höll på, liksom. Jag måste säga att jag är mycket nöjd med resultatet. Akvariet är pyttelitet, men oerhört charmigt.

.

IMG_1942

framifrån

.

IMG_1944

från sidan

.

Efter att de nya fiskarna flyttat in i sitt nya hem så fick de vara ifred, medan vi spanade in IDOL-finalen (Amanda Fondell vann). I en av reklampauserna upptäckte vi plötsligt att små saker rörde sig bland flytväxterna, alldeles under vattenytan. Det visade sig vara på det viset att en av guppyhonorna varit i väntans tider, då hon såldes till oss, så det simmade omkring en massa pyttesmå yngel.

Snabbt som ögat satte vi in en yngelbur i akvariet och så blev det flera noggranna jakter efter yngel. Man gör detta för att de vuxna fiskarna gillar levandeföda; de äter helt enkelt upp yngel, med god aptit. Detta ville vi inte veta av, så nu har vi, mödosamt, lyckats hittat typ 15 – 20 små firrar som nu alltså befinner sig i fredat vatten.

.

IMG_2031

yngelburen

.

På bilden, här ovan, ser man två av ynglen, där de förvirrat simmar omkring. Nu har vi alltså omvårdnaden om en massa ungar. Men det känns bara roligt. Med lite tur så klarar sig flertalet av dem, och då kan vi själva befiska (befolka) ett kommande akvarium.

Under kvällen har jag dessutom karvat vidare på den kommande BTN-bakgrunden. (BTN = Back To Nature) Jag visar en bild på den, här, men du kan läsa om alla våra akvarie- och fiskrelaterade experiment på den HÄR sidan.

.

IMG_2040

BTN-bakgrunden så här långt.

.

Tänk, ändå, så mycket roligt det finns att fylla livet med, t.ex. då snön drabbat oss, och det ändå bara är trist att befinna sig i det frysiga, där ute. Då är det faktiskt gudabenådat att ha en intressant, och ganska varm, hobby att ägna sig åt!

Under kvällen passade vi på att fika hos en kär gammal vän, och på vägen dit passerade vi ICA. Där inne sprang vi på en annan, mycket kär, vän, och kollega; nämligen ägarinnan till den eminenta, och intressanta, bloggen “Frustrationer och annat otyg”. Det träffades en överenskommelse om att hon skall komma över på en svensk, och hederlig, klassisk fika under morgondagen. Detta ser vi naturligtvis fram emot!

I syfte att orka med en ordentlig fikadag i morgon, då även den tidigare nämnda vännen kommer över på fika, och att vi dessutom bjudit bort oss till ännu en person, så är det nog dags att hoppa ner i sängen nu, för lite välförtjänt vila.

Må dina fienders skägg växa inåt, medan kanske även du sitter med en mugg rykande hett kaffe i handen, och tomt tittar ut på det äckliga vita där ute på marken…

.

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3260

Kommentera

%d bloggare gillar detta: