Vad är priset på en fika?

Ibland blir man så jäkla positivt överraskad över autentiska och spontana utbrott att hela världen tycks vara lite renare än för bara en liten stund sedan. Härom dagen befann jag mig på ett fik, fast de envisas med att kalla sig för restaurang, men det är de fanimej inte. Enligt mig. Man är ingen restaurang bara för att man klarar att värma mat.

Jag har varit där inne tidigare, och förfasats lite över deras prissättning för deras torra bröd och brända kaffe. Jag var där för typ ett halvår sedan. Syftet var då att köpa en dagstidning. Framme vid kassan så sade snubben, förmodligen ägaren, att de inte medger kortköp under 50 kronor!!?

Efter att ha:

  1. upplyst honom om att hans jävla avtal med BABS, de som förser handlaren med kortterminalen, klart säger att man inte får sätta sådana godtyckliga regler själv,
  2. tipsat honom om att han kan ringa BABS och själv förhöra sig om saken,
  3. sagt att han kan köra upp dagstidningen där solen inte lyser
  4. samt lämnat lokalen utan att köpa tidningen så gick jag ut i den bländande sköna sommardagen och ringde BABS själv.

BABS har ett telefonnummer för kundtjänst, och efter att ha velat använda mig av kortbetalning, via BABS, så upplevde jag mig faktiskt som kund!

De var mycket snäll… professionella och förstående. Efter att ha uppgett restaur… FIKETS namn och adress så lovade BABS att ringa upp handlaren och upplysa honom om deras gemensamt ingångna kontrakt. Sedan har en del vatten passerat under en massa broar…

Härom dagen befann jag mig alltså på ovan nämnda fik! igen. Jag var där med en annan person och den personen ville absolut ha lite fika. För det är nämligen just sånt man köper på just ett fik. Nämligen. Efter att min medföljande vän betalat (kaffe + bulle = 51 kronor!!) så satte vi oss ner i lokalen. Vi hade lite tid över till en avtalad tid.

Efter några minuter så spatserade en äldre man in och genomförde ta-fika-och-gå-till-kassan-manövern. Väl framme vid kassan så utspelade sig följande:

Den äldre mannen säger plötsligt, ganska upprört: “–70 KRONOR FÖR TVÅ KAKOR OCH EN BULLE???”

Den yngre killen i kassan svarar, mycket tystare, men fullt hörbart, lite generat: “–Vi kan säga 50 kronor då?”

Den äldre mannen svarade då, efter effektfull liten paus: “–TACK, DET VAR VÄL INTE SÅ JÄVLA SVÅRT??”

Det enda jag hade önskat för ovan beskrivna situation är att det hade varit många fler kunder i lokalen, istället för de sju åtta stackare som blivit rånade före den äldre mannen. Men men.

På vägen ut kunde jag inte låta bli att släntra förbi kassan. Då såg jag att den gamla skylten, “Inga kortköp under 50 kronor”, nu var utbytt till en handskriven lapp med texten “Handla helst inte för under 35 kronor på kort”… det kan jag leva med, det var ju inte jag som var kund där den dagen.

Jag insåg i alla fall en sak… priset på en fika kan vara jävligt relativt!

På väg hem verkade hela världen vara något lite renare än för bara någon timma sedan… Faktiskt.

Må era fienders skägg växa inåt!

/Stefan

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3903

Kommentera

%d bloggare gillar detta: