COOP mördar litteraturen?

Jag har alltid tyckt att Leif GW Persson är en jävla hyvens prick. Jag uppskattar hans böcker, jag gillar det han skriver i tidningar och jag älskar att se honom på TV. Hans sävliga, lite sega, sätt att långsamt gnugga in sanningar är både helt fenomenalt och skickligt. Därför blev jag eld och lågor när han släppte boken “Gustavs grabb”.

.

LeifGWPersson

Leif GW Persson

.

Det gick ett litet tag efter boksläppet och så kom den stora bokrean igång på COOP. Av en händelse, och, skulle det visa sig, en dag för sent, för bokrean hade kommit till sin andra dag, spatserade jag in på vårt lokala COOP. Till min förvåning, och ohöljda lycka, såg jag att de sålde GW’s bok för smått fantastiska 49 spänn. Tyvärr hade alltså rean kommit till sin andra dag, så den boken var länsad, utsåld och borta; alla exemplaren.

.

GustavsGrabb

Boken, Gustavs Grabb, av Leif GW Persson

.

Efter det har jag letat, lite här och där, efter nämnda bok. Jag har besökt flera bokhandlare, kollat på stormarknader och varenda gång kammat noll. Boken finns helt enkelt inte att få tag på.

I går gick jag in på bokhandeln i kommunen där jag själv bor. Jag gick och letade lite efter boken, och så tänkte jag att vafan. Jag gick fram till disken och frågade efter den. Jag fick en lite märklig reaktion samtidigt som jag fick mig historien om COOP’s svek till livs.

Tanten i bokhandeln berättade att just COOP hade beställt, i stort sett, alla tillgängliga exemplar av, bland annat, Leif GW’s verk. Sedan slumpade man bort allihopa får 49 kronor stycket, vilket är en bra bit under bokhandlarnas inköpspris från förlagen. Detta har COOP naturligtvis råd med. Man kör med kraftigt prisreducerade lockvaror, och det lönar sig mycket bra.

Resultatet har blivit att Leif GW Perssons bok, i princip, är urplockad från varenda försäljningshylla i hela landet.Jag var, till sist, tvungen att beställa den från en web-bokhandel, och t.o.m. hos jättebilliga (och fraktfria) AdLibris så kostar boken 184 kronor i samma inbundna format som COOP sålde 135 kronor billigare.

Sex månader efter att boken släpptes sålde alltså COOP boken billigare än bokhandlarnas “låga” pris för pocketversionen… och man kan då ställa sig en rad frågor:

Försöker COOP att utarma litteraturen? Har man som strategi att “ta livet” av författarna… eller… kan det ligga till på det viset att bokhandlarna tar förjävla mycket betalt för sina böcker? Naturligtvis kan de inte konkurrera med COOP’s prissättning, 49 kronor, men jag antar att inte ens COOP kan fortsätta att sälja böcker till en sådan förlust, hur länge som helst.

.

COOP

Coop – stormarknadsmecka

.

Jag är inte särskilt lojal mot lokala företag. Om de säljer sina varor för alltför höga priser, tja då handlar jag någon annan stans. Det är mycket enkelt och följer samma princip som när jag väljer kött efter prislapp, och inte efter ursprungsland. Som normalfattig konsument har man helt enkelt inte råd att vara idealist. Då får man nämligen svälta… eller sluta läsa egna ägandes böcker… fast det skulle kanske få folk tillbaka till biblioteken igen? Inget ont, utan att det för något gott med sig, antar jag.

Men jag tror, och det är min absoluta övertygelse, att om bokhandlarna kunde hålla en mänskligare prissättning på sina böcker så skulle de vara mycket mer immuna mot stormarknadernas prisdumpningar, för fler personer skulle då nämligen normalhandla fler av sina sina böcker hos bokhandlarna, istället för att bara invänta den årliga rean på lågprismeckat.

.

bokrea

Bokrea

.

Nej, COOP mördar inte litteraturen. COOP förser bara oss ordkonsumenter med prisvärda produkter, för bokhandlarna verkar ju nämligen ha slutat upp med det värvet, verkar det… ungefär som när Posten funderade på att lägga ut brevbäreriet på entreprenad och istället börja med bankärenden… IDIOTI… alla kan ju föffan inte vara bank, och det låter väl logiskt att just Posten skall syssla med just post, eller??!

Det är väl bokhandlarnas bransch att förse oss med böcker, kan man ju tycka. Tyvärr är de skitdyra, och det har vi inte alltid råd med.

COOP ger oss ordtörstiga stackare inbundna snuttefiltar till godispris. ICA verkar också ha nappat på ordfronten. Hur kan man motstå att handla där då, när plånboksverkligheten råder?

.

TomPlånbok

“Den tomma plånboken” styr världen!

.

.

Må dina fienders skägg växa inåt!

..

 

Tankegrytan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3414

1 kommentar

    • Pasi Niva on 1 juni, 2012 at 05:34
    • Svara

    Men tänk så de kan te sig utan tepåse – Du ser det vi andra inte ser – bra skrivet, håller fullständigt med dig…… Tack ! Mvh: Pasi

Kommentera

%d bloggare gillar detta: