«

»

sep
02

Burkarna, just nu

I dag publicerar jag ett inlägg från en annan av mina bloggar. Jag är ju en hyfsat hängiven akvarist, alltså akvarienörd. Så här kommer dagens inlägg från en annan av mina bloggar:

Det var ganska länge sedan vi skrev här senast, så det råder vi bot på i dag. Det har hänt lite saker bland burkarna sedan sist. Kulfiskarna, t.ex, är borta. De lyckades ta livet av varandra, en i taget, tills det bara var en liten fisk kvar. Jag tror att han, eller hon, sörjde ihjäl sig sen. Den burken har nya invånare nu. Samma med alla Black Mollys. De dog, typ en i taget. Efter ett par månader hade alla avlidit. Ingen vet varför, för alla andra fiskar klarade sig. I den burken finns bara Musse Pigg-platys nu, och de har lyckats sätta cirka tio, hittills överlevande, yngel till världen. Förutom detta har vi stökat runt bland burkarna, som till antalet nu bara (!) är sju!

Jag tror att jag gör så nu att jag helt enkelt drar en liten presentation över hur vårt bestånd ser ut, just nu, och hur läget verkar vara. Numreringen på burkarna är numer beroende på i vilken ordning de står, räknat från vänster.

Nummer 1. Detta är ett sexkantigt akvarium på 60 liter. Vi kör ett luddigt tema och skejpen har liksom bara “blivit” som den blev. I den här burken har vi alltså bara Musse Pigg-platys.

.

Image1

Nummer 1, 60 liter

.

Nummer 2. Det här är en Zolux-kub på 30 liter, alltså ett regelrätt nanoakvarium. Det var i detta som kulfiskarna fanns, men de har alltså “simmat vidare”. Nu lever där ett tiotal neontetror och ett tiotal av en annan liten sort, som jag inte minns namnet på just nu. Det är också hemmet för tio stycken Crystal Red-räkor. Temat domineras av en stor Draksten.

.

Image2

Nummer 2, 30 liter

.

Nummer 3. Detta akvarium, 40 liter, var, under en ganska kort tid tyvärr, hem åt en liten skock Dvärgklogrodor. Tyvärr lyckades de små rackarna rymma under två nätter, trots våra försök att täta glaslocket. Vi hittade alla på olika håll i lägenheten, döda. Jag hann skaffa finmaskigt nät, men jag hann aldrig montera det. Man måste ju ha hål i locket för kablar och uppstickande doppvärmare å sånt… och de små grodorna är riktigt hala typer, så att säga. Nu har det istället blivit hem för ett litet stim Sorgmanteltetror. Läget är lugnare nu, för de här typerna vill faktiskt stanna kvar i vattnet.

.

Image3

Nummer 3, 40 liter

.

Nummer 4. Detta akvarium är totalt utan tema. En burk på 60 liter där vi brukar samla de andra burkarnas yngel. Här har det frodats en massa Guppy-yngel, Mal-yngel och Svärdbäraryngel. Den här burken väntar på “en regnig dag”, då det kan vara skoj att “ta tag” i det hela och försöka åstadkomma ett mer samlat visuellt uttryck, tema, fast jag har inga direkta idéer för tillfället. Kanske det blir till att åka till Djurmagazinet, eller liknande, och kolla på stenar, inredningsprylar och rötter. Det brukar kunna klarna när jag gör på det viset. Vi får se. Jag är lite sugen att sätta upp ett typ 70-tals-tema, med de saker som var poppis då… “dykaren” som går upp… och sedan ner igen, musslan som öppnar sig och släpper ut en stor luftbubbla, den färgade plastkanonen som det bubblar ur mynningen på… Då måste jag också försöka få tag i ett tidstypiskt innerfilter med vitt filtervadd… ni vet, den där som stod i ena hörnet av akvariet och hade ett rör som gick upp mot ytan. Klart skoj tema, tror jag.

.

Image4

Nummer 4, 60 liter

.

Nummer 5. Detta är en 54-litersburk där jag hade ett tema, en gång. Detta har tyvärr bleknat bort och blivit mycket luddigt. Även denna burk hamnar i kategorin “Akvarier som skall göras om en regnig dag”, men det är ganska skönt att veta att det finns saker att rätta till, och saker att fixa och göra. I den här burken har vi 2 stycken Guramis, 4 stycken svärdbärare, 2 stycken Siamesiska algätare och 2 stycken Praktbotia. Allihopa verkar samsas bra och trivas tillsammans.

.

Image5

Nummer 5, 54 liter

.

Nummer 6. Detta akvarium är på 102 liter och har ett välvt frontglas. Detta är det enda akvarium som rullar på ett (Eheim 2222) ytterfilter. Det är ett otroligt stabilt akvarium och det var det första som vi köpte. Alltihopa började alltså med den här burken, för ganska precis ett år sedan. Denna hobby blir väldigt lätt en livsstil. Det är väldigt lätt att fastna, snabbt! Detta är den burk där flest fiskar, och sorter, samsas. Vi har Praktbarber, Neontetror, Ancistrusmal, Rödmunstetror och Siamesiska algätare. I antal är det ett ganska stort gäng där inne.

.

Image6

Nummer 6, 102 liter

.

Nummer 7. Detta är det sista, just nu, i vår rad med akvarier. Det är det senast införskaffade, och det hämtades nytt ur butik. För det facila priset av cirka 3700 kronor fick vi ett helt nytt akvarium på 250 liter, inklusive heltäckande ljusramp och ett innerfilter, Fluval U4 (1000 l/h). Vi kompletterade med ett extra filter, ett Am Top AT-2000F (2000 l/h). Med så höga flöden, som 3000 liter per timma ändå är, verkar vårt samlade ciklidstim trivas väldigt bra. De har ett bra stenröse där de kan söka skydd och vila också. Det är ett stim, sammansatt av fem olika Ciklidvarianter:

(Klicka på namnen för att komma till Google bildsök, och se hur fiskarna ser ut)

8 st Pseudotropheus socolofi
8 st
Pseudochromis saulosi
5 st
Metriaclima callainos white pearl
6 st
Iodotropheus sprengerae
5 st Metriadima Estherae

.

Image7

Nummer 7, 250 liter

.

Där är alltså vår lilla samling av akvarier, just nu i alla fall. Vi har fortfarande vår gamla räkvas kvar, fast den är inte igång just nu. Vi har också ett pyttelitet 20-liters, som står nerpackat. Vem vet, vi gillar ju att ha saker att experimentera med, så man skall aldrig vara säker. Varför måste man vara så tråkig och begränsa sig vid att bara ha 7 stycken akvarier igång, på en och samma gång?

Gud vare prisad den person som “uppfann” slangen förresten, för det hade varit ett regelrätt helvete att utföra vattenbyten, om allt vi hade haft bara var några sketna hinkar. Vi brukar, så noggrant som det över huvud taget går, byta ungefär 3/4 vattenmängd, en gång varje vecka. På så sätt har vi haft otroligt stabila vattenmiljöer. Fast, det kostar ju litegrann i alla fall. Vi tillsätter ju gödningsmedel och vattenberedningsmedel och salt vid varje byte. Men hittills har detta lönat sig mycket bra, för fiskarna verkar trivas.

Ha det så bra alla fiskälskare, och må era fienders skägg växa inåt!

.

Stefan

.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3549

Kommentera

%d bloggare gillar detta: