«

»

Nov
27

Bra minne, vid bra fokus

Folk säger att det kan vara rörigt att komma ihåg alla saker, och kanske särskilt detaljerna. Det är detaljerna som man brukar börja glömma först. Och så är det ju kanske, och jag säger inte emot detta faktum, det gör jag ju inte, helt.

Särskilt i min ålder så påstås det att minnet börjar fluktuera och fungera sämre, men så är det egentligen inte. Faktiskt.

Nej, det är mer på det viset att minnet fungerar bättre. Eller ja, det tar längre tid att minnas en massa trams, för så är det. Trams alltså. Men det som verkligen finns kvar i minnet, det minns jag så in i helvete. Som att farmor hade telefonnummer 063 11 94 95… eller att morfar & mormor hade telefonnummer 0220 108 09… och det minns jag så in i helvete, trots passerade typ 20 – 30 år…

Så mitt minne, det är det egentligen inga bekymmer med. Det är mer att det kan bli lite rörigt, så att jag tappar fokus, för så fungerar det. Faktiskt. Och just fokus är väldigt viktigt att jag känner att jag får ha. Speciellt när jag ska handla matvaror.

I mataffärerna kan det bli lite rörigt ibland, och då kan det vara lätt att man tappar det där fokuset. Och detaljerna. Liksom. Som i dag.

Eftersom att man måste vara beredd på att de ibland möblerar om i mataffärerna så har man ju liksom en grundstress, redan när man kommer in genom entrén. För det har jag ju. En ökad stressnivå alltså. Så redan där börjas det ställas lite för höga krav på minnesbankarna. Och innehållet av detaljer.

Vad jag försöker berätta, älskling, är att det inte var mitt fel att vi kom hem utan cocosfett. I kväll alltså. Och eftersom att jag faktiskt har ett väldigt bra minne, när jag inte får mitt fokus rubbat alltså, så kommer jag ihåg att det faktiskt var ditt fel att det blev så här.

Vi var ju nästan klara med inköpen. Vi hade precis vart i grönsakshörnet och hämtat lite sallad. Då kom jag på att jag bara skulle hämta ett paket cocosfett, och så sade jag till dig. Du svarade ett glatt tillrop och så gick jag diagonalt genom matvaruaffären, mot mejerihörnet. När jag passerade diskarna med frysta grönsaker så sneglade jag ner i dessa, och då ropade du något till mig, lite från i fjärran.

När jag vände mig om för att se efter vad du ville så höll du upp något och frågade om vi skulle köpa detta, vad det nu var, till min systers katt. Eftersom att jag har ett bra minne, men lättstört alltså, och dålig syn, så gick jag tillbaka till dig för att se vad du höll upp i handen. Det visade sig vara någon form av kattgodis. Jag sade att det nog skulle bli bra, och sedan betalade vi och for hem.

NU sitter jag här vid datorn, och då jag plötsligt kom att tänka på cocosfettet, och berättade det för dig, så ryckte du bara på axlarna och sade att vi får köpa det en annan dag, trots att det faktiskt var du som liksom fick mig att tappa fokus där inne i affären.

På något vis fick du det att låta som att det var jag som glömt att köpa cocosfett, men det var egentligen du som fick mig att tappa den detaljen ur minnet, och det är ju detaljerna som är lättast att dribbla bort.

I förrgår glömde jag köpa mjölk. Dagen före det kom jag hem utan smör… och felet är väl detta att det finns förjävla många saker som får mig att tappa fokus i affärerna. I dag var det du. Tillfället innan så var det någonting annat… för alltid finns det nåt jävla skit som är värt att bli förbannad över i en mataffär.

Och nu… nu sitter jag vid datorn och är sugen på kaffe… och har jag något kaffe bredvid mig då? Nej, jag skulle hämta det för en stund sedan, men just då frågade du mig om det var något särskilt jag ville se på TV i kväll… och efter att jag kollat programtablåerna på internet så meddelade jag att det inte var någonting särskilt jag ville se… och nu har jag alltså inget kaffe…

Och så tycker du att jag är larvig som smyger ut till köket med fingrarna i öronen? Det är faktiskt en mycket bra metod för att hålla kvar detaljerna i huvudet. Det har jag läst om på internet. Och jag försöker faktiskt komma ihåg att inte glömma bort att minnas att hämta kaffe.

Må era fienders skägg växa inåt!

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3809

Kommentera

%d bloggare gillar detta: