«

»

jul
23

Sluta döma “brottslingar” på facebook!

Alltså, en sak fattar inte jag… eller, det är egentligen ganska många saker som jag är helt clueless om, men jag tänker förstås på alla märkliga, ibland helt idiotiska, och ibland olagliga, saker som folk huvudlöst delar på facebook.

I dag var det en bild på en personbil, i mitt facebookflöde, med en kompletterande text om att man minsann sett den här bilen på en parkering och att det suttit en stackars hund i baksätet, samt att man fortfarande såg samma hund två timmar senare.

I texten framgår också att detta är fasansfullt och att väktare samt polis kallats till platsen.

Jaja, förutom att bilens registreringsnummer syns på bilden, till för alla som eventuellt vill spåra upp bilägaren och ge honom vad han eller hon tål då, eller vad, så fortsätter personen med att begära att ALLA ska dela bilden, och informationen, så att bilägaren minsann skall få skämmas.

Det som är fel i den här röran är att en okänd person alltså har tagit en bild på en bil och kompletterat den med en text, sann eller osann.

Alla överambitiösa djurälskare blir nu förbannade utav helvete och så börjar bilden, med informationen, och registreringsnumret, att spridas för den digitala vinden, för personbilsägarjäveln ska förstås få sona sitt påstådda brott, eller? (Gärna dö, om man läser lite mellan raderna.)

Nå, hur vet JAG då att det som påstås är sant?

Precis, jag KAN inte veta detta. Det fungerar precis som licensåtagande till datorprogram där man bara behöver scrolla längst ner och trycka på I AGREE-knappen, eller som med religion och bibeln, för jag tror inte jag känner någon som faktiskt läst bibeln, inte på riktigt alltså, men man hoppas att det man delar/predikar skall vara sant, för ingen vill ju erkänna att man kan bli lurad, och så håller man bara med det påstådda.

På många vis är personerna på facebook som en publik. Om en börjar applådera, och ett par tre stycken till faller in i aktiviteten, så står snart alla med händerna i luften och klappar som galna, även om det som den första började applådera faktiskt är skitdåligt. Jodå, en publik är faktiskt så dum!

Facebook är som att kasta en säck lättflyktiga allergener framför en ordentlig fläkt i en fullsatt konsertsal. Det påverkar de flesta, på ett eller annat sätt. Man måste handskas med det på ett ansvarsfullt sätt och inte bete sig som den packade grannen som ogenerat sjunger högt i portuppgången mitt i natten, bara för att han inte fattar bättre, i alla fall inte just då. Om man däremot förklarar det hela, lite sakta och sakligt, så ramlar polletten oftast ner. Samma sak är det med facebookare. Om man förklarar det här med ansvar och sånt så fattar nästan allihopa och håller med om att det nog vore rätt drygt ifall de skulle få se en stor bild på sin egen bil, med förklarande text, att den tillhör en djurplågare, eller värre, och att ALLA uppmanas dela bilden.

Allt detta visar på hur lätt det är att bli medsvept i något som vanligtvis kallas hysteri.

Det är klart att alla tendenser till plågeri, mot både djur och människor, skall stävjas, kväsas och beivras… men det är faktiskt polisen och lagvrängarna som har det kneget. Hur fan skulle det se ut ifall vi bara pucklade på och slog ner alla brottslingar själva… bara för att någon på facebook påstod att personen var brottsling?? Herregud så många fängelser vi skulle behöva då!

Om du ser ett brott eller kanske ett stackars djur instängt i en bil… RING POLISEN, men knäpp inte några bilder och lägg ut på facebook. Parkeringen kan vara stor och du vet inte om någon annan, kanske i samma ögonblick, håller på och knäpper bilder på dig, och din bil. Någon kanske får för sig att du är en skummis, ute på ofog… och du är säkert farlig dessutom. Dela detta med ALLA!

Jag bara säger!

Må dina fienders skägg växa inåt!

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3696

Kommentera

%d bloggare gillar detta: