Om fiket… och om generationernas tjatande…

Jag älskar att fika. Jag älskar verkligen att fika. Jag menar, jag är ju svensk!! Vi kanske inte uppfann fikakulturen, men vi äger den, tamejfan! Och vi har gjort den episk! Det har vi. I vårt lilla land så fikas det så in i helvete, och det med rätta. Vad annat ska vi med alla fik till? Och allt kaffe?

I dag sitter vi nere hos vår egen lokala wienerbrödsmånglare. Fast det där med själva fikabrödet, det har jag fått lämna bakom mig. Dels så hjälpte det min diabetes, och dels så minskade omfånget och jag når fram till kaffekoppen igen, med båda armarna! De egenhändigt ditmonterade kaffefläckarna på tröjan är också ett minne blott, för jag har inte lika stor mage att lyfta koppen över längre.

I dag blev det en latte.

Jag sitter och iakttar folk lite i smyg så där. Nyss kom det en svinstor hund förbi här utanför. Han var ute och bogserade sin husse i blåsvädret. I alla fall så tror jag att det var någon form av husse i slutet av kopplet, fast i den här blåsten kan det ha vart vad som helst som fladdrade där i vinden.

På fiket kan man iaktta folk från alla ”walks of life”. Man ser pensionärer trängas med tattuerade typer, folk i rullstolar, människor med rollatorer och småbarnsmammor, både med och utan ungar… både skrikande ungar och sådana som mest sitter och är söta, och tysta.

Vårt fik är satt under ständig förändring. Nu för tiden kan man inte bara fika här, man kan också äta glass, slurpies, sallader och dessutom få in en rykande varm kebabtallrik. Olika sorters pajer och bakade potatisar står också att finna på menyn. Tiden då man bara kunde få kaffe och 118 sorters kakor verkar vara över. Synd och skönt samtidigt liksom.

Jag brukar fundera lite över sådant som min pappa säger till sina barnbarn; att man inte ska ringa folk i onödan, inte åka till storstan i onödan… inte spela datorspel, inte umgås med folk i onödan osv osv osv… Mellan två generationer, och tre förstås, så blir klyftorna ibland så oerhört djupa. Men jag är i alla fall övertygad om att ifall farsans gamla ”pinnar och kottar” hade bestått av samma slags leksaker som vi har i dag, då hade hans mamma också fått tjata om internetbegränsning och att man kan förstöra ögonen ifall man sitter för nära TV’n.

Farsans mamma tjatade på honom om dåtidens trivaliteter (rockmusik och den där skräniga Elvis). Farsan tjatade sedan på mig (om KISS och nitvästar) och jag tjatar i min tur på min son… och han kommer att ansätta sina ungar med samma iver,och samma trätoämnen. Melodierna på generationernas tjatande ändras för varje släktled… men texterna förblir samma, och det budskap vi alla försöker tjata in i huvudena på våra barn är FIKA MER UNGAR! FYLL PÅ MER KAFFE OCH IAKTTA NÄSTA GENERATION GNÄLLSPIKAR! 🙂 LYSSNA, LÄR OCH REPETERA!

Det är våra kottar som skall tjata hål i huvudena på nästa generation, så det är lika bra att de sätter sig in i ämnet ordentligt! Det är helt okay att utföra delar av gnällandet på fiket också!

Må deras fienders skägg växa inåt!

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3864

1 kommentar

  1. Hahaha ja fika är bäst!! 😀

Kommentera

%d bloggare gillar detta: