Snart tre dygn utan facebook…

Jag kan rapportera att det varken förekommer domningar, svettningar eller nattmaror… vilket gör det hela något avslaget och i mildaste laget. Eller hur? Jag hade, i ärlighetens milda namn, trott att det skulle vara mycket svårare att vara utan facebook, men efter, snart, tre fullgjorda dygn så har jag fortfarande inte saknat något. Eller jo… visst saknar jag folket, jublet, pulsen… men bara lite. Faktiskt. Jättelite. Men om andra väljer att göra som jag, en liten detox, eller inte… det får alla och envar själva välja. Jag dömer ingen.

Vad fyller jag tiden med istället för facebook då, undrar kanske den vane facebookanvändaren förundrat? Tja, till att börja med så maximerar jag min sömn. I går kväll somnade jag före midnatt. Sist det hände gick Jesus fortfarande i shorts. I morse satt jag och käkade frukost jättelänge. Jag åt inte mer än jag brukar. Jag tog bara mycket längre tid på mig. Jag hann mata barnet, förbereda frukost till frugan, äta själv, lyssna på morgonradio OCH dricka kaffe! TVÅ KOPPAR! Utan att stressa. För vissa är denna manöver omöjlig, men alla är vi olika. Det är bara att medge.

Jag har för avsikt att köra samma morgonrutin i morgon också. Det är en helt fantastisk känsla att kunna sitta och mysa frukost så länge och kuckilura framför radion. Helt vaken dessutom. Det är belöningen för att ha sovit så många timmar som kroppen egentligen behöver.

En annan sak som jag faktiskt plötsligt har fått tid över till är att läsa lite mer. Jag håller på med en bokserie av en svensk författare som heter Jonas Moström. Han har skrivit typ 8 eller 9 böcker i en serie om en polis i Skellefteå. Och nu har jag precis påbörjat hans femte bok. Jäkligt intressant när man läser flera böcker i rad så där. Förmodligen så är det hans första böcker, kanske, för första boken kändes lite stapplande på något vis. Nu, när jag precis börjat på den femte boken, så har han ett fantastiskt flow i sina berättelser. Helt underbart.

Det är ganska otroligt så många saker jag plötsligt har upptäckt att jag gillar, och jag kopplar alla dessa aha-upplevelser till det faktum att jag tagit time out från facebook. (Alltså tagit tid FRÅN facebook) Det ger också en liten fingervisning om hur mycket tid man bara slaskar bort i onödan. Plötsligt känner jag att jag befinner mig i en strömfåra av upplevelser som jag helt enkelt inte gav mig själv tid till förut.

Jag kommer naturligtvis att gå tillbaka till facebook igen, men inte förrän tidigast på söndag kväll eller måndag förmiddag, vilket jag nu väljer. En vecka skall det i alla fall vara minst. Den starkaste lärdomen jag tar med mig, som jag ser det nu i alla fall, är att jag behöver göra det här mycket oftare. Naturligtvis är det inga fel att tillhöra ett socialt kollektiv, men det är nästan oförlåtligt att låta det ta över ens liv och beröva en på själva levandet.

Livet… det är något som händer bakom ens rygg… medan man sitter och dör på facebook!

Om jag skulle drista mig till att ge någon ett litet råd så är det väl i alla fall detta, att ge dig själv tid att UPPLEVA ditt liv. Och om du inte har den tiden så får du TA den från någonting annat. T.ex. facebook. TV tittar jag väldigt lite på, så den tiden anser jag vara helig. Fast, jag dömer inte någon. Lista ut vilken tid som ger mest valuta för pengarna, typ.

Må dina fienders skägg växa inåt!

/Stefan, som lever.

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3943

Kommentera

%d bloggare gillar detta: