Söndagsgnäll

Alltså, jag gillar det där med nyheter. Det gör jag ju. Fast jag vill gärna ha möjligheten att läsa dem själv. Jag är läskunnig och så länge jag har en fungerande hjärna så vill jag alltså lasta in nyheterna i mitt eget huvud, genom att själv läsa dem.

När jag var liten så var min pappa så oerhört vuxen. På kvällarna, efter kvällsmaten, när de så kallade “kvällstidningarna” var inhandlade så satt han jättelänge vid köksbordet, efter att mamma hade dukat av, och läste nyheterna. Han satt där under kökslampan, med en kopp kaffe bredvid sig, och läste i riktiga tidningar. Av riktigt papper… och drack riktigt (kokt) kaffe i en riktig kopp av riktig porslin. Den sinnebilden har alltid varit min mentala bild av hur en pappa ser ut och hur han beter sig. Han inmundigar nyheterna så att han kan prata om viktiga saker med andra vuxna människor. Det är ett viktigt jobb som pappor gör.

Tyvärr ser inte verkligheten ut sån längre och det smärtar mig djupt att mina barn aldrig kommer att ha sådana minnesbilder av mig, när de blir lite äldre. För det första ser tidningarna inte längre ut som förr. Nu hittar man en JÄVLA massa reklam och bantningstips mellan alla små nyhetsnotiser. Skvaller om Farmen och Felmelodifestivalen anses som säkrare nyheter än analyser och nyheter om vår omvärld och vårt samhälle. Samtidigt har våra s.k. kvällstidningar flyttat ut på World Wide Web, med allt det innebär. Kvällstidningarna kommer dessutom till affärerna redan före lunchtid nu.

 

 

Tidning 

Det var fanimej bättre förr!

 

 

Det borde vara en fördel med en webbaserad nyhetstidning, eftersom att man alltid kan erbjuda de allra senaste uppdaterade nyheterna. Okay, jag kan hålla med om att det är en potentiell fördel, men när man då surfar in på en dagstidnings websida och möts av en helsidesannons som man måste klicka sig förbi för att komma till nyheterna… ja, redan där börjar jag bli irriterad.

När man sedan befinner sig på nyhetssidorna så möts man av en jävla djungel av nyheter, reklam för nätpoker och annat jävla trams. Bantningstipsen drunknar bland Farmen-nyheter och låtsaskändisars självkära skvaller. Fast det är ändå inte det värsta.

Om jag nu ändå skulle råka hitta en nyhetsrubrik som tänder mitt intresse så kan man ge sig fan på att jag först måste betala pengar till nån jävla klubb för att få läsa skiten. Detta retar upp mig extra mycket de dagar jag dessutom fått för mig att betala pengar för deras pappersupplaga. Då vill de ändå att jag ska bli nåt slags jävla medlen för att få läsa vissa nyheter. Skam!

En till sak som är jävligt irriterande (nu jävlar är jag igång här) är att var och varannan jävla nyhet är i form av nåt slags jävla TV-format. När man är småbarnsförälder och har barn som ÄNTLIGEN lyckats somna på kvällen, då tänker jag FAN INTE LYSSNA… på nyheterna i nån slags skränig datorhögtalare. Inte en jävla chans. Jag vill L-Ä-S-A nyheterna! Så som man gjorde förr. Tyvärr så har just de tidningarna som rapporterar nyheter från hela riket övergett de tankarna. I alla fall de som försöker koketta sig på nätet.

Mina barns minne av hur deras pappa, jag alltså, gjorde och såg ut, när han (jag) läste nyheterna, så som pappor alltså gör, kommer att begränsa sig till en minnesbild av en irriterad man som ständigt svor över nyhetstidningarnas websidor, där de som skrev nyheterna knappt kan hantera sitt eget modersmål. Å så TV-inslagen… minnena över det hysteriska trevandet efter volymknappen kommer att överskugga denna mans strävan efter att kunna läsa in sig på nyheterna och omvärldsanalyserna över sin egen samtid. Möjligtvis kommer de att ha en egen bild över varför jag aldrig hann dricka mitt kaffe varmt, precis som att min minnesbild över min pappas kalla kaffe berodde på att han alltid var som uppslukad av sin kvällstidning. Vid köksbordet. Skitlång tid innan internet uppfanns.

-Vet ni förresten varför en dator aldrig helt kan ersätta en papperstidning?

-Därför att det är jävligt opraktiskt att slå ihjäl en fluga med en Lap top!

 

Må dina fienders skägg växa inåt!

/Stefan, som fan!

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=3979

Kommentera

%d bloggare gillar detta: