Tankar i natten…

Jag hade faktiskt missat hela prylen, men glada vänner upplyste mig om att vi, i lilla Sverige, nu är bäst i Europa på det där med musik. Tja, det är väl bara att gratulera den där Loren eller Loreen, eller vad hon nu heter.

Tydligen är det bara Alexander Ryback som fått högre poäng än henne, men Loren, eller Loreen eller vad hon nu heter, fick i alla fall fler 12’or… faktiskt FLEST 12’or hittills, någonsin!

Ett enda litet land gav inte en enda röst till Sverige, och det var Italien. Det måste ju vara det yttersta beviset på att det inte är bra att äta pasta. Man blir fläng i bollen av det! Detta är nu bevisat med all önskvärd tydlighet.

Våren kom och den gick igen. Det blev varmt så ända in i helvete, och i dag var det regnigt och skitkallt igen. Det fattar bara lite hagel och driv-is så har det varit fyra årstider på tre dagar! Vädret är fullständigt urkukat och det verkar fantamej bara bli värre för varenda år.

Jag fattar inte att det orkar vara så här satans kallt hela tiden. Vart tog den där jävla globala uppvärmningen egentligen vägen, och vart är den när man behöver den?? Va?? Men om alla hjälper till och brassar på med oljan ordentligt, och släpper ut lite mer kolväten i atmosfären så kanske vi får vårt medelhavsklimat till sist.Det är bara att duka bordet, marinera köttet, tända grillen och invänta temperaturorgasmen!

.

facebook1

.

Det kan vara en mycket bra idé att byta ditt facebooklösenord på reguljär basis. En 9-årig kille, här i Sverige, fick sitt konto kapat, alltså en regelrätt facerape. Det inträffade hände runt senaste årsskiftet, då 9-åringen, dagen efter Nyårsaftonen, ville gå in och kolla på sin facebooksida. Hans, och hans mammas, förvåning var stor då de upptäckte en massa “Heil Hitler” och andra otidigheter, alltsammans skrivet i nioåringens namn, från hans facebookkonto!

Ärendet polisanmäldes, men naturligtvis lades hela rasket ner. Allt beroende på att “brottet” genererar ett straff, mindre än fyra år.

Det är något som oftast händer, berättar Tomas Djurling, konsult och it-säkerhetsexpert.

– Min erfarenhet är tyvärr att ambitionen hos svensk polis är låg. Det ligger ofta väldigt nära till hands att säga att problemet ligger någon annanstans.

Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen, säger att polisen absolut inte struntar i anmälningarna, men att en utredning av en facerape är mycket svår att genomföra.

– Det som händer när du anmäler en facerape är att svensk polis vänder sig till Facebook i USA. Då vill de ha en domstolsorder, säger Anders Ahlqvist och fortsätter:

– Polisen måste då koppla in en åklagare som begär internationell rättslig hjälp via justitiedepartementet och utrikesdepartementet till amerikanska UD, som i sin tur får fatta beslut och eventuellt kontakta det FBI-kontor som har jurisdiktion där bolaget ligger.

För lågt straffvärde

För att få ärendet genom hela kedjan krävs det dessutom att det handlar om allvarlig brottslighet som kan ge fyra års fängelse. Så högt straffvärde har inte brottet dataintrång.

Jan Fredriksson, presstalesman för Facebook, bekräftar polisens uppgifter:

– Vi lämnar inte ut uppgifter om det inte ligger allvarlig brottslighet bakom.

Men vad kan den som är drabbad göra då?

– Blir man utsatt ska man kontakta oss (på Facebook alltså). Man kan trycka på anmälningsknappar bredvid inlägg och bilder. Ärendet skickas till vårt kontor i Dublin som kan hjälpa den drabbade.

– Om hackaren har ändrat lösenordet så man inte kommer in kan man anmäla via någon kompis konto.

.

Panoramabild tagen från min ballkong!

.

Med tanke på hur jävla dumt det kan bli, bara av en så enkelt företeelse som lathet, eller att man bara inte ids byta lösenord, så tycker jag att man verkligen ska se upp, vakta på sin egen lathet och sedan se till att byta alla lösenord på alla datorer och facebookkonton. Det finns nämligen ett alldeles underbart engelskt ordstäv… och detta är väl värt att betänka:

.

Better

.

Ha nu en alldeles underbar dag allesamman… och må dina fienders skägg växa inåt!

.

/Stefan von Tankegryta

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3402

Kommentera

%d bloggare gillar detta: