Semester och upplopp

Så var då den första delsemestern avklarad. Jag hade lite extra dagar att ta ut, så jag passade på och hade en väldig tur med vädret, för kanske det blåste lite, och var lite för kallt, men det var i alla fall en helt regnfri månad… Som sagt… vädret var i alla fall bra…

Jag hade sparat lite semester och tänkte alltså plocka ut den så här i försommartid, mest för att sprida ut ledigheten lite och för att få en bra chans till rekreation och vila. Tyvärr började allt på fel sätt, för veckan innan jag skulle gå på min ledighet så blev jag så in i helvetes jävla sjuk i influensa. Jag frös, huttrade och frossade. Till det infann sig också ledvärk, allmän trötthet och hostan från helvetet. Magmusklerna fick göra mycket ovana övningar och så pajade stämbanden. Det kändes som att dra upp en kaktus genom halsen, och stämbanden, varje gång jag hostade… och det blev ganska ofta under några dagar.

Flunsan gick i alla fall över efter en dryg vecka. Hostan, däremot, höll i sig och släppte inte ordentligt förrän jag hade typ en halv vecka kvar av ledigheten. Jag var alltså sjukskriven i en vecka och sedan var jag ledig i en vecka på mitt schema. Efter det hade jag två veckors semester. In alles blev det i alla fall fyra veckors ledighet. Man ska kanske inte klaga, men det hade vart ganska skönt ifall huvuddelen av ledigheten hade vart befriad från influensakrämpor och svåra näradödenupplevelser… Jag säger bara!

Jag såg på nyheterna att de håller på att jävlas och leva fan i Husby, bland annat. Jag vet inte vad det hela bottnar sig i, men den förklaring de dragit på TV, att man är asajävlajättemissnöjda med polisens s.k. övervåld mot en gubbe som sprang och viftade med kniv (läs machete) och var allmänt läbbig. I själva händelsen så stökade det till sig, mannen blev skjuten av en polis, och mannen avled till följd av skadorna.

Polisens främsta uppgift, förutom att bekämpa brott och ta fast brottslingar, är att skydda samhällets medborgare. Detta medför ibland att använt våld kan få en allvarligare konsekvens än man först avsåg. Jag gissar att polisen som sköt inte hade som primärt syfte att döda!

Jag kommer ihåg för några år sedan, då en kille i Arvika blev utmotad från psyket. Han ville stanna kvar, men ansågs vara för “frisk”. Nåja, den här kille uppträdde hotfullt och totalt förvirrat. Han fick på något vis tag på en kniv och så gick han förbi ett dagis. Där stannade han till vid grindarna och så drog han tag i en fyraårig flicka som han knivhögg så allvarligt att hon avled. Reaktionerna på denna händelse lät inte vänta på sig och det allmänna missnöjet avslöjade att folk ansåg att polis, sjukvård och rättsvårdande instanser hade misslyckats, kapitalt.

I fallet Husby så slipper man oroa sig för att en galen machetebeväpnad person kan gå till attack och skada, eventuellt döda, en helt oskyldig människa.

Med tanke på meningslösa våldsdåd, som för ett par år sedan då en knivbeväpnad person attackerade en kvinna, och sedan en 8-årig pojke, på öppen gata, så ska vi nog vara glada att polisen faktiskt satte stopp för en sådan möjlig händelseutveckling, för kvinnan och pojken avled av sina skador. De morden är väl fortfarande olösta tror jag.

Att mannen i Husby avled av sina skador är bara att beklaga, men det kan inte vara polisens fel att han inte fångades upp i tid för att undvika hela händelseförloppet. Sanningen är väl i alla fall den att det inte hade hänt om han inte sprungit omkring med den där macheten i handen.

Beror då händelserna i Husby på den skjutna mannen? Enligt Aftonbladet är det inte så. Där säger en intervjuad person att de våldsamma grupperingarna bara fick den droppe de behövde för att bägaren skulle rinna över. I efterförloppet, då räkenskaperna skall sammanställas, så visar det sig väl vad som egentligen åstadkommits, för alla sönderslagna fönster, uppbrända bilar och förstås prislappen för alla insatser kommer garanterat att äta upp alla möjligheter till förbättringar i samhället. Någon kommer ju att få betala hela kalaset… och det vet vi väl alla hur sådant brukar sluta? Notan kommer att ställas till dem som redan blivit av med allt!

Jag vete fan hur allt detta skall kunna ställas till rätta, eller vad man skall göra för att det skall bli bättre… det enda jag vet är att detta liknar klassisk 1%-verksamhet, där effekterna av att ett fåtal personer beter sig som kukhuvuden får efterverkningar för det samlade kollektivet. Jag tycker så synd om alla de oskyldiga som blir drabbade! Jag säger bara!

Nu håller vi väl tummarna för att alla parter skall komma till en gemensam och fredlig lösning. Gärna innan fler oskyldiga får sina fönster sönderslagna eller sina bilar uppeldade!

Må allas våra fienders skägg växa inåt!

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3681

Kommentera

%d bloggare gillar detta: