Om Mindfulness… och trafiken här i kommunen.

Jag har ingen aning om hur du fungerar i trafiken, eller hur du låter när du kör bil. Jag har ingen aning om hur du framför fordon, oavsett om man nu menar bil, flygplan eller ångvält.

Jag kan inte, inte ens med bästa vilja i världen, påstå att jag ens bryr mig om hur du beter dig bland andra trafikanter. Nej. Inte längre.

Jag har däremot brytt mig. Tidigare. Före Mindfulness. Jag ska villigt erkänna att andra bilister kunde få mig att skrika högt, och tugga fradga, av vanmakt och ursinne. Före Mindfulness alltså.

Jag vet en jättebra körsträcka här i kommunen där jag bor. Det är en vanlig väg som leder ut till påfarten till motorvägen, som passerar kommunen.

När man kör den vägen så befinner man sig på en raksträcka som verkar fortsätta i evighet. För flera, flera, år sedan var hastighetsbegränsningen satt till 70 kilometer per levnadstimma på just denna väg. Sedan blev en ridskola i området plötsligt ohyggligt populär bland de lite yngre i samhället. Så pass yngre att de flesta av de ridtokiga antingen blir skjutsade till tottohästen, eller så cyklar de själva.Många gör så. Cyklar. Alltså.

Längs den här bilvägen löper en gång- och cykelbana, parallellt liksom. På ena sidan. Naturligtvis fel sida av bilvägen, med påföljd att alla som begagnar den ovan sagda gång- och cykelbanan måste korsa bilvägen för att komma till samma sida som ridskolan finns. Ett övergångsställe. Ingen bro eller tunnel alltså, utan ett vanligt helyllesvenskt övergångsställe med Härgårman-skylt och så.

Naturligtvis kan man inte ha korsande övergångsställen på en 70-sträcka, så hela vägsträckan, som verkar ta slut strax bortom Långtbortistan, fick därför sin högsta hastighet sänkt till 50 kilometer per levnadstimma.

Kära läsare. Ni kan inte ens föreställa er hur denna lilla åtgärd kan stressa oss stackars bilister, tills vi kommer i kontakt med Mindfulness alltså.

I princip varje dag som jag kör den vägen, och naturligtvis håller de tillåtna 50 kilometrarna per timma, för jag är ju ingen bov eller någon rånare på flykt undan polisen eller så, så kommer det nästan alltid någon otålig Tina Thörnertyp och seglar rakt upp i arselet på bilen. Det är knappt att de hinner bromsa. Naturligtvis för att de inte ännu upptäckt Mindfulness. Stackarna.

Där ligger de alltså bakom mig, och sniffar på mina avgaser, blinkar med helljusen, tutar ibland, och försöker få mig att förstå att det borde vara min plikt att köra ner i diket, bara för att de skall få köra snabbare än de får. Och. Vägrenskörning… det avgör jag. Inte de.

Men.

Tänk er sedan att man kör samma sträcka, fast i den andra riktningen. Att man kommer från motorvägen, svänger av, tvingas sänka hastigheten till 80… och sedan ganska snart till 70… och ett stenkast senare till 50… och sedan tvingas hålla den farten. Länge. Jättelänge, innan monotonin bryts av med en rondell och sedan en massa korsningar. Den sträckan blir man nästan påkörd om man håller rätt hastighet… Tidigare tyckte jag att det var ett medborgerligt nederlag att man inte får döda dumhuvuden i trafiken. Men… det är ju ganska roligt att kunna provocera folk så pass att de tuggar fradga… bara genom att följa lagar, regler och förordningar. Det är roligt. I alla fall för mig. Så.

Tänk om fler bilister skulle upptäcka Mindfulness. Då skulle hela världsbilden inom trafiken präglas av lite mer Mañana; “Om man inte kommer fram i dag… tja, då blir det väl kanske i morgon… eller så!”

I så fall skulle jag inte längre behöva vara rädd för att bli påkörd av någon jävla dåre som anser att bilvägarna bara är till för de som har bråttom.

Jag lovar… Mindfulness. Det är grejer det! Med rätt attityd behöver man heller inte speciellt dyra fordon. Bara man kommer fram. Någon gång.

Må era fienders skägg växa inåt!

.

/Stefan, som fan!

.

(Man kunde kanske ha drönarbilar, som man styrde hemifrån från sin PC… och så kunde man arbeta hemifrån sitt eget köksbord istället?)

(Det finns en distinkt möjlighet att ovanstående inlägg sponsras av bacon.)

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3868

Kommentera

%d bloggare gillar detta: