«

»

mar
04

Tryck 1 för personlig service eller 2 för att få skrika på en maskin…

Så är då turen kommen till söndagen i denna vecka. Alla andra veckodagar har redan vikt ner sig och det är bara söndagen kvar, som fortfarande stoltserar med den sista prakten för veckan.

Vädret lämnar inte så särskilt mycket att önska för den här årstiden. Snön är borta, och kvar ligger bara spridda fläckar av förrädisk is. Det gäller att fortfarande hålla koll på vart man sätter ner fötterna när man promenerar. Det är hyggligt varmt mitt på dagarna, solen står som spön i backen i dag, men nätterna är fortfarande ganska kalla. Natten till i dag var kvicksilvret nere och vände på runt minus 7 grader, men det är på gång. Våren är på stark frammarsch och det känns riktigt bra. Ännu en gång har vi en sommar som står och lurar i kulisserna. Jag hoppas bara att den är bra!

Växlingarna av årstiderna var alltid någonting som kunde studeras mer i detalj när jag var yngre, för då gick tiden fortfarande ganska långsamt, och en årstid kändes som den var ett halvår lång, minst. Det har gått några år nu och farten mot graven har ökat markant. Nu tycker jag att vintern knappt hunnit börja, förrän det är vår i luften. Fast då jag är en sann vinterhatare så gör detta inget, förutom att somrarna rör sig lika snabbt… Fast jag kan ta en kort belöning, bara det otäcka går över lika snabbt.

.

InteVinter

.

I kväll, söndag, klockan 22.40, sänds reprisen av helgens melodifestival. Det blir det sista SVT-program som presenteras av en s.k. TV-hallåa! Efter det är Hallåornas tid över i SVT och tv-programmen kommer därefter att presenteras av en röst, samtidigt som en påannonseringsskylt syns i rutan. En epok är därmed över. TV-hallåorna kommer att bli saknade, det är jag övertygad om!

.

AliciaLundberg

Alicia Lundberg, TV-hallåa under 60-talet.

.

För ett tag sedan stängde Försäkringskassan sitt lokalkontor här i kommunen. Närmaste “F-kassa”, för personlig öga-mot-öga-service, skall tydligen ligga i Fagersta, 5 mil härifrån. Innan det hade man redan tagit bort möjligheten att lämna in t.ex. läkarintyg direkt över disk, och man fick istället, redan då, posta intygen till Försäkringskassans inläsningscentral i Östersund.

ICA har infört sitt självscannersystem, och gör på så sätt att man inte längre har lika hårt tryck att bemanna kassorna som tidigare. Resultatet är färre personal i butikerna.

COOP har infört sina självbetjäningskassor, och på så sätt kan en “kassörska” hjälpa fyra kunder, i princip samtidigt. Även här behövs färre anställda nu.

Polisstationen i kommunen är egentligen bara öppen under väldigt begränsade kontorstimmar. Detta har varit så under de senaste åren, samtidigt som mordstatistiken, hat- och rasrelaterade brott, fylleslagsmål, misshandlar och bilinbrott/stölder, villainbrott, lägenhetsinbrott, källar- och vindsförrådsinbrott, självmord och våldtäkter ökat. Det råder alltså brist på “riktiga” levande poliser i kommunen.

.

Polis

Poliser behöver synas i samhället

.

Jag tror på personlig service. Jag vill träffa levande människor, t.ex. då jag pratar med myndigheter. Om jag vill göra en polisanmälan så vill jag träffa en polis. Gärna en polis med ett leende och ett förtroendeingivande yttre, eller åtminstone i alla fall inte låta som Stephen Hawking och tvinga mig att prata i telefon.

Om jag har ärende till Försäkringskassan så vill jag helst strosa upp dit och ta en kölapp, för att sedan träffa en riktig person att resonera med.

Jag använder inte självscanningen på ICA och jag vägrar att använda självbetjäningsstationerna på COOP… därför att vi alla hjälper till att befästa det opersonliga samhället då vi brukar dessa tjänster. Dessutom förlorar personal arbeten i längden, ju fler vi är som använder de opersonliga tjänsterna. Om ledningen på t.ex. COOP skulle upptäcka att självbetjäningskassorna bara stod och samlade damm, tja då kanske de skulle vara tvungna att anställa fler riktiga personer igen… dessa underbara och trevliga kassörskor som med ett litet förstulet leende kan göra ett stressigt matbutiksbesök till en positiv upplevelse. Det är klart att det finns dåliga kassörskor också, men de är fortfarande människor, och jag blir hellre avsnäst av en dålig kassörska än en opersonlig maskin.

.

SciFi

.

Då jag växte upp så läste jag en hel del Science Fiction. Faktiskt var det den enda genren jag slukade under några år. Jag har läst fantastiska framtidsskildringar, och dåliga sådana också. De som jag alltid upplevde som mest skrämmande var alltid de framtidsvisioner där människan blev servad av opersonliga maskiner. Dessa skildringar var alltid så kalla och avhumaniserade.

Jag vill ha tillbaka TV-hallåorna, personalen på Försäkringskassan, riktiga kassörskor i matvaruaffärer och bemannade bensinstationer överallt. Jag vill ha personlig service, överallt! Jag sitter gärna i telefonköer i timmar, bara jag får prata med en riktig människa, som direkt kan dementera eller bekräfta om det är något jag förstått fel, eller inte. Jag tjafsar mycket hellre med en människa än skriker mig hes på en maskin som definitivt inte fattar något.

Det här är en hint till regeringen och alla styrande personer i samhället. Hjälp oss, ge oss tillbaka ett personligare samhället där tonvikten vilar på mötet mellan människor och att service skall vara personlig och mänsklig!

När jag växte upp, under sextio- och sjuttiotalet så var det fortfarande vanligt att en barnfamilj klarade sig på en enda inkomst, i de flesta fall mannens lön. Mammor var ofta hemma som “Hemmafruar”, och ekonomiskt fungerade det så på den tiden. På gårdarna, t.ex. en sådan som jag själv växte upp på, sprang alla ungar omkring i flock. Hemmafruarna satt ofta i grupper och samtalade, fikade, handarbetade eller liknande, och de höll uppsikt över kollektivet av skrikande barn. Vi lekte för det mesta under ytterst vakande blickar.

Vi åt ofta mat hemma hos varandra, vi ungar, och det hände nog att vi åt där det var godast mat den dagen. Lägenhetsdörrarna stod ofta öppna, olåsta och på glänt. Det var mindre oljud på så vis, eftersom att vi inte behövde smälla i dörrar då vi gick in eller ut från någon. På den tiden fungerade detta… och jag kan inte dra mig till minnes att någon råkade ut för något våldsbrott eller stölder… fast det var ju naturligtvis också ett mänskligare samhälle på den tiden; mjukare.

Nu är det väldigt annorlunda, jag bor åter på samma gård som jag växte upp vid en gång, och jag är tyvärr övertygad om att ett liknande levnadssätt nu skulle vara omöjligt. De tidigare hemmafruarna är nu utbytta mot arbetslösa och socialt utslagna människor som noggrant låser sina dörrar efter sig. Om vi skulle prova med öppna lägenhetsdörrar nu så skulle det nog sluta i katastrof i form av en rad olika åtalspunkter enligt brottsbalken.

.

Sveriges_rikes_lag

.

Det är skönt att ha fått växa upp under så privilegierade förhållanden som det ändå var på den tiden. Tyvärr är den tiden ohjälpligen borta och det opersonliga, och mycket mer segregerade, kalla, samhället har tagit över. Jag tycker så otroligt synd om våra barn, för jag har så mycket jag varit med om… som jag sörjer över… att det inte kommer att inträffa igen. Det “mänskliga” verkar vara på upphällningen…

.

Det är synd om människorna!

.

Må dina fienders skägg växa inåt!

.

/Stefan

.

.

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3334

Kommentera

%d bloggare gillar detta: