«

»

okt
21

Vart fan tog alla hjältarna vägen???

En av de saker jag riktigt kan sakna från mina ungdomsdagar är alla mina gamla hjältar. Innan jag halkade in på det andliga spåret så var jag storkonsument av Science Fiction-böcker, Science Fiction-filmer, Science Fiction-serier på TV osv osv. Det var liksom rymden som räknades.

Det som lockade mig var att den genren försedde mig med tonvis av hjältar. Det var lätt ribba då jag, hypnotiserad, drömde mig genom Saturnus- och Kosmos-serien med pocketböcker, som faktiskt var kiosklitteratur där jag växte upp. “Knuttekiosken” sålde ganska mycket böcker. Framför allt i genren Science Fiction, Parapsykologi och andlighet. Nu när jag försöker tänka efter så var nog Knutte lite speciell i alla fall.

Nåja, det var i alla fall inte mycket som slog hjältarna som ideligen räddade Jorden undan en massa otroliga faror, kometer och sånt. Strålpistoler fräste i rymden, för på den tiden existerade det fortfarande ljud där något som effektivt avskaffades med filmerna 2001 och 2010.

Hjältetörsten fick ett jävla uppsving på vintern 78-79, då Stjärnornas Krig visades på Sagabiografen. När rymdskurkarna fick på nöten så var det första gången jag grät till en film. Härligt och sant!

I och med dessa storheter, Star Wars, Månbas Alpha (Space 1999), Battlestar Galactica, Star Trek och liknande rullar, så behövde hjältetörsten inte bli så svår. Hjältarna fanns i parti och minut, och jag var lyckligare de åren!

Med tiden så började den förbannade omvärlden att göra intrång i mitt pojkintellekt. Rymdfilmerna blev “vanliga” och hjältarna började blekna en aning. Fortfarande kunde jag drömma mig bort till scener från härliga rymdrullar, men de började glesas ut bland skittråkiga bilfilmer och Collagerullar, fyllda av skitkorkade ungdomar, och ingen av dem hade arbete i filmerna.

Splattereran hade sin storhet, fast ganska snabbt överstökat. Linda Blair hämnades genom att mörda en massa killar i några rullar… hon var iofs ganska cool när hon roterade på huvudet i Excorsisten, men hon var ingen hjälte. Inte ens gamle hederlige Max Von Sydow kunde komma upp i Luke Skywalker-klass. Ett schysst lasersvärd slår djävulsfilmer, alla dagar i veckan.

Katastrofrullarna var ganska schyssta, men det saknades ändå strålpickor. De hade iofs hjältar i de filmerna, men hjältarna hade inga rymdkärror, så hur coola kunde de egentligen bli. Liksom.

Efter det kom alla verklighetsfilmer där folk skilde sig och hatade varandra genom barnen, eller så fick de cancer och dog i slutet av filmen. Vi rördes till tårar ånyo, men vart fan var de verklighetstrogna supernovorna??

Kort sagt så finns det tonvis med bra böcker, bra filmer, bra TV-serier… men för att tvätta bort alla jävla matlagningsprogram, eller alla program där man ska äckla sig med insekter, eller bygga saker på tre dagar… för att tvätta bort alla jävla skitprogram på TV så behöver vi nog damma av alla gamla rymdrullar igen. Kommer ni förresten ihåg att Freddy Kruger var ödla i serien V, innan han blev stjärnan i mardrömmarna på Elm Street?

Avsaknaden av riktiga strålpistolshjältar har fått mig att ta ställning för min omedelbara framtid. Jag har bestämt mig för att göra en tillbakagång till mina litterära rötter. Jag har börjat damma av alla mina gamla Science Fiction-böcker och jag tänker läsa dem allihopa igen, tillsammans med alla Fantasy-böcker och hela bokhyllan med New Age. För jag har alla böckerna kvar!

I den här världen, som är klart 5:2-färgad så tror jag att jag behöver återupptäcka mina gamla falnade hjältar. Jag ser fram mot en lång och rymdfylld vinter. Det här ska fanimej bli kul. Antar jag i alla fall. Jag ska i alla fall göra ett stort och helhjärtat försök att bli ett återuppväckt science fiction-fan.

Jag har aldrig ägt, och kommer heller aldrig att äga några star wars-kostymer. Jag är inte den sortens fan. Jag klarar mig bra med böckerna, för min fantasi, den har fanimej inte slocknat ännu.

Må era fienders laserpickor skjuta inåt!

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3797

Kommentera

%d bloggare gillar detta: