“Härliga” “grå” “vardag”

Raskt hoppade vi till tisdagen den femtonde maj. Det är en helt ordinär vardag. Den är grå OCH den är härlig, så där i all sin enkelhet.

Klockan har inte slagit åtta ännu, just när jag skriver detta, men jag har redan hunnit ta en liten morgonpromenad. Jag har diskat, efter att jag kommit in, och jag har dessutom hunnit bädda sängen. Jag har hunnit göra ett allmänt undanplock och jag har satt på musik, som ackompanjemang till kaffet, som, rykande, står vid min sida.

Det är konstaterat att det är vardag, för det är tisdag; ingen röd sådan. Det är också konstaterat, efter att ha vistats utomhus ett slag på morgonen, att det dessutom är en grå vardag, för solen lyser med sin frånvaro, så som den hittills gjort större delen av våren… Icke desto mindre är det en härlig vardag; en härlig grå vardag.

Efter att jag blivit gravt medelålders så har jag upptäckt att jag faktiskt gillar det grå och “vardagliga” i vardagen. Kanske det beror på ålder eller bara en motvilja att bli överraskad, jag vet inte. Jag har iofs aldrig riktigt gillat att bli överraskad.

Överraskningar är överskattade, för man blir i alla fall inte lika glad som “överraskaren” hade tänkt sig. Om man fyller år t.ex. Säg att dina vänner ger dig ett kuvert med pengar. Viss blir du lycklig över att du får pengar… men hade du inte blivit gladare över att få ÄNNU mer pengar, EGENTLIGEN? Om de ger dig en bil… så hade du säkert en het dröm om en helt annan, och säkert nyare, eller äldre, bil.

Naw, då föredrar jag en vardag där jag kan räkna ut vad som kommer att hända. Det ger mig mycket mer utrymme att planera mitt liv, och att jag har bäst chans att få det som JAG vill ha det.

Samma sak gäller för födelsedagar. Jag gillar inte att fylla år. Inte på grund av den stigande siffran. Inte alls, för jag älskar att bli äldre. Nej, jag avskyr bara att få presenter. Dels på grund av det jag skrev ovan, men också beroende på det outtalade kravet att köpa presenter tillbaka till dem som köpte saker till mig. Det blir lite uppstyltat och forcerat. Skulle det egentligen inte bli bättre ifall alla köpte presenter till sig själva? Då försvann raskt köpa-tillbaka-kravet… och chansen att man skulle få det man egentligen ville ha, ökade markant, bortsett från det faktum att man sällan skulle ha råd att köpa det man egentligen ville ha.

Dessutom tycker jag inte om att man blir uppmärksammad på EN särskild dag. Det skulle vara mycket mer uppskattat ifall någon dök upp med en enkel blomma, vilken dag i veckan som helst; då kan man dessutom återgälda gesten när man själv vill… och så ofta, eller sällan, man vill, eller har råd till.

Nu är det dags att ta itu med resten av den här dagen.

.

Må dina fienders skägg växa inåt!

.

Jag älskar mitt liv!

.

/Stefan

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3389

Kommentera

%d bloggare gillar detta: