Så trista följare Jihde har…

Ibland ser jag saker som kan vinna priset för årets dummaste uttalande.

.

.

Jag har läst en hel del om diabetes och om pågående forskning om diabetes. Det ligger i sakens natur att man gör så när man själv är drabbad. Jag är en typ 2 diabetiker som kostbehandlar mig själv så gott det går. Fast det är en snårig jävla djungel att navigera sig igenom för nästan allt man kan köpa i butiker i dag har tillsatt socker i sig, oavsett om det fanns socker i produkten från början eller inte.

Jag sprutar inte insulin och kommer förhoppningsvis heller aldrig att göra det. I alla fall inte om det går att undvika detta. Däremot äter jag en medicin som heter Metformin, och den gör att kroppens resistens mot insulin minskar. Under vissa perioder behöver jag ingen medicin alls. Därför har mitt livsval, vad gäller kost, fallit på LCHF, oavsett vad andra tycker om detta, eller inte. Min kropp. Mitt val.

Om man är känslig mot pälsdjur så undviker man pälsdjur. Om man har trassel med krökat så undviker man krökat. Om man är känslig mot nötter så undviker man nötter. Det ter sig ganska självklart, tycker i alla fall jag. Om man är känslig mot kolhydrater, stärkelse och socker så undviker man dessa så gott det nu går. Självklart. Fast av någon anledning som jag inte förstår så är LCHF som en röd flagga som man viftar framför en rasande tjur. Men brödätare är generellt sett jävligt aggressiva har jag märkt!

Som alltid så kommer någon att invända att “kroppen behöver socker” för att leva… och att hjärnan behöver socker för att fungera. Detta är faktiskt både sant och osant. Om man inte äter socker/kolhydrater så kommer levern att tillverka den mängd som behövs. Fast inte hela tiden. Med tiden så tar det slut på leverfett att spjälka om till gkukos, och då börjar levern istället att tillverka ett bränsle som heter ketoner. Både kroppen och hjärnan kan klara sig på ketoner. Faktum är att både kroppen och hjärnan fungerar BÄTTRE när kroppen är i s.k. Ketos. (förväxla inte det ordet med ketoacidos, som är en försurning/förgiftning av kroppen)

Nåja, som vid alla andra tillstånd i kroppen så gäller det att arbeta med skadereglering och att minimera skador, så gott det går. Om man har fått en diagnos som heter Diabetes typ II så har man några livsval att göra. Man BÖR i alla fall se över alternativen tycker jag!

Om man bara lever vidare, så som man gjorde tidigare, alltså det liv som först gjorde en sjuk, och glatt stoppar i sig medicin tillsammans med potatischips, popcorn, potatis, pasta, ris, fikabröd, bröd, rotfrukter och stärkelserik mat… då kommer man förr eller senare att drabbas av det som kallas “diabetesens naturalförlopp”! Det innebär försämrad nervfunktion, hjärt- och kärlhändelser, cirkulatoriska besvär, njurfel, amputationer, impotens, ögonskador, insulininducerad demens osv osv osv…

Eller…

…så tar man tjuren vid hornen och försöker begränsa sig från allt som kommer att göra stor skada på sikt. Från det man är känslig mot!

.

Jag såg en intressant föreläsning av en amerikansk diabetesforskare. Han visade att en omfattande forskning har visat att diabetiker med god blodsockerkontroll och diabetiker med dålig blodsockerkontroll på sikt drabbas av samma sjukdomar. Detta gäller för typ 2’or. Det finns en förklaring till varför det ligger till på det viset.

Tänk dig att du har diabetes typ 2. Du följer Svenska LivsmedelsVerkets diabetesrekommendationer och äter enligt deras föreslagna tallriksmodell. Då den kommer att ge dig ett intag av cirka 70% kolhydrater (socker) så kommer du också att behöva medicin för detta. Antingen en medicin som ökar din kropps känslighet för insulin eller en medicin som får din bukspottskörtel att börja producera mer insulin… eller så sprutar man in det själv i kroppen. Vad händer då?

Jo, blodsockernivåerna kan regleras så att de ligger jämnt och stabilt. Ändå blir man alltså sjuk i längden. Varför?

Enligt fler och fler forskare så resulterar god blodsockerkontroll, med hjälp av mediciner, i att vi missar det viktigaste. Vi behandlar fel symtom!!! Det som gör oss sjuka i längden är en annan parameter, som oftast totalt glöms bort. I-n-s-u-l-i-n-e-t i sig!!! HÖGA nivåer av insulin!

Vid diabetes typ 2 så är kroppen resistent mot sitt eget insulin. Det är ett haveri i ämnesomsättningen som har inträffat. (vid typ 1 så har bukspottskörteln fått försämrad förmåga att producera insulin… eller så har den slutat fungera helt, och då måste insulinet tillföras utifrån) Vad som händer vid medicineringen är att insulinnivåerna oftast ligger väldigt högt, i bakgrunden, utan att man behandlar detta. Det finns dock två sätt att minska insulinnivåerna i kroppen.

.

1. Ät mindre av sådant som höjer sockernivån, och som orsakar förhöjda insulinnivåer.

Om man äter mindre socker, stärkelse och kolhydrater så behöver kroppen inte producera så mycket insulin.

2. Periodisk fasta, så som 5:2 eller 16:8

Periodisk fasta har en förmåga att avfetta levern, så att dess funktion kan börja återläka. Med en friskare lever, och ett reducerat kolhydratsintag, så kan kroppen få en chans att börja reparera sig från de skador höga insulinnivåer har orsakat. Hur frisk man kan bli, det är helt individuellt och också beroende på hur stora skador kroppen fått.

.

Nu kommer vi till konspirationstankarna om allt det jag beskrivit här ovanför. Nu frågar jag dig, kära läsare. Vad tror du? Varför får man inte detta om kost och fasta “serverat på ett fat” när man träffar läkaren som ger dig din diagnos? Varför nämner nästan ingen 5:2, 16:8 eller LCHF? KAN det vara så att läkarna ofta är mutade från läkemedelstillverkarna, med lite extra profit när de skriver ut vissa mediciner? Glöm inte att INGEN blir rik på friska människor. Om diabetes kunde BOTAS, på riktigt, så skulle världens största kassa-ko dö och orsaka katastrof för läkemedelsverken.

Jag propagerar inte på något vis för att NÅGON ska sluta med sin medicinering eller sluta ta insulin. Absolut inte. Man dör utan insulin. Det jag propagerar för är att alla som har en blodsockermätare själva kan börja ändra sin kost och mäta sitt socker. Jag lovar att mängden medicin i alla fall kan MINSKAS radikalt. Om du inte äter ett övermått av kolhydrater så kommer dina blodsockernivåer att se bättre ut, och då behöver du mindre medicin. Glasklart! Ibland kan man t.o.m. ha turen att träffa en LCHF-liberal läkare som kan komma med goda råd om detta.

.

Allt detta går också att läsa sig till på nätet, t.ex. på www.kostdoktorn.se som är en MYCKET bra sida.

.

Bland dem som har diabetes typ 1 så verkar det dock vara ett generellt tänk att alla ska få leva “som alla andra”, och det i sin tur verkar betyda att det är helt okay att äta precis vad man vill, och sedan bara bomba på med insulin. Detta fungerar naturligtvis alldeles utmärkt, i alla fall till en början. Sedan kommer fötterna att tappa känseln, nerverna kommer orsaka andra känselbortfall men också nervsmärtor. Synen blir sämre och potensen sviktar… allt medan man sitter där och mumsar på sina kanelbullar, korvmackor, potatisgratänger, potatismos och pastarätter… och motattackerar med massor av insulin… Alltihopa ivrigt påhejat av läkare (läs skadare) och diabetessköterskor.

Alla gör naturligtvis sina egna val om hur de väljer att leva sina liv och hur de väljer att sköta sina sjukdomar. Jag har gjort mitt val, och det heter LCHF. Det valet handlar om två saker. För det första att reducera mängden kolhydrater så mycket jag kan. Det andra är att så långt som möjligt äta så ren mat som det går. Med så lite E-nummer och onödiga tillsatser som möjligt! Vill du ha en bra introduktion till LCHF så rekommenderar jag VARMT att du klickar dig in på Kostdoktorns sida!

.

För ett tag sedan skapades en del tidningsrubriker när mediajätten Peter Jihde avslöjade att han fått diabetes typ 1 och därför måste använda sig av insulinspruta. Naturligtvis kan ingen leva utan insulin, men det är ett extra slitage på kroppen om man äter på ett sådant vis att man måste ge sig själv jättestora mängder. Bättre är det i så fall att äta mindre blodsockerhöjande mat och följaktligen behöva ge sig själv mindre doser av insulinet. Glöm inte att insulin är livsviktigt, men att det ger stora skador på sikt vid höga doser.

I dag hade Peter Jihde lagt ut ett par bilder på Instagram. En på sig själv och en på en korvmacka. Han skriver: “Min kompis korvmackan o jag åker bil, lyssnar på Kent och läser Stephen King. Kunde varit 90-talet.”

Jag kommenterade och skrev: “Mackor sabbar i alla fall mitt blodsocker. Inga mackor för mig!”

Och direkt fick jag en kommentar från någon som skrev: “Man äter vad man vill och parerar med insulin.” Vilken trist jävla följare va? Snacka om grundlurad av läkemedelsindustrin och dess tjänare och förkämpar.

Den där sista kommentaren skvallrar ganska mycket om vad för information folk får, från sjukvården, om sin diabetes. Men som sagt, alla gör sina egna val.

.

.

Må era fienders skägg växa inåt!

.

/Stefan, som fan!

Permalänk till denna artikel: http://tankegrytan.se/?p=4042

Kommentera

%d bloggare gillar detta: