«

»

nov
24

Kvinnotjusare??

Det är med stigande tystnad och återhållna känslor som jag bekantade mig lite med Casanova, härom dagen. Giacomo Girolamo Casanova, eller Jean-Jacques Casanova de Seingalt (han tog sig 1760 namnet Chevalier de Seingalt).

Han var en vidspridd människa som på 1700-talet reste omkring i Europa och ägnade sig åt allehanda äventyr. På sätt och vis kan man lätt tro att han bara var en äventyrlig och romantiskt sinnad typ, som blev adopterad av en stenrik sugar daddy, och levde sitt liv i lyx för ett tag.

Han omskrivs ha varit en så kallad kvinnotjusare av stora mått och påstås ha haft över hundra ögonklippande förnäma damer på sitt samvete. Så här i historiens backspegel så kan han ju ha varit en avundsvärd karl som pökade sig fram genom livet och lovade stora saker till sina konkubiner, t.ex. föryngringskurer.

Sådana personligheter finns kvar, även i dag. Fast nu för tiden kallar vi dem horkarlar, sol-och-vårare och bedragare. Dock verkar herr Giacomo ha varit någorlunda modern, eftersom jag gissar att han fick utstå både det ena och det andra, från både män och kvinnor, som pris för det lyxliv han åtnjöt.

På någe vis verkar det som att historiens dimfilter gärna medger att promiskuösa utsvävningar filtreras genom ett rosa filter, och så tycker vi att figuren i fråga var en utmanande kuf, värd att beundra. Fast egentligen ville han bara festa, knulla och skita i alla konsekvenser därvidlag. Och, i alla ära, inget fel i det, naturligtvis. Det står alla och envar fritt att hoppa i bingen med en horkarl, om man vill det, men man skall inte glömma bort vad det egentligen är för typ man dras till…

Tänk er… om Casanova hade varit en kvinna som tyckte om att leva flott och knulla så mycket hon orkade? Hur hade hennes historiska rykte sett ut? Allvarligt talat alltså? Om inte annat så hade kyrkan förkastat henne och kallat henne kätterska. Om århundradet hade varit rätt hade hon dessutom bränts på bål. Men så hände i alla fall inte för Casanova, som ändå var en man. Han levde vidare i allsköns ro och dog 1798, 73 år gammal, vilket är en okay ålder att dö, även i dag.

Men ändå. Handen på hjärtat. Om man knullar som betalning för att leva i lyx, eller för att åtnjuta andra fördelar, så är han en hora. I Casanovas fall skulle jag drista mig till att vilja kalla honom för Manshora, prostituerad eller horkarl, bock! Det må ha varit ett behagligt leverne, men det finns ingen heder i att leva på kuken!

Så, ändå, hatten av för Giacomo. Han hade myror i brallorna, säkert en del könssjukdomar och så knullade han som betalning för sitt lyxliv. Och ändå romantiseras han rykte, och han kallas, lite skämtsamt, för kvinnotjusare..?

Rätt benämning är… hora!

 

Må era fienders skägg växa inåt!

 

/Stefan, som är en respektabel herre!

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3940

Kommentera

%d bloggare gillar detta: