Semester, vila och Birka – Vikingastaden

Semestern är nära förestående, som fan nu! Jag kan inte fatta att det redan är dags. Jag har gått och sugit på den här dagen så länge nu att det nästan är lite antiklimax i känslan, nu när den väl är här.

Jag är schemaledig över helgen nu, och från och med på måndag (i går alltså) har jag semester. Jag har alltså tre försemesterdagar. Bara en sådan sak är ju jäkligt lyxig.

Jag har faktiskt inte tänkt göra någonting särskilt under min ledighet, annat än att vila och att eventuellt göra saker som faller mig in bara. Framför allt skall det vara tid för eftertanke och vila. Med vila menar jag inte nödvändigtvis att jag skall sätta mig ner och gå-vägra. Nej, inte alls. Det kommer säkert att bli många fler promenader, och liknande, nu när tiden faktiskt kommer att finnas över till att spendera på sådant man kanske har tid att hinna med i vanliga fall.

Jag har, och har alltid haft, ett uttalat intresse för fotografering, umgås med människor jag älskar… och så meditation förstås; andlig frigörelse i alla tre aktiviteterna faktiskt. Sådant skall jag ägna mig åt, nu när jag är ledig! TANKA, alltså! Ladda batterierna!

Jag tror att allt för många av oss ger bort en massa onödig tid till att göra saker vi inte vill. Först säger vi “ja” till något vi egentligen inte vill göra. Sedan slösar vi en massa tid på att antingen göra “det” i alla fall… eller så bränner vi tid på att försöka slingra oss ur arrangemanget på ett “fint” sätt… när ett enkelt “Nej” hade löst hela knuten innan den blev ett bekymmer. Varför säger vi inte ifrån på en gång, när vi i alla fall tycker att vi är så jävla raka och ärliga i vår kommunikation?

Jag tror att det beror på att om vi lyckats slingra oss ur ett bortlovat arrangemang, genom att ha en skitbra anledning till att inte kunna dyka upp, så ser det bättre ut för oss som person. Vi kan behålla vår bild, av oss själva; bilden av en hyvens kille som alltid ställer upp…

Jag undrar varför vår självbild måste vara så obefläckad? Borde det inte vara bättre att bli ihågkommen som snubben som alltid värnade sitt eget bästa och sin egen vilja? Vi tycker ju ändå oftast att vi styr vårt eget skepp och tar våra egna beslut för vår egen skull… men ändå är vi så jävla bakbundna av vår självbild som “Stålmannen som alltid finns där för alla andra”! Märkligt samband!

 

IMG_4045

Kammar

.

I söndags gav vi oss iväg på en efterlängtad resa, ut till Björkö i Mälaren; och staden Birka – vikingastaden. Klockan halv tio avreste vi från kajen i Västerås, och togs med på en rundresa i Mälaren med båten M/S Havsörnen!

.

IMG_4011

.

Båten, som också fungerar som sjöbuss, åkte omkring och hämtade, och lämnade av, människor vid ett flertal bryggor, innan vi äntligen var framme vid Björkö. Där blev vi guidade runt, på naturskyddsområde, och fick oss ett ordentligt stycke historia berättad för oss, av en helt suverän guide. Jag minns tyvärr inte hans namn, men han var oerhört skicklig och kunnig, som man får förmoda att de skall vara. Så här såg han i alla fall ut:

.

DSC_8130

Vår Birkaguide

.

Han visade oss runt, berättade och svarade på allehanda frågor. Han är historiker och har den högskoleutbildning som behövs för att få gräva i jorden inom skyddsområdet på Björkö – alltså i Birka!

Han var ganska rolig också och berättade bl.a. om hur Vikingarna, redan under 800-talet reste ner till trakterna runt Grekland, där de sedan söp, härjade och betedde sig allmänt illa mot lokalbefolkningen. I dag, runt 1 200 år senare gör vi ju faktiskt samma sak. Vi gör resor ner till trakterna runt Grekland, super och lever fan. Detta är alltså inte något dumt, utan egentligen bara upprätthållandet av en mycket mycket gammal och levande tradition!

Innan rundvandringen var över så fick vi stanna vid en plats där de rest ett monument över den gamle Ansgar, den lilla munk som reste hit, till Birka, på 800-talet, för att försöka kristna oss smutsiga hedningar.

.

DSC_8153

Kors, rest till minne av Ansgar

.

Nu gick Ansgars mission inte särskilt bra, därför att de enda kristna i Birka var hitresta utländska köpmän. Ansgar reste iväg på andra äventyr, och då han återvände till Birka igen, efter några år, fanns hans gamla mission helt enkelt inte kvar.

Birka levde och blomstrade i dryga 200 år och sedan “försvann” staden, avvecklades kanske, ungefär samtidigt som Sigtuna grundades. Varför, det vet ingen. Kanske var Sigtuna lättare att försvara… kanske var det lämpligare i ren handelssynpunkt… kanske den ekonomiska och politiska makten flyttade… kanske någon kung helt enkelt bara bestämde detta? Som sagt, det vet ingen med säkerhet.

Resan avslutades med ett sjuhelvetes regnväder, cirka 20 minuter innan båten kom, och sedan tuffade vi tillbaka genom Mälaren, mot Västerås. Efter 10 timmars resande var det väldigt skönt att återigen få pösa ner i sin egen soffa.

Jag tyckte att resan var bra arrangerad och det fanns tillfälle att köpa souvenirer, för den som så önskade.

.

IMG_4041

Souvenirer att köpa

.

Om jag skulle hitta en enda sak som kanske inte var tiptop på resan så var det nog själva resan i sig. Det var väldigt mycket båttid, och inte så tilltagen tid på Björkö, som jag skulle vilja haft. Absolut skall jag göra denna resa igen, kanske nästa sommar. Då behöver jag i alla fall ingen guide, utan kan fritt ströva omkring på det upplåtna området.

Hur som helst kom jag i alla fall hem, ganska trött efter resan, men mycket mycket nöjd.

.

BirkaVy2

Vybild över platsen där Birka låg  – (klicka på bilden för att göra den större)

.

På bilden, här ovan, ser man platsen där det verkliga Birka låg. Vattenlinjen gick högre upp för 1200 år sedan och den dåvarande strandlinjen låg ungefär i mitten av bilden, bakom trädkronan. bilden är knäppt från den plats där den dåvarande försvarsborgen låg, där monumentet över Ansgar rests i nutid. Utsikten från borgen lär ha varit ganska fantastisk. Så här ser korset ut då man tittar från bryggan där vi angjorde.

.

DSC_8121

Ansgarmonumentet sett från bryggan på Björkö

.

Nähäpp, nu är det sommar, och här sitter jag vid datorn… varför? Jag drar ut och hittar någon trevlig prick att dricka lite kaffe tillsammans med, istället!

Jag önskar en glad semester, en trevlig tillvaro och en underbar dag till er alla. Må era fienders skägg växa inåt!

.

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3525

Kommentera

%d bloggare gillar detta: